Puglia gasztronómiája
Gasztro,  Puglia

Puglia gasztronómiája

Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy imádom az olasz konyhát. 🙂
Olaszországban midnenhol jól főznek, teljesen mindegy merre megy az ember.
Jó a konyha északon, délen, a szicíliai fogásokról nem is beszélve, és a szárd konyhát meg már ne is említsük.

Az olasz konyhára általánosan jellemző a sok tésztaétel népszerűsége, ráadásul mindenhol imádják az édességeket is. És a kenyereket, a húsokat, a halakat….

Itt jut eszembe, ismeritek a Giallo Zafferano oldalt? Ha nem, érdemes nézegetni, mert ott aztán mindenféle finomság van, fotókkal és videókkal illusztrálva.

Puglia gasztronómiája

Puglia gasztronómiáját három részre oszthatjuk:
1, Gargano-félsziget konyhája,
2, Bari környéke,
3, Salento régió konyhája.


A legelső régióra nagyon jellemző a fokhagyma bőséges használata, amit ahogy haladunk az olasz csizma sarka felé (Salento), úgy helyettesítenek egyre több hagymával.

Pugliában nagy mennyiségben termesztenek búzát, fekete és zöld olajbogyót (a leghírsebb a cerignolai), és extra szűz olívaolajat.
Ezek adják a helyi gasztronómia alapját. És a paradicsom. A rengeteg paradicsom.

A kenyerek nagyon finomak errefelé, de az összes közül a pane di Altamura (altamurai kenyér) a leghíresebb és a legfinomabb.
Ez ráadásul eredetvédett termék! Ebben a régi videóban megnézheted, hogyan készítik a pékségben.

De a frisedda vagy friseddha nevű fánk alakú pici, száraz kenyeret is meg kell említenünk, amit általában vízzel puhítanak először, majd olajjal, sóval, borssal és paradicsommal vagy hagymával (vagy mindkettővel) ízesítenek és így fogyasztják.

A házi tésztagyártás még midig fontos szerepet játszik a helyi gasztronómiában.

A legismertebb fajták a lasagne, a recchie vagy orecchiette, a troccoli, a makaróni amit általában paradicsomszósszal vagy halas raguval esznek és a chiancarelle.

Puglia gasztronómiája


A rechine vagy orecchiette tészta az alakjáról kapta a nevét: fülecske tészta 🙂 és ami hagyományosan készül, az durum búzából vagy teljes kiőrlésű búzából van.

A Gargano-félszigeten a tipikus tészta a troccoli, amit egy speciális sodrófával készítenek. Mivel tuti nem láttál még ilyet, nézd meg a videóban, ahogy az olasz nagyi elkészíti a troccoli tésztát 🙂

A hagyományos gasztronómiából nem hiányozhat a hal, a különböző kagylók, a tintahalak és egyéb tengeri herkentyűk, mivel Puglia az az olasz régió, aminek a leghosszabb a tengerpartja, összesen 784 km!

A helyi sajtok is nagyon finomak, a ricottáról nem is beszélve.

(Ha Traniban jársz, érdemes egy helyi sajtboltba bemenned, amit ajánlok, az a Caseificio Fattoria Lombard, ami a belvárosban van, Via S. Gervasio 23.)


Nagyon híres sajtféle a burrata, amit már az egész világon lehet kapni. A burratán önálló fogásként is eszik, ne lepődj meg ha az étteremben látod. Valószínűleg rukkolával tálalják.
Így készítik:

A húsételek közül nagyon népszerűek a bárányból készült fogások, amiket sokszor grillezve sütnek és olajjal, hagymával, paradicsommal, babérlevéllel és fehérborral készítenek.

A desszertek közül a cartellate híres és finom, bár egyáltalán nem mondható egészségesnek 🙂

A receptjét nézzétek meg, hogy ha látjátok a boltban vagy pékségben, tudjátok mi az. Egyébként eredetileg ez egy karácsonyi édesség.

És a focacciát még meg sem emléítettük, pedig az….
Itt írtam róla, recept is van hozzá: focaccia pugliese.

2 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük