Szent Miklós templom Bariban
Bari,  Puglia

Szent Miklós templom Bariban

Itália déli partján, Bari városában található a Szent Miklós Bazilika, ami nem csupán egy templom – ez egy kis csoda, mely szerte Európában és a keresztény világban mély vallási jelentőséggel bír. A bazilika az UNESCO Világörökségi javaslati listáján szerepel. 1087 és 1197 között épült, az Italo-normann uralom idején, és nemcsak a római katolikusok, de az ortodox keresztények számára is fontos zarándokhely a Szent Miklós templom Bariban.

Legfontosabbak egy helyen:

  1. Ingyenes városnézés Bariban
  2. Bari látnivalói
  3. Idegenvezetés ebben a bazilikában
  4. Street Food Túra Bariban
  5. Ha szereted az olasz tésztákat, ez tetszeni fog!
Szent Miklós templom Bariban

Szent Miklós (mai népszerűbb nevén Mikulás) ereklyéit eredetileg Myra városában, a mai Törökországban őriztek. Amikor Myra szaracénok kezére került, úgy gondolták, ideje biztonságosabb helyre vinni a szent maradványait. Állítólag maga a szent, amikor Rómába tartott, Barit választotta eltemetési helyként. Velence és Bari között hatalmas verseny zajlott az ereklyékért, de végül Bari nyert. Az ereklyéket a görög őrzők és muzulmán uraik orra elől ellopták, és végül 1087. május 9-én biztonságosan Bariba érkeztek.

Szent Miklós templom Bariban
Szent Miklóst ábrázoló szobor a templom előtti téren

A bazilika nemcsak történelmi jelentőséggel bír, hanem lenyűgöző művészettel is rendelkezik. A belső térben főhajó és két mellékhajó található, gránit oszlopokkal és pilaszterekkel tagolva. A kriptában és a presbiteriumban értékes mozaikok díszítik a padlót, és a bazilika egyik ékessége a 16. századi reneszánsz sír, mely Bona Sforza, Lengyelország királynőjének emléket állítja.

Ma is élnek a hagyományok, és minden év december 6-án, Szent Miklós napján, a papok lesüllyesztenek a földalatti sírba egy kancsót, hogy mirhát nyerjenek az ereklyékből. Ez a mirha a világ minden tájára eljut, és hívők csodákról számolnak be, akik ezzel megkenik magukat.

Mi az a mirha?

A mirha egy természetes gyanta, amely bizonyos fafajok (különösen a mirhafélék családjába tartozó növények) kérgéből nyert gyantára utal. A mirha évszázadok óta használatos kozmetikumokban, illatszerekben, gyógyszerekben és vallási szertartásokban.

Vallási és történelmi szempontból a mirha különleges jelentőséggel bír. Az ókori keleti kultúrákban és a Bibliában is gyakran említik. Például az Újszövetség szerint a három bölcsek (a háromkirályok) ajándékai között a mirha is szerepelt, amit Jézus születésekor vittek neki.

A mirhát gyakran kapcsolják a vallási rituálékhoz és szertartásokhoz, például keresztelésekhez vagy szent olajok készítéséhez. Az egyes vallások és kultúrák eltérő módon használhatják a mirhát, de általában a tisztaság, az áldozat és az isteni jelenlét szimbólumaként értelmezik.

A bazilika a zarándokok számára a vasfüggöny leomlása óta kiemelkedő célpont lett, nemcsak ünnepnapokon, hanem az év bármely szakában mert itt őrzik a kriptában Szent Miklós ereklyéit.

Szent Miklós templom Bariban

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük