Focaccia
Gasztro

Az olasz focaccia

A focaccia (ejtsd: fokáccsá) egy közkedvelt, pizza kinézetű, de csak kinézetű (!) étel. Ha valaki még nem találkozott vele, akkor ez a “feltét nélküli pizza”, de ez nagyon leegyszerűsített gondolat mert a focaccia sokkal több ennél.

A focaccia olyan az olaszoknak mint nekünk a pörkölt: annyi elkészítési módja van, ahány ház vagy ahány régió.

A focaccia valószínűleg az etruszkoktól vagy a görögöktől származó étel, tehát nem most kezdték készíteni.

A focaccia házilag készítve

A focaccia receptje

Ezt a tésztaételt máshogy készítik Pugliában és máshogy az ország északi részén, de közös jellemzője, hogy lisztből készül, laposra nyújtják és megszórják a tetejét általában zöldfűszerekkel (legtöbbször rözmaringgal, de van ahol zsályát tesznek rá) és meglocsolják jófajta olívaolajjal.

Vannak régiók, ahol a focacciát felvágják és szendvizs alapanyagként használják és vannak régiók, ahol sajtot szórnak rá.
A pizza bianca (fehér pizza) is elég elterjedt étel, valójában ez is inkább egy focaccia.

focaccia
Focaccia, itt épp olajbogyó nélkül

A focaccia pugliese receptje

Az én kedvenc focaccia receptem a Puglia (ejtsd: pujja) tartományból származó. Ennek az a jellegzetessége, hogy a tésztában van főtt krumpli is és a tetején fekete olajbogyó és paradicsom van az olajon kívül, de természetesen lehet rá szórni egy kis rozmaringot is, attól még jobb lesz.

Hozzávalók:

egy nagy krumpli
fél kiló liszt
1 élesztő
cukor
1 deci tej
olivaolaj

víz, amennyi szükséges

A tetejére:

Olaj
Aprószemű paradicsom
Fekete olajbogyó

Elkészítése:

A krumplit hajában megfőzzük, meghámozzuk és feltörjük, közben az élesztőt a tejben felfuttatjuk a cukorral és egy kis liszttel.
Ha az élesztő felfutott, összekeverjük a hozzávalókat: a lisztet, az összetört krumpit, sót, olajat és annyi vizet, amennyitől összeáll a tészta alaposan összegyúrjuk.
Pihentetjük fél órát, majd ha duplájára kelt, egy kerek pizzaformában vagy tepsiben kilapítjuk.
A tetejére olajbogyót és paradicsomot teszünk, majd kis olajjal meglocsoljuk. Ha van otthon nagyobb szemű só és egész rozmaring, azt is lehet rá szórni, csak még finomabb lesz tőle.
170 fokos sütőben sütjük addig, míg aranybarna lesz.
Még melegen tálaljuk, de az olszok szokták hidegen is fogyasztani az egyszerűbb verzióit: pici kockákra vágva kenyér helyett is szokták fogyasztani.

Hol lehet focacciát kapni?

Olaszországban szinte “minden sarkon” lahet kapni, de népszerűségét jól mutatja, hogy sima boltban, csomagolva is árulják a focacciát.

Ha igazi olasz receptekre vágysz nézd meg a Giallo Zafferano oldalt.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük