Monopoli látnivalói

Monopoli vára és az erkély

Monopoli egy hangulatos kisváros az Adria partján Baritól 40 kilométerre, ahol homokos tengerpartot és kellemes éttermeket találsz, ahol ráadásul kevesebb a turista is.
Használd ezt ki és tölts el legalább néhány órát Monopoliban, élvezd a tipikus dél-olasz hangulatot!

Sokan a szomszédos Polignano a Mare meglátogatásával kötik össze Monopoli látivalóinak felkeresését, de a „Törpfalvát,” Alberobellot és Ostunit is beteheted ebbe körbe, amit egy hétvégén bejárhatsz ha Bariba repülsz.

A Bari – Polignano – Monopoli – Ostuni – Alberobello kör egy nagyon kellemes körút mert van benne tengerpart, hangulatos városok, világörökségek, remek gasztronómia és érdekességek is, ráadásul egy hosszú hétvége alatt kényelmesen megnézheted mindet, ráadásul minden településen szuper élmények várnak.

Monopoli látnivalói

1. Monopoli vára

Monopoli vára az óvárosban helyezkedik el, közvetlenül a tengerparton. A várat még 1500 körül kezdték építeni, majd kibővétették.
Érdekesség, hogy egy korabeli krónikás szerint a vár körül a tengerben rengeteg korall volt.
Írtam korábban már Monopoli váráról, itt olvashatod.

2. Monopoli óvárosa

Monopoli óvárosa hangulatos, érdemes legalább néhány órát szánni rá, ha már itt jársz.
Konkrét, ajánlott útvonal nincs, viszont merj a fehérre meszelt utcácskákban „eltévedni”.
Nagyon elveszni nem tudsz mert egyrészt kicsi a hely, másrészt pedig előbb-utóbb kilyukadsz a tengerpartra.

3. Monopoli homokos tengerpartja

Hatalmasnak nem nevezhető ez a tengerpart, viszont annál különlegesebb mert közvetlenül a várfal mellett halálod.
Nem tudom, mikor mentek, de csúcsszezonban itt mindig sokan vannak, ezzel szemben az év többi időszakában egész Monopoliról elmondható, hogy nem vonz annyi embert, mint Polignano.
Legutóbb direkt olyan szállást kerestem, ami közel van ehhez a tengerparthoz és a várfalon belül található. Itt írok róla bővebben: Jó szállás Monopoliban.

4. Helyi éttermek – ha szereted a népi olasz ételeket, na hagyd ki!

Olaszországban is megpróbálják kiszolgálni a turisták igényeit és a legtöbb helyen nehezen szakadnak le a pizza-pasta-tiramisu vonalról, ezért is fontosak az olyan helyek, ahol a népi ételeket is meg lehet kóstolni. Ha Monopoliban jártok, menjetek el ide. A posztban írok arról is, mi a fene az a jobb oldali képen.

5. Templomok minden mennyiségben

Olaszországban lényegesen több a valóban hívő ember, és az ország hosszú története miatt itt számos olyan templom található, amelyek többszáz évvel ezelőtt épültek. Monopoliban is sok ilyen van. Mivel feltételezem, hogy nem azért jössz ide, hogy templomokat nézegess, csak annyit mondok, hogy érdemes bemenni a templomokba.

5. Piacok és zöldségesek

Egy platónyi articsóka

Szerintem ez még azoknak is érdekes, akik nem tudnak főzni. Ha itt jártok (vagy úgy általában bárhol a világban), érdemes és érdekes elmenni a piacra, mert még egy közeli helyen, mint Puglia vagy Monopoli is érdekes dolgokat lehet látni. Ha a városban sétáltok, számos zöldségest vagy halast fogtok találni. Merjetek bemenni, érdekes lesz!

6. Via Appia maradványa

Régen Monopoli mellett haladt az ókori Róma egyik legfontosabb útvonala, a Via Appia. Ennek a szakasznak a Via Traiana nevet adták, mivel Traianus császár építtette, hogy a seregeknek utánpótlást tudjon szállíttatni a közeli Brindisibe. Brindisiben két oszlop is áll, amelyek a Via Traiana végét jelezték. Brindisibe pedig azért kellett eljuttatni a csapatokat és az utánpótlást, mert ott szálltak tengerre, onnan közelítették meg a Balkán-félszigetet és más fontos helyeket.

Monopoli mellett maradt meg a leghosszabb összefüggő szakasz a 108 és 110 között épített útból, ennek egy részét a Via Traiana Romana-n meg is nézheted. Közvetlenül a főút mellett halad párhuzamosan azzal. Teljesen ingyen látogatható.


Térkép, koordináták itt vannak hozzá.

Szállások Monopoliban

1. Nem a legolcsóbb, de ennél nehezen lehet jobb kilátást találni 🙂 ráadásul nagyon jó helyen van!
2. A másik jó választás a Hotel Don Ferrante, ennek medencéje is van és igazi pugliai stílusban vannak felújítva.

Monopoli közlekedése, megközelítése

Ha Bariból jössz atóval:
Csak Dél felé kell menned a tengerparton, körülbelül 40 perc alatt vagy itt Monopoliban.
Jó ötlet, hogy Bariban a Pane e Pomodoro strand útba fog esni, érdemes oda is lemenned. Utána a Torre Quetta strand következik, amit már nagyobb kövek borítanak.
Aztán irány lefelé!

Ha vonattal jössz Bariból:

A vonatot itt a Trenitalia üzelemteti. Vagy regionale (RE) vagy gyors(abb) vonat (RV) jön. A menetidő 24 és 45 perc között váltakozik, a 7. megállónál kell leszállnod.
A jegyedet ne felejtsd el lepecsételi a sárga dobozban!
Ha megérkeztél Monopoliba, lefelé kell elindulnod, körülbelül 15 perc alatt az óváros másik végéig is eljutsz.
Monopoli nem egy metropolisz. 🙂

Hol ehetsz jót Monopoliban?

1. Friss tesztelés: Az egyik egy olyan hely, ahol a környékbeli, főleg népi ételeket készítik. Ez a hely kifejezetten érdekes a szó jó értelmében, ráadásul olcsó is. Itt írok róla sokkal bővebben: Hol együnk jót Monopoliban?

2. Ha „csak” pizzára, focacciára, kenyérre vágysz, akkor a Panificio Fortunato is jó hely, (Via Cappuccini, 45)

3. Ha halakra vagy tengeri herkentyűkre vágysz, akkor ezt az éttermet ajánlom neked. Képek is vannak a posztban.

Monopoli látnivalói képekben