Bergamo,  Gasztro

A “sztracsatella” vagy stracciatella titkai – Bergamo

Akkor jött szóba a téma, amikor arról meséltem nektek, hogy ha Bergamóban jártok, akkor feltétlen menjetek el abba a cukiba, ahol a stracciatellát kitalálták, merthogy még működik a hely és nyilván készítik is ezt a fagyifélét.

Szerintem senkinek nem kell bemutatni a sztacsatella vagy olaszul stracciatella fagyit, ugye? Tudjátok, hogy alapvetően egy tejből készült fagyi, amibe vékony csoidarabkákat kevernek és nagyon finom.

2017-ben a sztracsatella fagyi lett a város (Bergamo) íze. Mert Bergamóban ilyen is van. 🙂

A sztacsatella fagyit a Ristorante La Marianna-ban találták ki 1961-ben. Nevét az azonos nevű stracciatella levesről kapta. Persze nem csokidarabok úszkálnak ebben a levesben, hanem húsleves alaplébe teszik a tojást, pont úgy, mint ahogy mi a tojáslevesbe a tojást csurgatjuk. A stracciatella leves pedig eredetileg Rómából származik.

A mozzarellának mi köze a sztacsatellához?

Képzeljétek el, hogy a stracciatella vagy sztracsatella fagyit pont úgy készítik, mint a mozzarella fagyit. Igen. Abból is készítenek fagyit. 🙂 Sőt, még burratából is készítenek fagyit, bármilyen furcsán is hangzik.

A stracciatella fagyi elkészítési módja

Lassú tűzön elkezdik melegíteni a tejet, a cukrot és a vaníliát, de ügyelnek arra, hogy a keverék ne forrjon föl ezért folyamatosan keverik.
Amikor a tej már majdnem forr, tesznek hozzá zselatint és a hozzávalókat alaposan összekeverik. Amikor ezzel végeztek, leveszik a tűzről és hagyják szobahőmérsékleten kihűlni aztán hűtőbe teszik és lehűtik.
Ekkor a tejszínt felverik majd a kihűlt fagyialapba keverik, majd következnek a csokidarabkák.

Nem véletlenül ilyen finom ez a fagyi 🙂

Tehát ha a szépséges Bergamo városában jártok, valahol egyetek egy stracciatella fagyit. Garantáltan finom lesz!

Az eredeti fagyit, amit Enrico Panattoni hosszas kísérletek után talált ki a la Marianna étterem és fagyizóban találjátok, de ha nem juttok el a felsővárosban lévő helyre, az Orio al Serio reptéren is nyílt egy üzletük. Az összes üzletüket itt találjátok.

Tehát ha legközelebb ilyen fagyit esztek, gondoljátok arra, hogy “ezek az olaszok megint valami jót találtak ki” 🙂

Mindenesetre jó étvágyat hozzá nektek 🙂

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük