Giovinazzo óvárosa

Giovinazzo

Giovinazzo, az Adriai-tenger partján fekvő elbűvölő tengerparti városka, ahol a kék ég találkozik az Adriai-tengerrel. Ha Bari repteréről indulsz akár bérelt autóval, akár tömegközlekedve, Giovinazzo a legközelebbi szép látnivaló, amit kár kihagyni.

Giovinazzo
Giovinazzo óvárosa és a kikötő

A Traianus római császár által épített falak még mindig büszkén állnak, és az óváros keskeny, kövezett utcái elvarázsolják az ide látogatókat.

Giovinazzo

A főtéren találtok kávázókat és éttermeket, ahol jókat lehet enni, inni és megcsodálhatjátok a tér közepén álló szökőkutat is.

Giovinazzo

A tengerparton ne a széles, sárga homokos részt várd, itt inkább nagy sziklák vannak, ami nem akadályozza meg a helyieket a fürdésben. (Élvezhetőbb tengerpart a városon kívül van.)

Giovinazzo

Giovinazzo környékén általában nagyok a hullámok, egyedül a védett halászkikötőben simább a tenger.

A védett halászkikötő mellett érdemes tenni egy sétát, körbejárni a kis kerek öblöt.

Az óvárosban találsz több palotát, köztük a XVI. századi Saraceno palotát, amely otthont ad a városházának, de itt van a San Domenico-templom és az Espiritu Santo-templom is. A román stílusú Santa Maria Assunta katedrális a Madonna di Corsignano bizánci ikonját őrzi, akinek tiszteletére augusztus hónapban tartanak ünnepségeket.

A tengerparti sétány, a jellegzetes kikötőjével, varázslatos kilátást kínál, és számos helyet találunk itt, ahol belemerülhetünk a helyi gasztronómia hagyományainak ízeibe és illatába. A Santa Maria Assunta katedrális, más néven Santa María Asunta székesegyház, a Giovinazzo legmagasabb pontján található, közel a kikötőhöz. Ez a masszív épület román és barokk elemeket kombinál, egy olyan építészeti gyöngyszemet alkotva, amelyet érdemes megcsodálni. Két harangtornya és oldalsó homlokzata különösen érdekes. A XVIII. században történt átépítés barokkosabb megjelenést kölcsönzött neki. Ennek ellenére néhány régi freskómaradvány még mindig látható, amelyek történelmi hangulatot árasztanak. A katedrálisban egy kripta is található.

Giovinazzo történelmi központja egy rejtett kincs az olasz tengerparton. A gyönyörű kilátás és gondosan felújított épületek miatt érdemes eljönnöd Giovinazzo városába. Ellentétben más pugliai turisztikai célpontokkal, Giovinazzo óvárosa nyugodt és kevés turistát vonz, így ideális hely egy pihentető sétára. Kisebb halászkikötője friss tengeri halakat kínál, lehetőséget adva a helyi ízek kipróbálására.

Az Adriai-tenger partján fekvő Giovinazzo óvárosa varázslatos hely tiszta és szépen felújított utcákkal.

Giovinazzo napközben csendes és nyugodt, de este élettel teli. Szűk utcáiban számos bár és helyi étterem található, amelyek autentikus olasz gasztronómiai élményt kínálnak.

Giovinazzo egyik érdekes helye, amit mindenképpen érdemes felfedezni, a Torrione Aragonese, egy kerek erőd a város kikötőjében. A kőházak ölelik körbe, és páratlan kilátást nyújtanak a tengerre.

Giovinazzo

A Torrione Aragonese csak egy emlék Giovinazzo gazdag történelméből. Ezt a XV. században erődítményként épített impozáns épületet felújították. Kiváló elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy uralja a kikötőt, és páratlan panorámát kínál.

Ha Giovinazzóban jársz, ne hagyd ki ezt az erődöt!

Giovinazzo
Tritonok szökőkútja Giovinazzóban

A Piazza Vittorio Emanuele II, Giovinazzo egyik legnagyobb és legbájosabb területe, tökéletes kiindulópont az óváros felfedezéséhez. Itt található a városháza, ahol egy turisztikai információs irodában térképeket és ajánlásokat is kaphatsz a környék rejtett kincseinek felfedezéséhez.

A tér gondosan karbantartott, teraszokkal körülvéve. Bár árnyék nincs, a tér vibráló atmoszférája miatt mindenképpen megéri a sétát. A tér kiemelkedő látványossága a San Domenico-templom, egy lenyűgöző vallási épület, amely egyedi építészeti megoldásaival vonzza a látogatókat és a helyieket egyaránt.

Ráadásul a Piazza Vittorio Emanuele II-n található egy modern szökőkút is, amit Tritonok szökőkútjának hívnak.
További olvasnivalói: Puglia, Giovinazzo

2 gondolatokat “Giovinazzo óvárosa

  1. Visszajelzés: Molfetta - Olasz utazás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük