Kiről nevezték el a Margarita pizzát?

Kiről nevezték el a Margarita pizzát?

Először is, helyesen nem Margarita, hanem Margherita pizza a neve. A neve pedig az olasz történelem egyik legkiemelkedőbb és legnépszerűbb figurájáról, Margherita di Savoia-ra emlékeztet. Ő az első olasz királyné volt, Vittorio Emanuele volt a férje (az egyesített Olaszország első királyának fia) és egyetlen gyermekük született, akit szintén Vittorio Emanuele-nek hívtak. Ő 46 évig uralkodott III. Vittorio Emanuele néven.

Mit látsz a fenti képen? Egy Margherita pizzát, amit abban a városban ettünk, amit a pizza névadójáról neveztek el: Margherita di Savoia. Kicsi a világ.

Visszatérve a pizzára: állítólag ez csak egy mendemonda, amit később találtak ki, de ezt már soha nem fogjuk megtudni, de állítólag az a sztori, hogy a királyné egyszer pizzát kívánt enni. Ebben az volt a meghökkentő, hogy a pizza akkoriban a legszegényebb rétegek étele volt, de hogy ne legyen olyan „ciki” Margit királyné szakácsa azt találta ki, hogy „olaszosítja” egy kicsit a feltétet, és tesz rá mozzarellát, paradicsomszószt és bazsalikomot, így legalább lesz a furcsa ételt kívánó királyné tányérján valami olaszos is.
Bővebben itt írok a névadójáról.

2 gondolatokat “Kiről nevezték el a Margarita pizzát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük