Castel del Monte
Puglia

Castel del Monte

Au UNESCO Világörökségi listáján szereplő Castel del Monte Baritól nincs messze, és ha a várak szerelmesei vagytok, akkor érdemes ide eljönni. Nem azért mert lenyűgöző belső tereket rejt (üres belülről), hanem azért mert a vár kívülről is érdekes és innen a legszuperebb a kilátás a környékre.

Castel del Monte

A várat már jó messziről lehet látni mert egy domb tetején magasodik. Ha feljöttök az úton, lesz egy „magánparkoló” feliratú hely, ahol 5 euróért leparkolhatjátok az autót. Lesz mellette egy erősen túlárazott étterem is.

Castel del Monte

A Castel del Monte, II. Frigyes német-római császár által épített, Puglia régiójában egy dombtetőn elhelyezkedő vár. Az 1240-es években emelték a Szicíliai Királyság belső rendjének megerősítése céljából. A vár különleges, nyolcszögletű alaprajza és építészeti megoldásai miatt kiemelkedő jelentőségű. Bár a vár építésének eredeti célja nem tisztázott, II. Frigyes uralkodása alatt élte fénykorát, majd pusztulásnak indult a császár halála után.

Castel del Monte
A Castel del Monte bejárata

A Castel del Monte a Terra di Bari vidékén, Andria városától 18 km-re délre található, Murgia magaslatán áll. Az épület eredetileg a Santa Maria del Monte kolostor közelében épült, innen ered a vár eredeti neve, Castrum Sancta Maria de Monte. II. Frigyes egy 1240-es rendeletében utasította Riccardo di Montefuscolót, hogy mészkövet vásároljon a várhoz, melynek építése már ekkor zajlott.

II. Frigyes halála után pusztulni kezdett, majd különböző uralkodók birtokába került. Később a Caraffa di Rufo hercegek tulajdonába került, majd az olasz állam 1876-ban megvásárolta. Az évszázadok során a vár elhanyagolttá vált, és a 18. század végén pásztorok és útonállók lakták. Az állam 1879-ben és 1928-ban felújításokat indított, de az eredeti építőanyag cseréje miatt a vár megjelenése megváltozott.

A vár alaprajza különleges, a nyolcas szimbolikára épül. A díszkapu, melyen kora gótikus és iszlám motívumok láthatók volt az első elem, amit a vendégek észrevettek. A belső udvart márvány és mészkő díszítik.

A várban számos helyiség található, mindegyik trapéz alaprajzú, és speciális keresztboltozattal rendelkezik. A vár tervezésénél a gótika, az iszlám és az ókori római építészet elemei keverednek.

A Castel del Monte nem csupán erőd volt, hanem inkább reprezentatív jellegű építmény, amely a császári hatalmat és eszmeiséget fejezte ki. II. Frigyes valószínűleg csak rövid időt töltött itt, de a vár luxusa és kényelme az arab hatásnak köszönhető. A vár ma is az egyik legismertebb és leglátványosabb műemléke Olaszországnak, az UNESCO világörökség része.

Castel del Monte
Castel del Monte a domb tetején

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük