Cannoli

Cannoli – a szicíliai édesség, amiért érdemes repülőre ülni

Ha egyszer egy igazi szicíliai cannolit kóstolsz, nincs visszaút – onnantól minden más édesség csak próbálkozhat, de nem fogja elérni azt a szintet. Ez a ropogós tésztahengerbe rejtett krémes csoda egyszerre nosztalgikus és brutálisan addiktív. Honnan jött a cannoli? Ahogy minden jó dolog Szicíliában, valószínűleg ez is az arab hódítók keze (vagy kanala) nyomán került a helyiekhez valamikor a…

Tovább
Frutta di Martorana

Frutta Martorana – Kóstold meg ha Szicíliában jársz

A frutta Martorana egy olyan marcipángyümölcs Szicíliában, ami megszólalásig hasonlít egy igazi gyümölcsre mert még az idő múlásának pöttyeit és foltjait is ráfestik. Honnan jön ez a dili? Emlékszem, amikor először láttam ilyen, az eredetihez megszólalásig hasonló gyümölcsöt, nagyon csodálkoztam. Ott álltam egy szicíliai cukrászda kirakata előtt, egész konkrétan Letojanniban és azon tűnődtem, vajon miért…

Tovább
Manarola - Cinque Terre látnivalói

Manarola – a csodafalu (Cinque Terre)

Manarola 😍Szerintem nem létezik olyan ember, aki még nem látott olyan képet, amin a Cinque Terre valamelyik apró települése látható. Egyrészt világörökség, másrészt híresen szép helyek. Ha gyalog érkezel Manarolába a Via dell’ Amore-n, a tenger fölött kanyargó, néhol sziklába vájt úton, ami összeköti Manarolát Riomaggioréval, lélegzetelállító panorámát láthatsz. Manarola eredetileg egy pici halászfalu volt,…

Tovább
Séta Ortigia utcáin

Séta Ortigia utcáin

Siracusa az a város, ami úgy fogja meg az embert, hogy észre sem veszi. Nem kérdez, nem alkudozik, csak egyszerűen beléd mar, és mire észbe kapsz, már ott ülsz egy kis utcában, kezeden egy fagyival, és azon gondolkodsz, mikor tudsz legközelebb visszajönni. Nekem is így kezdődött – szerelem volt első látásra, de Ortigia volt az,…

Tovább
Giovinazzo

Giovinazzo óvárosa

Giovinazzo, az Adriai-tenger partján fekvő cuki tengerparti városka, ahol a kék ég találkozik az Adriával. Ha Bari repteréről indulsz akár bérelt autóval, akár tömegközlekedve, Giovinazzo a legközelebbi szép látnivaló, amit kár kihagyni. A Traianus római császár által épített falak még mindig büszkén állnak, és az óváros keskeny, kövezett utcái elvarázsolják az ide látogatókat. A főtéren…

Tovább

Pizzéria Bariban

Általánosságban elmondható, hogy Olaszországban jókat lehet enni. Az egyetlen probléma az, hogy a magyar utazó nem pont akkor szokott enni, amikor az olaszok, így gyakran előfordul, hogy az az érzése az embernek, amikor az olasz csizma sarkában, Pugliában van, hogy direkt éhen akarják halasztani. És itt nem arról van szó, hogy a híres olasz gasztroblog,…

Tovább
Ünnepnapok Olaszországban

Ünnepnapok Olaszországban

Tudod, mi az egyetlen dolog, ami egy tökéletes olasz utazást tönkre tud tenni? Amikor megérkezel, tele tervekkel, és kiderül, hogy az egész város zárva van, mert épp egy szent nevében mindenki sütit eszik a nagymamánál. Éppen ezért készült ez a kis ünnepnaptár – hogy tudd, mikor vár rád nyüzsgés, mikor csend, és mikor egy óriás…

Tovább
Genova hajnalban

Genova hajnalban

Ez most csak egy sima mesélős poszt lesz. Genova az egyik kedvenc városom Olaszországban és szerencsére gyakran megfordulunk ott. Utoljára úgy esett, hogy az olasz államvasutak egyik hálókocsijában tettük meg az utat Róma és Genova között, így emlékeim szerint reggel 6 előtt értünk a városba, ami annyira korai, hogy még embert sem láttunk a városban….

Tovább
Scicli áprilisban

Scicli áprilisban – virágok és nyugalom

Ha valaha is azon töprengtél, mikor lenne a legjobb idő egy szicíliai kisváros felfedezésére, hadd súgjak valamit: tavasszal. Mi idén tavasszal jártunk ott, és egyetlen pillanatra sem bántuk meg. Sőt, visszavágyunk! Scicli áprilisban is gyönyörű és nincs tömeg és meleg se. Scicli látnivalókról itt olvashatsz. Pedig elvileg „már beindult a szezon”. Legalábbis papíron. Az utcákon azonban nyoma…

Tovább