James Bond híd Gravina in Pugliában

James Bond-híd Gravina di Pugliában

Tegnap Gravina in Puglia kisvárosban jártunk, ami egy ékszerdoboz. Nagyon kevés turista ismeri, és aki a környéken jár, még az is kihagyja mert nem feltételezi, hogy itt érdekes dolgokat találni. Persze aki a filmek nagy rajongója, az meg direkt jön ide. A James Bond híd igazi látványosság lett, olyannyira, hogy most még fel is újítják, a tövébe pedig ha jól láttam egy kávézót építenek.
Hogy miről beszélek: ezen a linken van a filmrészlet.

Gravina in Puglia egy kisváros, ami gazdag történelmével és egyedi szépségével ragadja magával a látogatókat. Paleolitikum óta lakott terület, később görög és római várossá vált.

James Bond Híd

Bár a város fő része a szakadék egyik oldalán helyezkedik el, néhány vallási hely a másikon épült, ezért elengedhetetlenné vált egy híd megépítése. A híd pontos keletkezésének ideje homályban maradt, de az első említése a 17. század közepére datálható. Miután 1686-ban egy földrengés sújtotta a területet, a híd instabillá vált, majd a második rengés következtében 1722-ben összeomlott.

James Bond Híd
Ez nem így néz ki a filmben

A híd az évek során újjáépült, Gravina számára vizet szállított a szakadék másik oldalán lévő gazdag forrásokból. A ma Ponte Acquedotto néven ismert, több mint 37 méter magas és 90 méter hosszú híd az egyetlen kapcsolatot jelenti Gravina városközpontja és a kanyon keleti oldalán lévő sziklaképződmények között.

James Bond Híd
A híd másik oldalán

A híd átalakítása az Orsini család módosításaival történt a XVIII. században. A viaduktot a Sant’Angelo és San Giacomo források vizének a városba való szállítására használták. A vízvezeték 25 ívből állt. Ez a rendszer 1855 augusztusáig működött, amikor az ívek megsérültek, azonban a viadukt szépsége azóta sem változott, ma már nem csak a helyiek, hanem fontos filmek szimbólumaként is szolgál, beleértve a 2021-es James Bond film egyik emlékezetes jelenetét.
További írások Pugliáról.

Egy gondolat a “James Bond híd Gravina in Pugliában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük