Bari látnivalói
Bari,  Puglia

Bari látnivalói – 2022-re

Amikor elindultunk, Budapesten szakadt az eső és bőrig áztunk míg a reptér bejáratáig eljutottunk, Bariban viszont verőfényes napsütés és pálmafák fogadtak minket. Bari rögtön rabul ejtette a szívemet és éreztem, hogy ide még sokszor vissza fogunk jönni. Így is lett. Bari látnivalói általában nem konkrét, megfogható dolgok, sokszor inkább érzések és hangulatok.

Bari látnivalói


A hamisítatlan dél-olasz hangulat, amikor a tikkasztó hőségben megáll az élet, az emberek eltűnnek az utcáról és az élet csak este tér vissza. A hangulatos sikátorok és a fölöttük kiteregetett ruhák látványa, az isteni pugliai (ejtsd pujja) ételek íze, a zamatos paradicsom és az al dente tészta, a perzselő nap elől rejteket nyújtó keskeny utcák. Ez Bari.

Mit érdemes Bariban megnézni?

Bari látnivalók

Bari óvárosa kihagyhatatlan ha arra jársz.

Bari közlekedése

Ha a repülőtérről szeretnél Bari belvárosába bejutni, akkor a taxin kívül busszal és vonattal tudsz bejönni.
A vonat alaposan ki van táblázva a reptéren, nem fogod eltéveszteni. A jegy 2022-ben 5 euróba kerül irányonként. A menetrendet itt tudod megnézni.
Ha busszal jössz be, akkor kicsit tovább tart az út, viszont több mindent látsz a városból. A 16-os buszt keresd a kijárattól balra (ha nem tették át máshova az elmúlt pár hétben.) Busz menetrendje, megállók, minden infó a helyi tömegközlekedési társaság oldalán van.

hosszú hétvége Bari környékén
Bari Centrale állomás

Közlekedés a városon belül

Ha csak simán turistáskodsz és nem a világ végén foglaltál szállást, akkor szerintem nincs szükséged buszozásra a városon belül. Az óváros bejárása gyalog a legjobb.

Bariban a nagy tömegközlekedési csomópont a vasútállomás előtt van (Bari Centrale, lásd a fönti képet). Általában jó sok ember szokott ott megfordulni.

Szállások Bariban

Ha tengerpartos napokat szeretnél eltölteni Bariban, egy tengerre néző lakásban, ezt ajánlom. A tulajdonosa, Antonella nagyon kedves.

Tengerparti vakáció? Lakj egy hajón! Ezt még nem próbáltuk ki, de bakancslistás nálunk és remélem, hamarosan be tudok róla számolni.

Tengerpartok Bari környékén

A Pane e Pomodoro part Bari legnépszerűbb tengerpartja. Magyarul a neve kenyér és paradicsom part. Írtam már egy sokkal bővebbet Barihoz közel lévő tengerpartokról, itt olvashatod el. Ha jó szállást keresel, ezt ajánlom mert pont ezen a parton van és szuper a kilátása. De jó is a tenger hangját hallani éjszaka és az erkélyről figyelni a hullámokat! 😍

Mennyi időt szánj Barira?

Ha Bari környékét is szeretnéd felfedezni és egy hosszú hétvégét töltesz itt, akkor az óvárosra elég néhány óra. Ha 3-4 órát szánsz rá, akkor meg tudod nézni Bari látnivalói közül a legfontosabbat és még az óvárosban is tudsz sétálni egy kicsit.
Ha egy ilyen körön töröd a fejed akkor a “hagyományos” útvonal a Bari- Polignano a Mare- Monopoli – Ostuni kör. Ez simán bejárható akár még tömegközlekedve is egy hosszú hétvége alatt.

Mit vegyél ha Bariban jársz?

1. Tésztát!
Ez nem is kérdés, ha az olasz pasta őshazájában jársz. Az itteni híres tészta a fülecske tészta. Ilyet mindenképpen vegyél, vagy ha van helyed, akár friss tésztát is vehetsz az indulás előtt. A Pastificio feliratot keresd a házakon, de ha van időd, akkor érdemes a már több, mint 40 éve működő Pasitficio Ancora-t felkeresni a Giulio Petroni 53/B -ben. Itt a weboldaluk.

2. Bort is érdemes venned, ha szereted az olasz borokat.

Sokkal bővebben itt írtam arról, mit érdemes venned ha Bariban jársz.

Bari

Biztonságos Bari?

Velünk eddig semmi negatív nem történt, amikor Bariban jártunk, de ez nem azt jelenti, hogy itt szentek laknak mert a sikátorokban előfordulhatnak lopások. Csakúgy, mint Budapesten a Blaha Lujza téren, itt is vigyázzatok magatokra és értékeitekre.

A dátum, amikor egyszer Bariban kell lenned!

Május 6 és 8 között van a San Nicola di Bari ünnepe, (amiről egy videót itt nézhetsz meg ) ezt körmenettel, kirakodóvásárral, hatalmas tűzijátékkal ünneplik.
December 6-án is van nagy egy nagyobb esemény 🙂 főleg hajnalban, ez a Notte magica di San Nicola.

Mikor menj Bariba?

Általában egész évben sokkal jobb az idő itt, mint Magyarországon: a tavasz korábban kezdődik és a tél (ami itt a tenger közelsége miatt soha nem olyan hideg és hosszú) később köszönt be. Novemberben még tök jó idő szokott lenni, napozhatsz órák hosszat a már kiürült tengerpartokon.

DE! Mivel Puglia az olaszok egyik kedvenc tengerparti nyaralóhelye, az olasz szabadságolási időszakban nagyon zsúfolt tud lenni mert a félsziget belsejében lévő nagyvárosok lakói (Róma, Firenze, stb.) lakói ide özönlenek. Július vége, augusztus a legzsúfoltabb hónapok.

Negatívumok

A föntiek elolvasása után nehogy azt hidd, hogy Bari a megtestesült földi Paradicsom, mert nem az. Néhol rettenetesen lepukkant, de pont ez adja a hely báját.
Bariban is nagy a munkanélküliség, különösen most a nagy pandémia után elég kilátástalan a helyzet. Ne felejtsd el, hogy Olaszországban sokkal szigorúbban vették a korlátozásokat és a lezárások miatt rengetegen veszítették el a munkájukat.
Barinak, mint minden nagyvárosnak vannak az átlagnál is lepukkantabb részei és ezeknek felvirágoztatása nem tudni, hogy valaha lehetséges lesz-e.

Emlékeztek arra, hogy föciből azt tanultuk ékes példaként az észak és dél gazdaságáról, hogy a dél az általában szegényebb és erre Olaszországot hozták föl? Nos, ez mára sem változott, de talán pont ezért találjuk Pugliában Olaszország egyik legérdekesebb régióját.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.