Mit vegyél Bariban?- Olaszország

Ha te is szereted a hasad és még az olasz tészták szerelmese is vagy, ha Bariban jársz érdemes friss tésztát venned.


A friss tészta neve olaszul Pasta Fresca és úgynevezett Pastificio-ban árulják külön, friss tésztára specializálódott boltokban.

Ha Bari óvárosában sétálsz, egész biztosan fogsz látni majd ilyen Pastificio feliratú boltokat, ahova érdemes lesz betérned.

Az első látogatás során szerintem csak felméred majd a lehetőségeket de amikor indulsz hazafelé, akkor már vásárlási célzattal térj be egy ilyen boltba.

A friss tésztát általában papírzacskóba teszik függetlenül attól, hogy töltött vagy „sima” tésztát kérsz, ezért ha hátizsákkal utazol, mindenképp érdemes helyet hagyni neki, ne nyomódjon össze. Ha megfontolt vagy és tésztarajongó, akkor még egy dobozt is vihetsz magaddal (vagy a boltban is adnak) és akkor egész biztosan szép és jó állapotú lesz a tészta, mire hazaérsz vele.

Ne felejtsd el, a friss tészta nincs kiszárítva, nem teljesen szilárd!

Milyen tésztát vegyél?

Én nem hagynám ki a szélesmetéltet (olaszul tagliatelle). Ne felejtsd el, hogy az amit mi „milánói makaróni” néven eszünk, vagyis darált húsos paradicsomos tészta, eredeti olasz verziója bizony ilyen szélelmetélttel lett kitalálva Olaszországban, illetve másik fontos jellemzője, hogy nincs puhára főzve a tésztája.

De vennék még valamilyen töltött tésztát is, valószínűleg több fajtát és nagyon várnám a következő ebédet 🙂

Étteremben tésztát enni Bariban

Ha étteremben keresed a friss tésztát, akkor a Cavatelli Al Sugo Di Maiale -t érdemes megkóstolnod,
vagy az Orecchiette Alle Cime Di Rapa néven futó isteni finom ételt.

Tészta és bor!

Pugliában majdnem mindig szuper az idő, ami kedvez a szőlőnek. Nem a leghíresebb olasz régió a pugliai, de remek borok vannak itt is. Gondolj bele, hogy egy átlagos magyar szupermarket polcain is egész biztosan találsz ebből a régióból származó borokat.
Ha bort is szeretnél hazavinni akkor az egyik leghíresebb a Negroamaro e Primitivo della Puglia és a Primitivo nevűt is érdemes megkóstolnod, nem fogsz csalódni.

Kapcsolódó poszt:

Puglia gasztronómiájáról itt írtam bővebben.

Tésztás kaják

Hirtelen ezeket találtam illusztrációul a könyvtáramban.

2 gondolatokat “Mit vegyél Bariban?- Olaszország

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük