Karácsonyi körút Pugliában

Karácsonyi körút Pugliában

Pár hete hirtelen felindulásból vettünk magunknak repjegyet Pugliába, Bariba és nem bántuk meg! A karácsonyi körút sokkal érdekesebb volt, mint gondoltuk és tele volt meglepetésekkel. Mindig előre le szoktam mindent szervezni, foglalok szállást, kitalálom az útvonalat, de most nem így volt. Amikor reggel elindultunk, még egész pontosan azt sem tudtuk, merre fogunk járni. Csak az…

Tovább
Hentesnél Bergamóban

Hentesnél Bergamóban

Nemrég megint Bergamóban jártunk, és ahogy az lenni szokott, a kedvenc éttermünk kitalált valami újat. Most épp azzal leptek meg, hogy ebédidőben nincsenek nyitva… mi meg pont ebédelni szerettünk volna. Este 7-ig nem akartunk várni, mert éhenhaltunk volna, úgyhogy kénytelenek voltunk hirtelenjében új hely után nézni. Így ettünk hentesnél Bergamóban. Tanácstalanok voltunk mert nagyon rá…

Tovább
Margherita di Savoia

Margherita di Savoia – egy ismeretlen különleges hely

Margherita di Savoia egy viszonylag ismeretlen, ám annál különlegesebb hely, Baritól körülbelül 40 percre autóval. Itt hosszú, homokos tengerpartokat találsz és Európa legnagyobb sólepárló telepét, amely természetvédelmi terület is. (Szállás: mi itt laktunk– bővebben lejjebb írok róla) A mai Margherita di Savoia egy időben Saline di Barletta néven volt ismert, mivel Barletta mellett helyezkedik el….

Tovább
Bruschetta

Bruschetta és Vicenza

Nyilván most sem tudtunk ellenállni, és mindent (is) megkóstoltunk, amikor 2024 novemberében ellátogattunk a csodás Vicenzába. Az átlagos ételekről nem érdemes hosszan mesélni, de mindig beszámolok nektek, ha valami különleges kerül a tányérunkra. Így történt most is, amikor felfedeztünk egy „éttermet” – vagy inkább gyorséttermet, esetleg valamilyen öszvér megoldást –, amely a város várfalának tövében…

Tovább
Focaccia

Az olasz focaccia

A focaccia (ejtsd: fokáccsá) egy közkedvelt, pizza kinézetű, de csak kinézetű (!) étel. Ha valaki még nem találkozott vele, akkor ez a „feltét nélküli pizza”, de ez nagyon leegyszerűsített gondolat mert a focaccia sokkal több ennél. A focaccia olyan az olaszoknak mint nekünk a pörkölt: annyi elkészítési módja van, ahány ház vagy ahány régió. A…

Tovább
Autóbérlés Szicíliában

Autóbérlés Szicíliában – Amit tudnod kell

Szicíliában autót bérelni egyszerre lehet a legjobb és a legrosszabb döntés is. Ha szeretnéd felfedezni a sziget eldugott falvait, akkor egy autó szinte elengedhetetlen. (Azért csak szinte, mert viszonylag normális áron vannak szervezett kirándulások, amelyekkel eljuthatsz akár A Keresztapa című film helyszíneire, vagy kisebb, kevésbé ismert, de érdekes és szép helyekre, valamint fel az Etnára…

Tovább

Az első királyné, Margherita di Savoia

Az olasz történelem egyik legnépszerűbb figurája, az első királyné, akiről a Margherita pizzát nevezték el. De nem ennyi az összes jó cselekedete. Azért kerül itt szóba, mert van Pugliában egy róla elnevezett település (Margherita di Savoia) ami mellett pedig Európa legnagyobb sólepárló telepe van, ahol évente 5.5 millió tonna sót állítanak elő. Nem történészként a…

Tovább
Hús hússal

Hús hússal Messinában, és nem is akármilyen!

Néhány héttel ezelőtt megint Szicíliában jártunk, és ezúttal a sziget északkeleti részére, Messinába vezetett az első utunk, ahol több időt töltöttünk el, mint eredetileg terveztük. Vasárnap érkeztünk a cataniai reptérre, majd egy busz vitt minket közvetlenül Messinába. A buszmegálló szerencsére alig pár lépésre volt a repülőtér kijáratától, így miután leszálltunk a gépről, máris a távolsági…

Tovább
Cantuccini

Cantuccini – az első olasz keksz

Rendszeresen lehet ilyen kekszet kapni a magyar boltokban is. Ha még nem találkoztál vele, a Lidl időszakos kínálatában az olasz héten biztos lesz mert ez mindenki nagy kedvence. A cantuccini vagy cantucci egy olyan ősrégi olasz, eredetileg Genovából származó édesség, amit ma már az egész országban és külföldön is szívesen fogyasztanak. A Cantuccini receptje Eredetileg…

Tovább