Bari karácsonykor

Bari karácsonykor

Bari óvárosa mindig érdekes, de decemberben a sok fényfüzér még különlegesebbé teszi. Ha azon gondolkozol, épeszű ötlet-e decemberben Olaszországba utazni, akkor gyorsan elmondom, hogy igen, határozottan érdemes ilyenkor IS eljönni ide. Arról, hogy milyen előnyei vannak a téli utazásnak, itt írok sokkal bővebben. Bari karácsonykor is érdekes, a látnivalók nem mennek sehova, és az olasz ételek is ugyanolyan finomak 🙂

Bari karácsonykor

(Ha még nem hallottad a népszerű karácsonyi dalokat olaszul, itt megteheted.) Mi elég sok helyen jártunk Pugliában decemberben, nem csak Bari volt terítéken ekkor.

Igazság szerint Bari volt a legkevésbé kivilágítva, a pálmát az általunk bejárt városok közül Gravina in Puglia vitte, amit onnan ismersz, hogy ott forgatták a legutóbbi James Bond film egyik fontos jelenetét. Az ottani óváros minden szeglete díszítve volt és ha jól vettem ki, az idei téma a béke volt és a helyi általános iskolások roppant esztétikusan, kreatívan, hulladékokból díszítették ki az utcákat és a tereket.

Bari karácsonykor

Bariban több jászolt is láttunk és a terek nagysága lehetővé tette, hogy nagyobb méretű díszeket is felállítsanak. Az egyik ilyen volt ez a karácsonyfát vivő autó, ami mellett egy jó pizzéria van. (Ajánlom!)

Bari karácsonykor

A Lungomare (tengerparti út, sétány) melletti házak körvonalai voltak díszítve, az különösen tetszett.

Persze ne számítsatok arra, hogy ilyenkor az olaszok kedélyesen és ráérősen sétálnak a városban mert körülbelül ugyanaz van ott is, mint Magyarországon sok helyen: az emberek vadásszák az ajándékokat, a boltok tele vannak, az utakon pedig fokozottan sokan vannak és megy a tülekedés és a türelmetlenség. (Nem mintha az olaszok máskor olyan türelmes emberek lennének, amikor autóba ülnek.)

Bari karácsonykor
Bari karácsonykor

Bari karácsonykor is különleges, a lepukkant házak ilyenkor új ruhába öltöznek, a tereket megtöltik a kivilágított karácsonyfák, így ilyenkor is jó itt lenni.

Bari karácsonykor
Tésztaárus néni standja az utcán karácsonykor
Szent Miklós templom Bariban
Mise a Szent Miklós templomban Bariban

Karácsony körül a templomokba különösen érdemes betérni, hátha akkor van a mise, amikor pont ott jártok. Ha nem jártál még olasz misén, legközelebb ne hagyd ki, legalább egy kicsit hallgass bele! Szerintem minden olasz pap egy Pavarotti, olyan hangjuk van, mintha különben énekesek lennének, csak „rendes munkaidőben” egy templomban dolgoznának. A Szent Miklós bazilikában általában naponta 3 misét tartanak, de hétvégén 7 mise is van. Kár kihagyni!
Szóval Bari karácsonykor is érdekes hely!

Bari karácsonykor

2 gondolatokat “Bari karácsonykor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük