Bari látnivalói
Bari,  Puglia

Bari látnivalói – 2023-ra

Amikor elindultunk, Budapesten szakadt az eső és bőrig áztunk míg a reptér bejáratáig eljutottunk, Bariban viszont verőfényes napsütés és pálmafák fogadtak minket. Bari (ejtsd: Bári) rögtön rabul ejtette a szívemet és éreztem, hogy ide még sokszor vissza fogunk jönni. Így is lett. Bari látnivalói emlékezetesek, bár nem mind megfogható dolog. Mit érdemes Bariban megnézni és kipróbálni?

Bari látnivalói

Bari látnivalók – Mit nézzünk meg és mit próbáljunk ki Bariban?

1. Bari óvárosa

Ha csak annyi időd lenne, hogy egy rövidke sétát tegyél Bariban, akkor Bari óvárosát (Bari Vecchia) érdemes lenne megnézned.
Bari óvárosa keskeny, girbegurba, sikátorszerű utcák halmaza, de ne ijedj meg mert a valódi látnivalókat itt találod. Itt láthatod azt a ráérős, lassú életet, amit a helyiek élnek. Ráérnek és különben is meleg van, hova sietnének?
Itt teljesen normális az, hogy a gyerekek az utcán játszanak, az asszonyok pedig a házuk kapujában, az utcán ücsörögnek és beszélgetnek. Olaszok. Ha szerencsés vagy, még akár be is kukkanthatsz az aprócska lakásokba a nyitva lévő ajtón át.

Bari látnivalói
Bari óvárosa

Másrészt, ezeken a pici, keskeny utcácskákon láthatod azt, ahogy a tésztát készítik. Sajnos ez a tevékenység egyre ritkábban látható, de még vannak nénik, akik az utcán készítik Puglia híres „orecchiete” vagyis fülecske tésztáját. Ez egy olyan tészta, amit kézzel gyúrnak, a hüvelykujjukkal formálnak és a napon szárítják. Ha látsz ilyen tésztát akár a boltban, vegyél belőle magadnak, jó lesz otthon megenni és emlékezni a pugliai kalandokra.
Tehát Bari óvárosa, Bari Vecchia valóban olyan, mintha visszarepültél volna gyerekkorodba és újra az utcákon futkározhatnál.
Mi a legjobb Bari óvárosában? Az aprócska „titkos” terek, ahol kellemes leülni, nézni az embereket, olvasni vagy fotózni lehet. Vagy egyszerűen csak lenni és élvezni az életet, egy kicsit megállni.

📌 Titkos tipp:

Bari óvárosában van egy pékség, a Panificio Fiore. (Lásd fenti képen jobbra.) Ha éhes vagy és ha van időd kiállni a sort, érdemes náluk enni és venni valamit. Sokkal bővebben itt írok a 110 éves pékségről.

2. A Szent Miklós Bazilika

Ha Bari óvárosában sétálsz, meg fogod látni a Basilical de San Nicola-t, amit a XII. században építettek hogy a szent ereklyéit őrizzék. Érdekes módon ez a San Nicola (Szent Miklós) az általunk Télapónak vagy Mikulásnak ismert szent volt.
A Bazilika tele szokott lenni látogatókkal és zarándokokkal és nyáron tömény füstölőszag van bent. Erre készülj.
Építészeti érdekességként meg szokták említeni, hogy a templom tetején a fa aranyozott, de ezt kevesen látják.
Belépődíjat nem kell fizetni a templomba, de ha a kincstárat is meg szeretnéd nézni, azért fizetni kell.

Hol található? Largo Abate Elia, Bari.
Weboldala: Basilica San Nicola

📌 Tipp:

A bazilika közelében van egy jó szállás, szép is és jó is, igaz nem a létező legolcsóbb a városban. A neve Casa Almika Soprano.

A Castello Normanno-Svevo

3. A vár

Ha Bari óvárosában sétáltok, a kikötő környékén találjátok a várat (Castello Normanno-Svevo) amelyet szintén a XII. században építettek. A várat eredetileg három oldalról vizesárok vette körül, a negyedik oldalán pedig az Adriai-tenger határolta. A bizánci háborúban lerombolták, majd száz évvel később újra felépítették, így védte sokáig Bari várost.
Ha be akartok menni a várba, a belépő felnőtteknek 6 euróba kerül, a vár hétfőnként zárva van. Bővebben itt: Svevo jegyek és nyitvatartási idők.

Bari közlekedése

Ha a repülőtérről szeretnél Bari belvárosába bejutni, akkor a taxin kívül busszal és vonattal tudsz bejönni.
A vonat alaposan ki van táblázva a reptéren, nem fogod eltéveszteni. A jegy 2022-ben 5 euróba kerül irányonként. A menetrendet itt tudod megnézni.
Ha busszal jössz be, akkor kicsit tovább tart az út, viszont több mindent látsz a városból. A 16-os buszt keresd a kijárattól balra (ha nem tették át máshova az elmúlt pár hétben.) Busz menetrendje, megállók, minden infó a helyi tömegközlekedési társaság oldalán van.

hosszú hétvége Bari környékén
Bari Centrale állomás

Közlekedés a városon belül

Ha csak simán turistáskodsz és nem a világ végén foglaltál szállást, akkor szerintem nincs szükséged buszozásra a városon belül. Az óváros bejárása gyalog a legjobb.

Bariban a nagy tömegközlekedési csomópont a vasútállomás előtt van (Bari Centrale, lásd a fönti képet). Általában jó sok ember szokott ott megfordulni.

Szállások Bariban

Ha tengerpartos napokat szeretnél eltölteni Bariban, egy tengerre néző lakásban, ezt ajánlom. A tulajdonosa, Antonella nagyon kedves.

Tengerparti vakáció? Lakj egy hajón! Ezt még nem próbáltuk ki, de bakancslistás nálunk és remélem, hamarosan be tudok róla számolni.

Tengerpartok Bari környékén

A Pane e Pomodoro part Bari legnépszerűbb tengerpartja. Magyarul a neve kenyér és paradicsom part. Írtam már egy sokkal bővebbet Barihoz közel lévő tengerpartokról, itt olvashatod el. Ha jó szállást keresel, ezt ajánlom mert pont ezen a parton van és szuper a kilátása. De jó is a tenger hangját hallani éjszaka és az erkélyről figyelni a hullámokat! 😍

Mennyi időt szánj Barira?

Ha Bari környékét is szeretnéd felfedezni és egy hosszú hétvégét töltesz itt, akkor az óvárosra elég néhány óra. Ha 3-4 órát szánsz rá, akkor meg tudod nézni Bari látnivalói közül a legfontosabbat és még az óvárosban is tudsz sétálni egy kicsit.
Ha egy ilyen körön töröd a fejed akkor a „hagyományos” útvonal a Bari- Polignano a Mare- Monopoli – Ostuni kör. Ez simán bejárható akár még tömegközlekedve is egy hosszú hétvége alatt.

Mit vegyél ha Bariban jársz?

1. Tésztát!
Ez nem is kérdés, ha az olasz pasta őshazájában jársz. Az itteni híres tészta a fülecske tészta. Ilyet mindenképpen vegyél, vagy ha van helyed, akár friss tésztát is vehetsz az indulás előtt. A Pastificio feliratot keresd a házakon, de ha van időd, akkor érdemes a már több, mint 40 éve működő Pasitficio Ancora-t felkeresni a Giulio Petroni 53/B -ben. Itt a weboldaluk.

2. Bort is érdemes venned, ha szereted az olasz borokat.

Sokkal bővebben itt írtam arról, mit érdemes venned ha Bariban jársz.

Bari

Biztonságos Bari?

Velünk eddig semmi negatív nem történt, amikor Bariban jártunk, de ez nem azt jelenti, hogy itt szentek laknak mert a sikátorokban előfordulhatnak lopások. Csakúgy, mint bárhol máshol a világon, itt is vigyázz az értékeidre.

A dátum, amikor egyszer Bariban kell lenned!

Május 6 és 8 között van a San Nicola di Bari ünnepe, (amiről egy videót itt nézhetsz meg ) ezt körmenettel, kirakodóvásárral, hatalmas tűzijátékkal ünneplik.
December 6-án is van nagy egy nagyobb esemény 🙂 főleg hajnalban, ez a Notte magica di San Nicola.

Mikor menj Bariba?

Általában egész évben sokkal jobb az idő itt, mint Magyarországon: a tavasz korábban kezdődik és a tél (ami itt a tenger közelsége miatt soha nem olyan hideg és hosszú) később köszönt be. Novemberben még tök jó idő szokott lenni, napozhatsz órák hosszat a már kiürült tengerpartokon.

DE! Mivel Puglia az olaszok egyik kedvenc tengerparti nyaralóhelye, az olasz szabadságolási időszakban nagyon zsúfolt tud lenni mert a félsziget belsejében lévő nagyvárosok lakói (Róma, Firenze, stb.) lakói ide özönlenek. Július vége, augusztus a legzsúfoltabb hónapok.

Negatívumok

A föntiek elolvasása után nehogy azt hidd, hogy Bari a megtestesült földi Paradicsom, mert nem az. Néhol rettenetesen lepukkant, de pont ez adja a hely báját.
Bariban is nagy a munkanélküliség, különösen most a nagy pandémia után elég kilátástalan a helyzet. Ne felejtsd el, hogy Olaszországban sokkal szigorúbban vették a korlátozásokat és a lezárások miatt rengetegen veszítették el a munkájukat.
Barinak, mint minden nagyvárosnak vannak az átlagnál is lepukkantabb részei és ezeknek felvirágoztatása nem tudni, hogy valaha lehetséges lesz-e.

Emlékeztek arra, hogy föciből azt tanultuk ékes példaként az észak és dél gazdaságáról, hogy a dél az általában szegényebb és erre Olaszországot hozták föl? Nos, ez mára sem változott, de talán pont ezért találjuk Pugliában Olaszország egyik legérdekesebb régióját.


A hamisítatlan dél-olasz hangulat, amikor a tikkasztó hőségben megáll az élet, az emberek eltűnnek az utcáról és az élet csak este tér vissza. A hangulatos sikátorok és a fölöttük kiteregetett ruhák látványa, az isteni pugliai (ejtsd: pujja) ételek íze, a zamatos paradicsom és az al dente tészta, és a perzselő nap elől rejteket nyújtó keskeny utcák. Ez Bari.

Az oldalon főleg saját fotók szerepelnek.
Nem saját fotók: Josefina Di Battista – Unsplash

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük