Monopoli vára

Monopoli vára és az erkély

Ahogy Monopoli óvárosában sétál az ember, előbb-utóbb kilyukad a várhoz, ami nem egy hatalmas nagy vár, ami egy hegy csúcsán van. Monopoli vára a tengerparton heéyezkedik el, olyannyira, hogy a halászkikötő körülütte található.

Ezt az érdekes várat a XV. században építették, akkoriban, amikor épp a spanyolok uralták a környéket.
V. Károly spanyol király építtette a várat, akit Habsburg Károlyként ismerünk mi.
De hogy egy kicsit közelebb hozzuk magunkhoz, ez az V. Károly volt Szép Fülöp és Őrült Johanna kasztíliai királynő legidősebb gyermeke akinek öt testvére volt.

Anyját azért nevezik őrültnek, mert amikor annak férje, Szép Fülöp igen korán, 28 évesen maghalt, Johanna beleőrült a halálába. Állítólag valami rejtélyes betegségben halt meg igen gyrosan, és nem zárható ki a szándékos mérgezés sem, mégpedig, hogy Johanna apja mérgeztette meg.

Mostani gondolkozásunkkal kicsit furcsa, hogy 28 éves korára 6 gyere volt már Szép Fülöpnek, de az is érdekes, hogy Fülöp mindössze 2 hónapig volt valóban király.
(Nézd meg itt, mennyire volt szép ez a Szép Fülöp)

Visszatérve a várépítő V. Károlyra (jelzem, a monopoli vár megépítése nem volt egy nagyon nagy esemény az életében, ha végiggondoljuk, hogy az ő uralkodása alatt érte el a Habsburg Birodalom a legnagyobb kiterjedését, ezért is mondják, hog „birodalmában sohasem nyugszik le a Nap.”

Monopoli vára és a történelem

A várat V. Károly építette Monopoliban egy tengerparti monostor helyére, hogy Itália tengerartjait ellenőrizni tudja.
1600 körül kibővítették a várat és átépítették, ekkor érte el mai nagyságát és alakították át lakhatásra alkalmas várrá.
A XIX. század elejétől börtön volt egészen 1969-ig, (de híres rabokat nem tartottak benne).
A várat később felújtották, ma kulturális eseményeket tartanak benne, mint például fotókiállítást, festménykiállítást és filmvetítéseket.

Érdekességek Monopoli váráról

Egy XVII. századi névtelen krónikás azt írta, hogy a vár körüli vízekben rengeteg korall volt.

Másik érdekesség, hogy az 1700-as években, amikor a várat már nem eredeti, védvár funkciójában használták hanem laktak benne, itt élt egy ember, aki a krónikások szerint több, mint 100 évig élt. Martino Conquemont volt a neve.

Monopoliról még ezekben a bejegyzásekben beszélünk: Katt ide.

Forrás: Cittá Turistica, Wikipedia

Egy gondolat a “Monopoli vára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük