A Comói-tó látnivalói

A Comói-tó látnivalói

Az észak-olaszországi Lombardia régiójában, az Alpok lábánál terül el az ipszilon alakú Comói-tó, melyet sokan Olaszország legszebb tavaként tartanak számon. Ez a természeti csoda a történelemmel, a művészettel és a lenyűgöző tájjal való harmoniájával vonzza a turistákat a világ minden tájáról, de melyek a Comói-tó látnivalói?

A leghasznosabbak a Comói-tó látnivalóihoz:
Szállások a Comói-tó mellett
Hajózás a Comói-tavon
– A legszebb villák parkjai a Comói-tó mellett

A Comói-tó látnivalói

A Comói-tó partján rengeteg festői kisvároska található, melyek mindegyike varázslatos hangulattal bír. Bellagio, Varenna és Menaggio csak néhány közülük. Ezekben a városokban kanyargó keskeny utcákon barangolhatunk, élvezhetjük a helyi kávézók és éttermek ízeit, és csodálhatjuk a tóra nyíló kilátást. A Comói-tó gyönyörű!

FONTOS! Szállások a Comói-tó mellett – tipp!

Idén a szállások a Comói-tó partján jelentősen megdrágultak. Vannak kiváló ár-érték arányú szállások, többségüknek lélegzetelállító a panorámája, de ha nem szeretnétek rengeteget költeni szállásra, akkor ne közvetlenül a tóparti kisvárosokban nézzetek szállást, vagy ne a legfelkapottabb helyeken. Remek alternatíva lehet Lecco (itt valószínűleg meg fogtok fordulni akkor is, ha autóval vagytok, vonattal pedig általában itt kell átszállni ha Bergamóból mentek a Comói-tóhoz) vagy valamelyik kisebb település (például Mandello del Lario, Cernobbio, Perledo) de a Varennáról szóló részben hoztam további alternatívákat is.

Varenna, A Comói-tó látnivalói

A tóközép települései – A Comói-tó látnivalói

Bellagio, A Comói-tó látnivalói

Bellagio – a gyöngyszem

Az egyik legismertebb város a tó partján a varázslatos Bellagio. Ez a város lenyűgözi a látogatókat a csodálatos kilátásával, a gyönyörű villaépületeivel és az elbűvölő, macskaköves utcáival. A történelmi központban sétálva felfedezhetjük a helyi kézművesboltokat és hangulatos éttermeket, ahol megkóstolhatjuk az autentikus olasz ételeket. Bővebben: Bellagio, a Comói-tó gyöngyszeme.

A Comói-tó látnivalói

Varenna – ahonnan szuper képeket készíthetsz

Varenna az egyik legromantikusabb hely a Comói-tó partján. Sétálhatunk a keskeny, macskaköves utcáin és a középkori időket idéző városközpontban, miközben megcsodálhatjuk a festői kilátást a tóra és a környező hegyekre.
Érdemes a Vezio-várat is megnézni, amelyből gyönyörű panoráma tárul elénk a tóra, vagy élvezhetjük a naplementét valamelyik tóparti kávézóból is. Bővebben: Varenna.

A Comói-tó látnivalói

Mennagio

Menaggio, a Comói-tó Varennával szemközti partján fekvő kisváros, szintén gyönyörű látványosságokkal büszkélkedhet.
A kisváros szívében található a San Stefano templom, amely megér egy látogatást.
Menaggio-ban sétálva felfedezhetjük a hangulatos tereket, vagy a helyi piacot (minden második pénteken délelőtt) és sok kellemes kávézót találunk.
A városból induló hajók lehetőséget adnak a tó felfedezésére és a környező városok megismerésére.

Como látnivalói

Como városa a Comói-tó déli partján található, és számos látnivalóval büszkélkedhet.


Sikló (Funicolare Como-Brunate)

Lényegében a Comói-tó partjáról indul ez a sikló, amely a Brunate nevű, előkelő villákkal teli településrészre visz fel. Ez a sikló igen népszerű, bárikor is mentek, valószínűleg sorakozni kell, de mindenképp érdemes felmenni a hegyre mert szuper onnan a kilátás.

A dóm

Érdemes bemenni a templomba (turistáknak jobb oldalon van a bejárat, ha imádkozni szeretnétek, akkor elöl). Fotózni szabad, van is mit. 🙂
Ez a 300 éven át épült templom több építészeti stílusban valósult meg, érdekes a 6515 sípos orgonája is. Bővebben.

Villa Olmo

A Villa Olmo egy olyan neoklasszicista stílusban épült palota, ami a Comói-tó mentén, azzal párhuzamosan épült abból a célból, hogy a korabeli arisztokrácia kellemesen pihenhessen a nagy nyári melegben. Ma ez a palota már szabadon látogatható keddtől vasárnapig, kiállításokat, egyéb kulturális eseményeket rendeznek benne.
A palota az év néhány napján zárva van, itt találod a pontos dátumokat.

Tóparti sétány (Passeggiata Lino Gelpi)

Como belvárosától a Villa Olmo-ig vezet egy kellemes, tóparti sétány. A szépség a hidroplán parkoló után kezdődik. A tóparti sétányt a régi polgármesterről nevezték el, aki szorgalmazta hogy a tóparti villák parkjaiból és kertjeiből egy darabkát adjanak át a városnak, hogy ez a sétány megépülhessen.

Varenna

A Comói-tó legszebb települései

Orrido di Nesso

Még viszonylag ismeretlen ez a település a turisták körében, tehát érdemes mielőbb megnézni ezt a kis középkori csodát közvetlenül a tó partján, aminek ráadásul egy vízesés szolgáltatja a hátteret. Ne hagyd ki!
Hogyan lehet ide eljutni? Autóval a legegyszerűbb, de ha a Comoból jössz, a busz s elhoz ide a tóparti úton körülbelül 40 perc alatt. Comoban a buszmegálló a tóparton lesz (Lungolario Trento)

Orrido di Bellano

Ez a pici falu a fent említett Varennától van északabbra, és egy 15 millió éves szurdok és egy vízesés díszíti, amit érdemes megnézni. Ide belépőt kell fizetni, 5 euró fejenként, de ha erre jártok, érdemes megnézni. Bővebb infó itt.

Madonna del Ghisallo – az egyik legszebb kilátás

Ez szintén egy kevésbé ismert hely a Comói-tó környékén. a Madonna del Ghisallo egy hegy, ahonnan remek kilátás nyílik a környező hegyekre és a tóra. Ha szereted a szép kilátást, mindenképp menjetek el ide. Ha megéheztetek az sem baj, van itt két étterem is és szállás is akad. (Ha körbeautózzátok a tavat, akkor ez egy jó pont lehet az egyik éjszakára.)

A legszebb (látogatható) villák a Comói-tó partján

Villa Monastero

A Villa Monastero Varenna városában található a Comói-tó keleti partján félúton Fiumelatte felé. Ez a villa egy régi kolostor, amelyet később magánlakássá alakítottak át, de nem is ez az érdekes, hanem a gyönyörű tóparti kertje a növényritkaságokkal és érdekes, romantikus régi épületekkel, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a szemközti Bellagio-ra és a tóra. Ha van időtök és az időjárás is megfelelő, akkor nem szabad kihagyni. A belépő 2023 októberében 5,2 euró, de ha a villát is meg szeretnétek nézni, akkor 7,28-at kell fizetni, de megéri. (Igyekszem mielőbb megkeresni az itt készült képeket.)

Villa Cipressi Varennában

A Villa Cipresi is Varenna városában található, egy nagy, sárga épület a Comói-tó keleti partján, rögtön a fenti Villa Monastero mellett.
A villa ma már (nem is szédítően drága) szálloda, és látogatható kertekkel rendelkezik. Érdemes ezt a parkot is megnézni, a nyitvatartási ideje a napnyugtától függ, itt találjátok a pontos időpontokat, a belépő ára 10 euró, gyerekeknek olcsóbb.

Villa Carlotta

Villa del Balbianello-tól csak egy kőhajításnyira találod a gyönyörű Tremezzina faluban a Villa Carlotta-t. Ez az egyike a Comói-tó legismertebb látnivalóinak, mivel különleges kombinációt kínál gyönyörű kilátásból, művészi alkotásokból és virágzó kertekből.
Ha ide látogattok, legalább két órát érdemes a helyre szánni és ha igazán felejthetetlen utat szeretnétek, akkor hajóval gyertek a faluba. (A legszebb dolog a hajózás a tavon, persze a a gyönyörű villák és botanikus kerteken kívül, de ha mindhárom benne van egy utazásban, akkor az felejthetetlen lesz.) Weboldala itt.

Hogyan lehet eljutni a Comói-tóhoz Milánóból?

Milánóból a Comói-tó könnyen megközelíthető többféle közlekedési eszközzel. Itt van néhány lehetőség:

Vonattal Milánóból

Milánóból indulnak vonatok a Comói-tó különböző településeire, például Como vagy Varenna. Ha Bellagio a célállomásunk, akkor hajózni kell Varennából.
A vonatok gyakran indulnak a Milano Centrale pályaudvarról, és a Comói-tó központi állomásain állnak meg. Az utazás időtartama és a vonatjegy ára a kiválasztott célállomástól függ. Bővebben az olasz vasút weboldalán: Trenitalia.com

Autóval Milánóból

Milánóból a Comói-tó autóval történő megközelítése is lehetséges. A távolság és az útvonal függvényében a Comói-tó különböző települései könnyen elérhetőek. Az utazás időtartama az útvonal és a forgalmi viszonyok függvényében változhat, de a Milánó – Bellagio távolság irányonként másfél óra, a Milánó – Menaggio távolság körülbelül 2 óra. Itt az okozza a különbséget, hogy az ipszilon alakú tó azonos ágának két másik oldalán vezet az út.

Busszal Milánóból

Több buszvállalat kínál közvetlen járatokat Milánóból a Comói-tó településeire. A buszok rendszeres indulással közlekednek, és általában a Comói-tó központi városaiban vagy turisztikai központjaiban állnak meg. Az utazás időtartama és a jegyárak a kiválasztott útvonaltól és buszvállalattól függenek, de általában Como-ban át kell szállni, onnan a C10-es busz visz Menaggio-ba, a C30-as pedig Bellagioba. A buszok napközben körülbelül félóránként járnak. Megállók itt.

A Comói-tó látnivalói

Hajóval Milánóból

A Comói-tó különböző települései között hajójáratok is közlekednek, a leggyakrabban a tóközép kisvárosai között járnak a hajók, kompok.
Érdemes hajózni mert a vízről a legszebb a Comói-tó. A hajózásról bővebben az alábbi részben írtunk:

Hajóval a Comói-tavon

Az ipszilon alakú tó mindhárom ágán végig járnak a hajók, azonban érdemes tudni, hogy a tóközép városkáit (Varenna, Bellagio, Menaggio) köti össze a leggyakrabban hajójárat.
A tó végei (Lecco, Como és Colico) között is van rendszeres járat, de érdemes a menetrendet megnézni, illetve a Hajózás a Comói-tavon című informatív cikket elolvasni.

Sportok a Comói-tónál

A Comói-tó kiváló hely a hajózásra és a számos vízi sportra. Az aktív turisták hajózhatnak a tavon, vagy akár bérelhetnek vitorlásokat, hogy felfedezzék a tó szépségeit.
A környék a túrázók és hegymászók számára is ideális, hiszen számos útvonal és ösvény kínál fantasztikus kilátást a környező hegyekre és völgyekre.

Mit együnk a Comói-tó környékén?

Kész gasztronómiai kavalkád vár ránk a Comói-tó partján sok édesvízi hallal és gyümölccsel.

  1. Torta Miascia: Ez egy hagyományos desszert, amely a régióban népszerű. A torta miascia olyan édes sütemény, amelyben szárított gyümölcsök, például mazsola és füge, diófélék és fűszerek, mint a fahéj és a szerecsendió, találhatók. A sütemény különleges ízvilággal rendelkezik és általában kávéval vagy desszertborral tálalják.
  2. Pizzoccheri: Ez egy hagyományos tésztaétel, amely a térségben elterjedt. A szélelmetéltből készült tésztaétel 80% hajdinalisztből készül, és hagyományosan juhsajttal, vajjal, káposztával és burgonyával tálalják.
  3. Missoltino: Ez egy hagyományos halfeldolgozási módszer, amely a Comói-tónál jellemző, viszont mostanában kevés helyen látni étlapon, de ha látjátok, kóstoljátok meg. A missoltino a Comói-tó halainak szárított és sózott változata, általában sügér vagy pisztráng. Gyakran grillezve vagy serpenyőben pirítva fogyasztják.
Lecco

Egynapos utazás a Comói-tóhoz?

Ha a Comói-tó látnivalói nyomába erednétek, de nincs sok időtok, simán lehetséges egynapos kirándulást is tenni. Ám fontos figyelnetek arra, ha Budapestről indultok, hogy elég idő legyen a tóra. Ha a repülő reggel 6 körül indul és este 10 körül indul vissza, akkor ez egy simán járható út.
Ekkor csak a legfotnosabbakat tudjátok megnézni, célirányosan közlekedjetek. Varenna és Bellagio mindenképp belefér, főleg ha Bergamóban száll le a gépetek. Bővebben az egynapos útról itt írnak.

A Comói-tó időjárása

A kiszámíthatatlan a legjobb kifejezés rá. Magas hegyek veszik körül a tavat, így nem csoda, hogy nehéz az előrejelzés. Az idő általában sokkal jobb, mint ahogy előrejelzik.
Emlékezetes példa erra, hogy reggel nem akartunk elindulni mert végig szakadó esőt jósoltak, viszont aztán egész nap verőfényes napsütés volt.
Az ilmeteo.it oldalon érdemes tájékozódni, pontosabb előrejelzéssel bír.

Mikor a legjobb a Comói-tóhoz utazni?

A tó minden évszakban szép, de tavasztól őszig a legszebb. Ősszel nagyon szépek a színes levelek, lásd: októberben a Comói-tónál, tavasszal teleültetik a kereteket árvácskával, tulipánnal, nyáron pedig ügyelnek arra, hogy mindenhol üde virágok pompázzanak.

Turizmus szempontjából viszont a nyár a legfelkapottabb időszak, így akkor lényegesen több turistával találkozhatunk.
Télen nyugisabb a tó, ilyenkor azonban nehezebb napsütéses időt kifogni.

Mennyi időt szánjunk a Comói-tóra?

Ha autóval mentek, akkor is legalább két napot szánjatok rá, mert hajózni mindenképp érdemes.
Ha a parkokat is szeretnétek megnézni és alapjában nem rohantok sehova, akkor akár 3-4 nap is kellhet a tó körbejárásához.
Persze lehet egyetlen napra is menni.

A legszebb parkok a Comói-tó mellett

A Comói-tó látnivalói közül a legszebbek a fényűző villák parkjai, így a tó környékén több olyan villa is található, amelynek látogatható a parkja vagy kertje. Az alábbiakban csak néhányat sorolunk fel.

  1. A Villa del Balbianello, a tó partján található. Ez a csodálatos villa és a körülötte elterülő kertek gyakran szolgáltak díszletként híres filmekhez, és mindenképpen lenyűgöző látványt nyújtanak. A villa maga is látogatható, és a kertekben sétálva gyönyörű kilátást élvezhetünk a tóra és a környező hegyekre.
  2. A Villa Carlotta (Tremezzo) egy gyönyörű villa és múzeum, amelyhez egy mesés kert is tartozik. A kertben gyönyörű virágok, pálmák, kis tavak és szobrok találhatók. A látogatók kellemes sétát tehetnek a parkban, és gyönyörködhetnek a növények és a tó panorámájában.
  3. Villa Monastero kertje (Varenna): A Villa Monastero egy történelmi villa és kert Varennában. A kertben számos gyönyörű növény, vízesések, szobrok és történelmi épületek találhatók. A látogatók élvezhetik a kert nyugalmát, sétálhatnak a tó partján és felfedezhetik a különböző növényfajokat.
  4. Villa Olmo (Como): A Villa Olmo gyönyörű parkja Como városában található. A parkban füves területek, sétautak, dísznövények és történelmi épületek találhatók. A tóra nyíló kilátás mellett a parkban gyakran rendeznek kulturális eseményeket és kiállításokat is.

Lehet a Comói-tóban fürdeni?

Lehet! több helyen is van kijelölt strand, van fizetős és van szabadstrand jellegű is. Erről bővebben itt írunk: strandok a Comói-tó partján.

A Comói-tó látnivalói: zárszó

Bárhogy is nézzük, a Comói-tó valóban lenyűgöző hely. Azok, akik ellátogatnak ide, nemcsak a természet szépségét tapasztalhatják meg, hanem a történelem, a művészet és a kultúra gazdagságát is. Legyen szó romantikus kirándulásról, aktív kikapcsolódásról vagy kulturális felfedezésről, a Comói-tó minden igényt kielégít, és varázslatos élményt nyújt minden látogatónak. Ez a hely valóban egy ékszerdoboz Észak-Olaszországban, amelyet soha nem fog elfelejteni az, aki egyszer ellátogat ide.

Egy gondolat a “A Comói-tó látnivalói

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük