Cantuccini – az első olasz keksz

Cantuccini

Rendszeresen lehet ilyen kekszet kapni a magyar boltokban is. Ha még nem találkoztál vele, a Lidl időszakos kínálatában az olasz héten biztos lesz mert ez mindenki nagy kedvence. A cantuccini vagy cantucci egy olyan ősrégi olasz, eredetileg Genovából származó édesség, amit ma már az egész országban és külföldön is szívesen fogyasztanak.

A Cantuccini receptje

Eredetileg ez a pofonegyszerű kekszféle kizárólag lisztet, cukrot, tojásfehérjét és hámozatlan mandulát tartalmazott. Semmi mást! Nem volt benne élesztő, vaj, olaj, vagy sütőpor sem. A mandula Medici Katalin francia királyné cukrászának ötlete volt.

Készítésének titka az egyszerű hozzávalók voltak és az, hogy sülés közben kivették a rudat a kemencéből, felvágták körülbelül egy centiméter széles darabokra, majd tovább sütötték.
Innen jön a biscotti elnevezés, ami ha jobban megnézed, két szóból áll: bis-cotto, vagyis „kétszer sült”.

Hogyan kell a Cantuccinit fogyasztani?

Ma már simán, akár kávé mellé is adják, vagy csak „natúr” megeszik, de régen ezt a híres toszkán desszertbor, a Vin Santo („szent bor”) mellé fogyasztották.
Volt egy ceremóniája a fogyasztásának, ugyanis az igazi finom ízét úgy adja ki a legjobban, ha a borba belemártjuk, a Cantuccini egy kicsit felszív a borból, majd a szánkba vesszük és megesszük.
Ehhez persze a sokkal nehezebben beszerezhető desszertborból is kellene szerezni. 🙂

A Cantuccini története

Mert Olaszországban mindennek van története!

Még a neve is történelmi mert latinul kenyérdarabot jelent a cantellus, amiből a cantuccini szó származik.

A XVII. században egy Amadio Baldani nevű tudós készítette először a cantuccinit. Ekkor még genovainak tekintették a sütit, majd 1867-ben a párizsi világkiállításra vitte el egy toszkán cukrász és ott egy csomó kitüntetést kapott érte. Nem véletlenül!
Ez a cukrász egy számunkra ismeretlen városból, Pratoból származott, a neve Antonio Mattei volt és a boltja még a mai napig is nyitva van. A weboldalát itt találod, tehát itt eheted az igazi, az eredeti cantuccinit.

Milyen érdekes, hogy a logójában az van írva, hogy Antonio Mattei, az első biscotti gyár(tó).
Olaszország finom! 😍

Egy gondolat a “Cantuccini – az első olasz keksz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük