Tornyok Pugliában

Tornyok Pugliában

Ideje volt már, hogy írjak róluk mert a tornyok Pugliában mindenhol ott vannak a tengerparton. Mit keresnek ott, miért és ki építette őket? És mióta vannak ott és úgy különben is, mi a fene ez a toronyépítési mánia arrafelé?

Széles öblök, gyönyörű tájak és tengeri kalandok: Puglia, az olasz csizma sarka, tele van különleges helyekkel. Ismerjük meg Puglia őrtornyait, melyek történelmi kincseket őriznek!

Tornyok Pugliában

Az 1480-as évek török ostroma után (Otrantói csata) a nép félt a tenger felől érkező veszedelemtől. Az „Anyám, a törökök” kifejezés gyakran felhangzik a tengerparti falvakban ma is, emlékeztetve az embereket a múltra.

Később, a XVI. században a spanyolok őrtornyokat kezdtek építeni Pugliában, amelyek azóta is vigyázzák a tengerpartokat. Végül száznál is több tornyot húztak fel.
Némelyik torony az elmúlt években fel lett újítva, de sok közülük igen romos állapotban van ma is.

A képeken az egyik jól kinéző darab van, ami Európa legnagyobb sólepárló telepe mellett, Margherita di Savoiánál található.

Tornyok Pugliában

Ezek a különleges tornyok műemlékek, melyek mögött izgalmas történetek húzódnak meg.

De miért voltak ezek a tornyok olyan fontosak?

A különleges elhelyezkedésük miatt váltak elengedhetetlenekké. A tornyok nem csak az ellenséges hajók észlelését szolgálták, hanem a baráti hajók számára is referencia pontot jelentettek. Mint tengeri GPS a régi időkből.

Tornyok Pugliában

Ezekben az apró erődökben emberek éltek és dolgoztak. A torony őrsége három vagy négy katonából és egy lovagból állt, aki mindig a tornyon kívül volt, készen arra, hogy értesítse a környéken élőket, ha veszélyre számítanak a tengerről.

A toronyőrök alaposan felkészültek a védelemre. Szükség esetén a lőnyílásokon keresztül köveket lőttek az ellenséges hajókra, és néhol még védőárokokat is használtak.

Az őrtornyok nem csupán egymagukban álló építmények voltak, hanem részei egy összetett több, mint 100 toronyból álló védelmi rendszernek, amely magában foglalta a vidéki erődített farmokat és a városok nagyobb kastélyait is.
Fontos építmények voltak ezek a tornyok mert a tengeri öblök és fokok kiváló rejtekhelyeket biztosítottak a támadóknak, és ezért a toronyépítészet is alkalmazkodott a környezethez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük