Genova hajnalban

Genova hajnalban

Ez most csak egy sima mesélős poszt lesz. Genova az egyik kedvenc városom Olaszországban és szerencsére gyakran megfordulunk ott. Utoljára úgy esett, hogy az olasz államvasutak egyik hálókocsijában tettük meg az utat Róma és Genova között, így emlékeim szerint reggel 6 előtt értünk a városba, ami annyira korai, hogy még embert sem láttunk a városban. Furcsa volt így látni az amúgy nyüzsgő és élettel teli helyet.

Genova hajnalban
Különleges fényekkel fogadott Genova hajnalban

Még a nap sem kelt fel, nekünk azonban egy mosodára volt szükségünk mert akkor már rég úton voltunk és az utazásunk akkor még 3 hétig tartott. Szóval kellettek a tiszta ruhák.

Ki is néztük Google barátunknál, hogy van nonstop mosoda a városban, így megpróbáltuk becserkészni. Azt már egy sok évvel ezelőtti tapasztalatból tudtuk, hogy a műholdak nem látnak be a szűk utcákba, így vagy odatalálunk, vagy nem. Leginkább nem, de elfogadtuk a dolgot mert egy próbát megért, innen úgyis Siracusába (Szicília) vezetett az utunk, ott meg bőven lesz időnk, gondoltuk.

Genova hajnalban

A mindig nyüzsgő piac is zárva volt és a kínai pék is csak akkor fordult a másik oldalára. Ha nem jártál még Kínában vagy kínai cukrászdában vagy pékségben és Genovába sodor a sors, akkor ajánlom, hogy keresd fel a tengerparti út mellett lévő kínai péket mert érdekeseket lehet itt kapni. Igazság szerint nem tudom miből él a család, mert árujuk elég kevés van és minden pár centbe vagy euróba kerül, de biztos megoldják valahogy.
Mindenesetre ha ősszel jársz itt, szokott lenni kínai holdsüti, tavasszal és nyáron meg mindenféle furcsa színű piskóta. Gondolom nem ettél még zöld, kék és pink piskótát ezzel-azzal töltve. 🙂 Itt lehet kapni. (Egyébként egy híres genovai süti is van, a Cantuccini)

Genova hajnalban

A mosoda megtalálásában nem jeleskedtünk mert a sok sikátor nem segített, de nem jöttünk zavarba mert a tengerparton sokkal jobb volt ücsörögni.
Ha most felhörrentél a sikátor láttán: Genova egy gyönyörű város, annyi világörökség van itt, hogy külön térkép van hozzá. Egy sor palota, teljes utcák, a kikötő környéke meg majdnem minden városban borzasztóan néz ki.

De legalább egy ilyen igazán giccses napkeltét is láthattunk. Emlékezetesen szép volt!

Genova hajnalban

Olyan ritka, amikor meg lehet nézni a dokkokat kívülről, de most volt rá lehetőség. Ha még nem láttál ilyet: kinyitják a nagy piros ajtót, beözönlik a tenger, bejön a hajó, kiszívják a vizet és máris lehet a hajón dolgozni szárazon.

És végre jobban szemügyre lehetett venni ezt a gyönyörű épületet, amiben mostanában a kikötői hatóság lakik, egyébként meg ha jól tudom, a világ legelső bankja volt. Szent György palota a neve.

Ilyen volt Genova hajnalban 2023 októberében vagy novemberében. Nem emlékszem már pontosan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük