A szicíliai vérnarancs

A szicíliai vérnarancs

A szicíliai vérnarancs – a napfény és a vulkán gyermeke. Ha valami igazán szicíliai dolgot szeretnél megkóstolni, ne a pizzát keresd, hanem a vérnarancsot. Komolyan. Olyan, mintha a naplemente, a láva és egy csepp mediterrán varázslat összefogott volna, és közösen megalkottak volna egy gyümölcsöt, ami nemcsak szép, hanem döbbenetesen finom is. Az első falatnál még…

Tovább
Ostuni

Ostuni

Ostuni, a dél-olaszországi Puglia régióban található kisváros, amelyet gyakran a „Fehér Városnak” is neveznek. Nem véletlen: ezt a nevet a fehérre festett épületei miatt kapta. Ostuni egy dombtetőn helyezkedik el és egy várfal veszi körbe, amiről remek kilátás nyílik a tengerre és a környező dombokra is, de Ostuni nemcsak látnivalókat kínál, hanem a gazdag kultúrájával…

Tovább
Mennyibe kerül valójában egy olasz nyaralás?

Mennyibe kerül valójában egy olasz nyaralás? – A rejtett költségek

Képzeld el: megvan a repjegy, a szállás, még az új szalmakalapod is készen áll. Már látod magad, ahogy boldogan caplatod végig a római macskaköveket, gelatóval a kezedben, miközben a háttérben halk mandolin szól. De aztán megérkezel, és valami furcsa történik: a pénztárcád napról napra karcsúbb lesz, pedig még csak kétszer ettél tésztát, egyszer kávéztál, és…

Tovább
Aretúza forrása

Aretúza forrása – Siracusa szíve, ahol a mítosz életre kel

Ha van egy hely Szicíliában, ahol a történelem, a mitológia és a mediterrán nyugalom egyetlen cseppben találkozik, az kétségtelenül a Fonte Aretusa, azaz Aretúza forrása Ortigia szigetén. Ez a különleges édesvízű forrás nemcsak Siracusa egyik legemblematikusabb látnivalója, hanem az egész sziget egyik legkülönlegesebb mitológiai helyszíne is. Ki az az Aretúza? A görög mondák szerint Aretúza egy…

Tovább
Hús hússal

Hús hússal Messinában, és nem is akármilyen!

Néhány héttel ezelőtt megint Szicíliában jártunk, és ezúttal a sziget északkeleti részére, Messinába vezetett az első utunk, ahol több időt töltöttünk el, mint eredetileg terveztük. Vasárnap érkeztünk a cataniai reptérre, majd egy busz vitt minket közvetlenül Messinába. A buszmegálló szerencsére alig pár lépésre volt a repülőtér kijáratától, így miután leszálltunk a gépről, máris a távolsági…

Tovább
Mikor érdemes ellátogatni Szicíliába?

Mikor érdemes Szicíliába utazni?

Tudtad, hogy Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete? Szicília mindig tartogat valami izgalmasat. Meseszép tájak, elképesztő történelem, a legfinomabb ételek hazája ez a sziget. Tényleg minden évszakban más arcát mutatja, de mikor érdemes Szicíliába utazni? A saját tapasztalataim alapján igyekszem segíteni a döntésben. CATANIA Időjárása Tavasz és ősz: a legjobb időszakok Áprilistól júniusig és szeptember-októberben a…

Tovább
Frutta di Martorana

Frutta Martorana – Kóstold meg ha Szicíliában jársz

A frutta Martorana egy olyan marcipángyümölcs Szicíliában, ami megszólalásig hasonlít egy igazi gyümölcsre mert még az idő múlásának pöttyeit és foltjait is ráfestik. Honnan jön ez a dili? Emlékszem, amikor először láttam ilyen, az eredetihez megszólalásig hasonló gyümölcsöt, nagyon csodálkoztam. Ott álltam egy szicíliai cukrászda kirakata előtt, egész konkrétan Letojanniban és azon tűnődtem, vajon miért…

Tovább
Marsala sólepárlói

Marsala sólepárlói között hajóztunk

Aki azt gondolja, hogy Marsala csak a városközpontból és a borból áll, az bizony még nem járt a sómezőkön! Pedig egy teljes napot is simán el lehet itt tölteni – mi legalábbis így jártunk. És milyen jól tettük! Marsala sólepárlói gyönyörűek és érdekesek! Két sótelepen is jártunk, de a legemlékezetesebb élmény kétségkívül a Genna sólepárló telepen ért…

Tovább
Babá al rum

Babà al rum desszert, aminek magyar vonatkozása is van

Annyit írok már nektek kajáról, hogy egyszer a laptopom előtt fogok éhenhalni, szóval ha egyszer nem lesz új poszt, akkor tudjátok: éhenhaltam mert olasz ételekről írogattam. De inkább nézzük, mt kell tudni róla és érdemes-e megkóstolni a babá al rum nevű -eredetileg nem- olasz desszertet, meg mégis, mi köze van Magyarországhoz egy kis lengyel közvetítéssel?…

Tovább