Bari,  Gasztro,  Puglia

Panificio Fiore: Itt mindenképp egyél egy focacciát!

Ha már Bariban jártok, mindenképp érdemes elmennetek a Panificio Fiore -ba mert eszelősen szuper ott a focaccia (ejtsd: fokáccsá)! A Panificio Fiore (Fiore pékség) 1912-ben nyitott és a kemencéje állítólag azóta egyhuzamban működik. De a sztori nem itt kezdődik.

A Panificio Fiore Bari óvárosában (Bari Vecchia) van, közel a Bazilikához, körülbelül 50 méterre tőle, tehát ha arra jártok nézzétek meg mekkora a sor mert ha csak kevesen vannak, akkor érdemes beállni és venni egy kerek lepényt, focacciát. Mert ez egy kerek focaccia, nem a szögletes verzió.
Mivel ez egy pékség, nyilván mást is árulnak itt, vehetsz akár kenyeret is. 🙂 Egyébként a bariban készült kenyér egészen különleges. Meg persze a tészták, főleg a kézzel készült, hagyományos tészták, erről itt írtam.

Panificio Fiore

Panificio Fiore 1912-ben nyitott és most a harmadik generáció dolgozik benne. Ugyanaz a család: a nagypapa Giuseppe nyitotta a pékséget, majd átvette a fia, majd most az unoka folytatja a munkát.


Komoly a munka, és a focacciák királya (vagy ahogy ő mondja, a hercege, mert az igazi király a nagypapa volt) saját bevallása szerint soha nem megy el nyaralni mert nem teheti meg. A kemencét melegen kell tartani. És nem is akármilyen melegen! 280 fokon sütik a focaccákat, és a kemence hőmérséklete csak éjszaka esik néhány fokot, de azt a pár fokot egyszerűbb visszahozni, mint nulláról felfűteni minden alkalommal, ráadásul állítólag egy nap mire megfelelően átmelegedne egy leállás után. Szóval nem álmodozhat hosszas nyaralásról.

A sztori a kaja mögött

1912-ben megnyílt a pékség a környék nagy örömére, de a nagypapa, Giuseppe nem sokáig örülhetett mert a Grande Guerra-ban (Nagy Háború) vagyis a második világháborúban amerikai csapatok elfoglalták a várost és onnantól a nagypapa nekik sütötte a kenyereket és az isteni focaccákat. (Bari a Mediterráneum egy olyan pontja, ahol minden és mindenki megfordult a történelem során, így az amerikai jelenléten ne csodálkozzunk sokat).

Hogy készül a Panificio Fiore focacciája?

Hol van a pékség?

A bazilica San Nicolá mellett, a Strada Palazzo di Città 38 -ban, Bariban.

Mennyit szánjak rá?

Ez a pár eurós étkezés esete. A kekszek 3 euró körül vannak a kenyerek 3-5 euró körül és a focaccia kilója (mert kilóra mérik) 10 euróba kerül. (Olaszországban is van infláció -bár nem akkora mint Magyarországon- tehát az árak itt is változhatnak.)

A pékségnek saját weboldala nincs, rendelni online nem tudtok tőlük.

Jó étvágyat!

Egy hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük