Molfetta
Puglia

Molfetta

Molfetta egy kedves kisváros az Adria partján, ahol szuper halpiacot, hangulatos óvárost és kedves embereket találsz. Ha a szomszédos Giovinazzóban jársz, és van még egy kis időd, akkor érdemes lehet erre a településre is szánni egy-két órát mert itt is van mit nézni. Molfetta kevésbé turistás hely, így ha a mai olasz élettel is szeretnél megismerkedni, egy picit kikapcsolódni, akkor azt itt megteheted turistahordák nélkül.

A halpiac Molfettában

Molfetta
Molfetta fedett halpiacán

Rögtön az óváros után, amikor kijöttél a tengerpartra, találsz egy nagy parkolót. (Emlékeim szerint 20 cent óránként a parkolás.) Az egyik épületre nagy betűkkel ki van írva, hogy Pubblico Mercato, vagyis piac (kép lent). Ha bemész a nagy ajtón, rengeteg árust találsz, ahol a frissen fogott halakat és mindenféle tengeri herkentyűket árulják. Érdemes tenni itt bent egy kört.
Sajnos itt nincs frissen sült halakat áruló bolt, de még így is érdemes ide bejönni mert ennyi fajta halat ritkán látni egy helyen. Molfetta halpiaca a régió legnagyobbja!

Molfetta, Olaszország

A halpiac előtti téren van egyebet is áruló árus, nála zöldség, gyümölcs és szárított hal is van. Kóstoltál már szárított halból készült ételt?

Molfetta óvárosa

Molfetta, Olaszország

Ha van időtök, érdemes itt is tenni egy kis sétát.
Molfetta főként kereskedelmi központként fejlődött a Svábok, az Aragóniaiak és az Anjouk uralma alatt. Fontos megállóhely volt a zarándokok számára, akik Szentföldre tartottak, ami növelte a város gazdasági jólétét.

Két katedrálisa van – a régi román stílusú Duomo, amely a 11. századból származik, és az újabb, barokk stílusú Santa Maria Assunta, amely 1775-ben kapta meg a katedrális címet.

A Piazza Municipio-n találod a Turisztikai Információs Irodát, ahol térképet és hasznos információkat is kaphatsz. Minden nap nyitva van, de általában délután már zárva találod.

Molfetta kikötője

Molfetta

Molfetta hasonlít Trani-ra, de olyan, mintha összenyomták volna. Mindene megvan, de kisebb. Kisebb katedrális, kisebb kikötő.

Molfetta Olaszország

Ez a különleges, szép szobor a kikötőben van, Molfetta halpiacánál.

Molfetta Olaszország

Molfetta katedrálisát a tengerpartra építették, de ügyeltek arra, hogy a heves viharok hullámai ne tehessenek benne kárt. Ezzel az oldalával fordul a tenger felé.

molfetta Olaszország
Giuseppe Mazzini szobra Molfettában

Giuseppe Mazzini (1805-1872) olasz politikai aktivista, újságíró és a risorgimento, az olasz egység megszületése melletti mozgalom vezető alakja volt. Mazzini a 19. század elején szerepelt, és életének jelentős részét az olasz nemzeti egység és függetlenség elérése érdekében tett erőfeszítéseknek szentelte.

Mazzini a Giovine Italia (Ifjú Olaszország) nevű szervezetet alapította, amely az olasz egység és függetlenség eszméjét terjesztette. Célja a különböző olasz államok egyesítése volt egy egységes nemzeti államban. Mazzini szerepe fontos volt az olasz egységesítési folyamatban, és hozzájárult az érzéshez, hogy az olaszoknak egyetlen egységes nemzeti entitás része kell lenniük.

Bár Mazzini politikai tervei nem mindig voltak sikeresek, a risorgimento más vezető alakjai, mint például Giuseppe Garibaldi és Camillo Cavour, végül elértek egy olyan olasz egységesítést, amely 1861-ben létrehozta az Olasz Királyságot. Mazzini élete során több európai forradalomnak is részese volt, és az egységes és demokratikus Olaszország eszméje ma is emlékezetes része az olasz történelemnek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük