A régi dohánygyár Bariban

a régi dohánygyár

Nem mondom, hogy ez egy kihagyhatatlan látnivaló, de ha arra jártok valamelyik délelőtt, akkor érdemes a régi dohánygyár épületébe bemenni Bariban mert egy remek piacot találtok ott, és a piacok Olaszországban nagyon érdekesek tudnak lenni. (Nézd meg, van-e most ingyenes Bari városnézés.)

A régió legnagyobb halpiaca a közeli Molfetta óvárosának szélén van, ha igazán különleges halakat szeretnél, ott találod őket, itt a régi dohánygyárban csak egy kisebb piac van.

a régi dohánygyár

A halakon kívül zöldségeket és gyümölcsöket is árulnak itt, például a rape nevű növényt is, amit a helyiek nagyon szeretnek, és előszeretettel teszik a pizzától a szendvicsig mindenbe. Az íze a brokkoli és a spenót egyvelege, mert így is néz ki a növény.

A tekintélyes, 40.000 négyzetméteres dohánygyár száz évvel ezelőtt épült Bari Libertà  nevű negyedében, és fénykorában a dolgozók életét megkönnyítő mindenféle létesítmény is volt itt.

Építettek itt óvodát, mozit (!), saját kórházat és menzát is, de a gyár annyira szennyező volt, hogy először csökkentették a termelést és ezzel együtt a munkások számát is, majd 1982-ben végleg bezárták ezt a telepet és Bari külvárosába költöztették a teljes gyárat. Ekkor ott maradt ez a tekintélyes méretű gyárkomplexum, ami bár jó helyen van, de mégis szűk utcák veszik körbe, így komoly feladat kitalálni, hogy mi is legyen az amúgy szép épületekkel.

Volt itt azóta minden a taxiállomástól a rendőrségi bázisig, de most (lassan 20 éve) piacként üzemel egy kis része.

Szóval ha arra jártok, érdemes ide bemenni. Bari látnivalóiról pedig itt olvashatsz sokkal bővebben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük