Comói-tó októberben
Comói-tó,  Észak-olasz tóvidék,  Lombardia

Comói-tó októberben – Infók az utazáshoz

Vannak olyan helyek, amelyek az év bármely szakaszában elvarázsolják szívünket. Ilyen a Comói-tó októberben. Ha azt fontolgatod, hogy ősszel látogatod meg, nem foglak lebeszélni róla mert szerintem ősszel, októberben a legszebb. Ilyenkor a fák lombozata a nálunk megszokottnál is színesebbre vált, a fények megszelídülnek és a hőmérséklet kifejezetten kellemes.
A képeket az őszi szünet idején készítettem 2021-ben, október végén.

Comói-tó októberben csodás

Milyen az idő októberben a Comói-tónál?

A Comói-tó éghajlata kontinentális, bár a hatalmas, néhol 400 méter mély tó óriási víztömege nem engedi nagyon lehűlni a levegőt, pont ezért is láthatsz a tó partján pálmafákat, amik még télen sem fagynak meg.

Szeptemberben a Comói-tónál maximum 20, minimum 13 fok szokott lenni,
Októberben átlagosan 15 fok van, novemberben pedig 10 fok, de a leghidegebb hónapban, januárban sem szokott itt 6 foknál hidegebb lenni.
Hogy lehet-e fürdeni a Comói-tónál, arról itt írok: Strandok a Comói-tó körül.

Comói-tó októberben? Mit érdemes megnézni ilyenkor?

Varenna

Varenna kihagyhatatlan hely ha a Comói-tóhoz mész. Egyrészt vonattal ezt a települést lehet legkönnyebben Bergamoból megközelíteni, másrészt Varenna csoda szép!
Arról nem is beszélve, hogy Varennában találod a Villa Monastero nevű palotát és a körülötte lévő botanikus kertet, másrészt itt érezheted magad úgy, mint George Clooney: a Villa Montiban meg lehet szállni.

Botanikus kertek a Comói-tó mellett

Ez az év bármelyik szakaszában jó ötlet, de ősszel különösen szép képeket készíthetünk, főleg, ha az időjárás is megfelelő.

Négy látogatható botanikus kert van a Comói-tó partján:

1: Villa Carlotta (Tremezzina)
2: Villa Balbianello (Lenno)
3: Villa Melzi (Bellagio mellett)
4: Villa Monastero (Varenna mellett)

Maga a Comói-tó is egy látnivaló

Önmagában a tó is igen csodás látvány ősszel a színesedő fákkal, így ha csak annyit csinálsz, hogy kiülsz a tó partjára és onnan csodálod a tájat, már egy csomó szép dolgot látsz.

Bellagio

Bellagio az egyik legszebb település a Comói-tó partján, ahol mindent megtalálsz: éttermek, szállodák, kicsiknek és nagyoknak kisvonat, strand, látogatható villa gyönyörű parkkal, hosszú sétány, óváros, egyszóval itt tényleg minden van ezért nem szabad kihagyni ezt a települést.

📌 Pro Tip:

Bellagioban jár egy kisvonat („Dotto”) ami körbejárja az egész települést. Kellemes idő esetén szuper kis program, körülbelül 30 perc alatt teszi meg a kört. Menetrend, minden szükséges infó itt található.
Honnan indul? Bellagioban a kikötőnél van egy kisebb tér, ott tudsz rá felszállni.
Van rajta idegenvezetés is angolul és olaszul.

Mivel a Comói-tó az egyik kedvenc helyem ezen a világon, elég gyakran megfordulok itt. Bellagioról egy sokkal hosszabb posztot ir írtam, itt találod: Bellagio.

Hajózás a Comói-tavon

Mivel maga a tó is egy csoda, így feltétlen hajózzatok rajta. Nem fogjátok megbánni! A témáról írtam ey sokkal hosszabbat is, árakkal, menetrendekkel, tippekkel, itt találod: Hajózás a Comói-tavon.

Főzz egy olasz mammával

Mostanában divatos lett, hogy főzőtanfolyamokra mennek az emberek abban a városban, ahova elutaztak. Az olaszok pedig jól főznek és lett is egy csomó lehetőség.

Szállások: Comói-tó

Ahol én először szoktam próbálkozni, hátha van szabad szobájuk az a Residence La Limonera. Jó és könnyen megközelíthető helyen van és teljesen korrekt a minősége is. A szoba kiválasztásánál arra vigyázz, hogy az olcsóbbaknak csak kis részben van kilátása a tóra.
Ha igazán jó kilátásra vágysz, akkor a tóközépen elhelyezkedő Menaggio egyik új szállása is érdekelhet.

Érdemes az éjszakát is a Comói-tó egyik hangulatos városkájában tölteni, de azt leszögezhetjük, hogy nem itt fogod találni Olaszország legolcsóbb szállásait. (Jó, a Cinque Terre környékén ennél jóval borsosabb áron kínálják az éjszakákat.)

Comói-tó októberben

Mi változik a közlekedésben a Comói-tó környékén októberben?

Ha a Comói-tó felfedezése a célod, mindenképp érdemes hajóznod. Hajóról fogod látni az igazi csodát.
A hajók egész évben járnak a tavon, bár általában október elejétől a tó Lecco felőli ágán már csak vasárnap indul hajó Bellagioba (10 órakor szokott indulni), a tóközép településeit pedig igen gyakran induló hajók kötik össze.
Melyek a tóközép települései? Varenna, Bellagio, Mennagio.
A menetrendet itt tudod megnézni.

Sok a turista októberben?

Lassan húsz éve járunk a tóhoz (a nem pandémiás időszakban éven többször is). 20 év alatt rengeteg minden változott, így a turisták száma is erősen emelkedett. Októberben is sokan vannak már, de el lehet férni.

Comói-tó októberben

Mi van nyitva?

Októberben még minden nyitva van, az éttermek, kávézók, cukrászdák mind nyitva vannak és a boltok is.

Bellagio olcsó pizzéria: Comói-tó októberben

Hol lehet olcsón jót enni?

Ha átmész Bellagioba és ott a tópartról felmész a lépcsőn, a felső igen keskeny sétálóutcán találsz egy Bellavita nevű pizzériát, ami főleg elvitelre, „sétálós” pizzát árul. Egész jókat adnak, emlékeim szerint 5 euró alatt van egy laktató, finom szelet pizza.
A bejárattal szemben van két pad, ahova le lehet ülni megenni a pizzát.

Comói-tó októberben: Hotel du Lac etterme

Hol lehet jót enni Bellagioban?

Ha tehetjük, mi a kikötő mellett lévő Hotel du Lac étterében szoktunk enni. A koktélok (lásd fenti kép) mindig finomak és az étlapon egész biztosan van valami különlegesség.
Most 2022 októberében a Comói-tóból fogott halételek voltak az étlapon, amiből mi a halas sajtos palacsintát választottuk és nagyon ízlett.
Kis kitérő: Olaszország más tájain a hal és a sajt együttes fogyasztása pont annyira megszokott dolog, mint Magyarországon a Nutellás tejszínhabos lángos. 😀

Mit vigyél magaddal októberben?

Ha hajózni is fogsz, érdemes valami melegebb kardigánt vagy kisebb kabátot vinned magaddal mert a hajón hideg szokott lenni. A szél mindig fúj a Comói-tó környékén.

Ilyen a Comói-tó októberben

4 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük