Az altamurai kenyér
Gasztro,  Puglia

Az altamurai kenyér

Megvan az, amikor a híre megelőz valamit? Amikor azért kóstolsz meg valamit, mert hallottad, hogy az milyen finom, hogy mindenki erről beszél? Így volt ez velünk is altamurai látogatásunkkor. Az altamurai kenyér már vagy 15 éve ott díszelgett a képzeletbeli bakancslistámon, most pedig megkóstoltam.

Az altamurai kenyér tényleg finom!

Az altamurai kenyér
Vastag héj, sárga belső

… és akkor beléptünk egy ajtón, ami nem tudtuk, hova vezet. Vastag, régi fa volt beleszerkesztve egy vas keretbe, semmit nem láttunk kívülről. Egy bácsika ácsorgott a bejáratban, nézte, hogy ez a külföldi család mégis mi járatban arrafelé, mi meg bementünk.
Egy pékségbe léptünk, ami csak altamurai kenyeret készített.

Eredetvédett kenyér

Vagyis igazi altamurai kenyér nem lehet mondjuk Rómában készült, nem lehet kínai import gabonából, de ezek még csak az alapok, amik az igaz altamurai kenyeret igazán különlegessé teszik.
Magas gluténtartalmú, környékbeli gabonából kell készülnie, anyakovásszal, több óráig kell keleszteni és ha elkészült, a kérgének legalább 3-4 milliméter vastagnak kell lennie, a belsejének meg sárgának.

Ha sokkal bővebben érdekel a készítése, akkor ezt a videót is nézd meg. Szintén olaszul van, de a képek alapján érteni fogod.

Altamurai kényér és olaj

Nem újkeletű a dili, hogy jó minőségű olívaolajjal fogyasztják, mert ez már 200 éve is így volt. Az asszonyok otthon begyúrták a tésztát majd elvitték pékhez, aki a közkemencében egy vas szerszámmal belenyomta a ház urának monogramját, aztán megsütötte a kenyeret.
A férfi pedig elvitte magával a földekre a kenyér egy részét ebédre, hozzá vitt egy kis olívaolajat és egy kis sót. Ez volt a régi ember ebédje. Az olaj és a só is a környékről származott.
És ha étteremben szolgálják fel, ma is adnak egy kis olajat hozzá.

altamurai kenyér
A Tre Archi nevű étterem kenyere

Nem a forma a lényeg, hanem az elkészítés és a minőség

2003 óta eredetvédett az altamurai kenyér, aminek a leghíresebb fajtája az, amin van egy kis bubó, de a többi, laposabb, kereszt alakú vágással díszített és a többi is elfogadható.

Ez a kép a Bari reptéren készült, itt egy kereszt alakú vágás díszíti a kenyeret

Bármerre is jártok a környéken, érdemes az altamurai kenyeret megkóstolni vagy ha lehetőségetek van rá, vásároljatok belőle egy darabot. Arra vigyázzatok, hogy az egész kenyér ha a „legősibb” formájával találkoztok, nem biztos hogy befér a bőröndötökbe mert valóban hatalmas, de nyilván lehet belőle kisebb darabokat is beszerezni. Ez a kenyér biztos, hogy nem lesz ehetetlen holnapra és nem fog ezerrel morzsálni pár óra múlva.

További, Altamura várossal kapcsolatos írásokat itt olvashatsz, Puglia régió pedig itt kerül egész részletesen tárgyalásra.

4 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük