Strandok a Comói-tó körül

Strandok a Comói-tó körül

Ha nyáron megyünk a Comói-tóhoz, gyakran felmerül a kérdés, hogy egyáltalán lehet-e fürdeni a Comói-tóban, ha igen, tiszta-e a víz és mennyibe kerülnek a belépők? Milyenek a strandok a Comói-tó körül?
Olaszul az általad keresett strand a spiaggia pubblica névre hallgat.

Elég meleg-e Comói-tó a fürdőzéshez?

A Comói-tó egy igen mély ipszilon alakú tó, ami Olaszországban, Lombardiában található, magas hegyekkel körbevéve. A tó néhol több, mint 400 méter mély, a leghosszabb pontján 46 kilométer és a legszélesebb részén 4,5 kilométer. (Itt írok bővebben a tóról)
A tó különleges klímája miatt télen sem szokott befagyni, viszont nyárra is csak körülbelül 22 fokig melegszik fel. Egészen kint, a strandok vizének felszíni hőmérséklete a legnagyobb nyári kánikulában szokott körülbelül 25 fokos lenni.
Hogy ez hidegnek vagy melegnek számít-e az egyéntől függ.

Elég tiszta a Comói-tó?

Igen, elég tiszta. Az elmúlt évtizedekben már csak tisztított szennyvizet engednek a tóba, így a tó vize szépen kitisztult, fürdésre is alkalmas lett.

Mennyibe kerülnek a strandok a Comói-tó környékén?

A strandok a Comói-tó környékén ingyenesek. Bárhol bemehetsz a vízbe, ahol nem tiltják, de olvasd el a következő pontot is:

Biztonságosak a strandok a Comói-tó környékén?

A strandok a Comói-tó környékén általában kövesek, így aki nem szeret kellemetlen nagyságú köveken lépkedni, az nem fogja élvezni magát a vízbe jutást, de a magas hegyek látványa kárpótolni szokta az embert.
Arra számíts, hogy a tó hirtelen mélyül és az áramlatok miatt veszélyes a parttól távolabbra elúszni, arról nem is beszélve, hogy a tavon mindenféle vízi alkalmatosság közlekedik a régi, fából készült motorcsónaktól a nagy autókat szállító kompokig, minden jár rajta, ezért nem is szabad messzebbre beúszni, de a hivatalos strandokon ki is vannak téve a bólyák.

5. Hol vannak Strandok a Comói-tó körül?

Számtalan helyen bele lehet menni a tóba. A borítóképen egy Varenna melletti partszakaszt látsz, itt például homokos a part.

Bellagio mellett is van egy Spiaggia pubblica, ez a Villa Melzi-től van körülbelül 300 méterre találod. (itt köves a part)

Északon, Colico mellett van a spiaggia di Piona, itt nincsnek nagy kövek a víz alatt és a part is füvezett, illetve van egy kioszk is, ahol lehet venni ételt-italt.

Szintén Északon, a Spiaggia di Gravedona is elég jó hely, itt egy tóba nyúló földnyelven lehet napozni és onnan úszkálni.

A magyar fejjel könnyen megjegyezhető nevű Dongo-nál is van egy strand. A part itt apróbb köves.

Ha kutyával mentek, akkor Varennában van egy kutyás part, egy lépcsőn kell lemenni ide, de már messziről ki van táblázva a hely. Nem lehet eltéveszteni. Itt mindig vannak kutyások. A hely neve Bau Bau Beach vagy Malpensata. Ezt keressétek.

Lecco mellett is vannak remek lehetőségek, itt a várossal szemben lévő Spiaggia Malgrate lehet egy jó ötlet, de a part itt is köves és elég keskeny.

A tó másik ágán Como mellett van egy egészen kiépített és szuperül felszerelt part, ahol még napágyakat is bérelhetsz. Ez a Lido.