Ostuni

Ostuni

Ostuni, a dél-olaszországi Puglia régióban található kisváros, amelyet gyakran a „Fehér Városnak” is neveznek. Nem véletlen: ezt a nevet a fehérre festett épületei miatt kapta.

Ostuni egy dombtetőn helyezkedik el és egy várfal veszi körbe, amiről remek kilátás nyílik a tengerre és a környező dombokra is, de Ostuni nemcsak látnivalókat kínál, hanem a gazdag kultúrájával és gasztronómiájával is magával ragadja az ide látogatókat.

Mennyi időt szánj Ostuni városára?

Ostuni kellemes hely, ahol akár egy egész napot is el lehet tölteni, de csak néhány órára is érdemes lehet ide eljönni: egy kellemes séta, egy aperitivo és egy vacsora itt mindig jó ötlet. De bőven van lehetőség arra is, hogy a városban éjszakázzatok.

Ostuni

Hol lehet jókat enni Ostuniban?

Ostuni nemcsak a történelem és az építészet kedvelőinek kínál különleges élményeket, hanem a gasztronómia szerelmeseit is elkápráztatja. A város éttermei és kávézói kiváló lehetőséget kínálnak a dél-olasz konyha élvezetére.

Sok helyen ettünk már a városban, de felsorolok néhányat, ami emlékezetesen jó volt.
1. Osteria del Tempo Perso egy olyan étterem, ahol remek tésztákat ehetsz, bár egy kicsit drágább, mint a többi. Különlegessége a helynek a belső tere. Arra vigyázz, hogy ez a hely csak ebédre és vacsorára nyit ki, vagyis este fél 8-kor szokott nyitni.
2. A Casa San Giacomo is egy jó hely, itt lehet szuper húsokat kapni, (a grillezett hús isteni) de vannak újhullámosabb dolgaik is. Egy fogás kb. 15 euróba kerül.
Ezt az éttermet is az óvárosban találod.

Szállások Ostuniban

Körülbelül 15 éve jártam először a városban, akkor még nem volt ennyi turista és emiatt szállásból sem volt több tucat. Sokat fejlődött a város mert Ostuniban rengeteg felső kategóriás szállás lett és valami különös hóbort miatt ezekbe a régi, többszáz éves épületekbe is becsempészik a legképtelenebb helyekre is a pezsgőfürdőt vagy a medencét. De az sem ritka, hogy a régi palotákat alakítják át szálláshellyé, de az olcsóbb, szuper kilátásos helyek sem ritkák.

Ostuni

Különleges programok Ostuniban

  1. Ha még nem készítettél mozzarella sajtot, akkor itt az ideje hogy megnézd, hogyan készül. Ez egy másfél órás program, ahol bemutatják a készítését, és kapsz kóstolót is belőle. A program nyelve angol vagy olasz. Bővebben: Mozzarrella készítés Ostuniban.
  2. Ha szereted az olasz konyhát, akkor Ostuniban van lehetőséged arra, hogy elmenj egy helyi házába és megnézd, hogyan készíti a négyfogásos ebédet vagy vacsorát, közben pedig a helyi gasztronómiáról mesél.

Mikor menjünk Ostuniba?

Ostuni egész évben vonzó úti cél lehet, azonban az ideális időpont a látogatásra a tavaszi és őszi hónapokban van. Április és június, valamint szeptember és október kiváló időszakok, amikor a hőmérséklet kellemes, a turisták száma még (vagy már) nem túl magas, és a városban számos rendezvény és fesztivál zajlik.

De nyáron is érdemes ide ellátogatni, különösen, ha a tengerparti pihenés is szerepel a terveitek között. Azonban a július és augusztus a legforróbb időszak Ostuniban, és ebben az időben a turisták száma is jelentősen megnőhet.

Viszont ha télen jöttök, akkor elkerülitek a zsúfoltságot.

Mit kell tudni Ostuniról?

Ostuni története évszázadokra nyúlik vissza, és a város kulturális gazdagsága egyértelműen látható az óváros szűk utcáiban és a városfalak mentén. A városban sétálva láthatunk impozáns templomokat, középkori palotákat és apró tereket.
Ostuni katedrálisa, olaszul Basilica Minore Concattedrale di Santa Maria Assunta, egy gyönyörű katolikus katedrális, mely a város legmagasabb dombján áll. Építkezését 1435-ben kezdték el.

Ostuni

Miért fehérek a házak Ostuniban?

A fehér színű festés hagyománya nemcsak esztétikai szempontból jelentős, hanem funkcionális is, hiszen segít a házak hűvösen tartásában a forró napokon. A fehér falak és az ízlésesen díszített ablakok harmonikusan illeszkednek a város középkori hangulatához.

Amikor jó, ha Ostuniban vagy

Az „A Sant’Oronzo Lovagi Menet” Ostuni legnagyobb ünnepe, amikor augusztus végén a város védőszentjét ünneplik. A körmenet és lovas felvonulás története a 17. század második felére nyúlik vissza, amikor a város megmenekült a pestistől. Nézd meg ezt a videót a felvonulásról.

Ostuni
A várfal és a kilátás naplementében

Kilátás a városból

Ostuni várfaláról csodálatos kilátása nyílik a környező vidékre, beleértve a mesebeli olajfaligeteket és a tengerpartokat. Az Itria völgye és Ostuni környéke kiváló lehetőségeket kínál kirándulásra és természetjárásra.

Egy gondolat a “Ostuni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük