a régi dohánygyár

A régi dohánygyár Bariban

Nem mondom, hogy ez egy kihagyhatatlan látnivaló, de ha arra jártok valamelyik délelőtt, akkor érdemes a régi dohánygyár épületébe bemenni Bariban mert egy remek piacot találtok ott, és a piacok Olaszországban nagyon érdekesek tudnak lenni. (Nézd meg, van-e most ingyenes Bari városnézés.) A régió legnagyobb halpiaca a közeli Molfetta óvárosának szélén van, ha igazán különleges…

Tovább
Frutta di Martorana

Frutta Martorana – Kóstold meg ha Szicíliában jársz

A frutta Martorana egy olyan marcipángyümölcs Szicíliában, ami megszólalásig hasonlít egy igazi gyümölcsre mert még az idő múlásának pöttyeit és foltjait is ráfestik. Honnan jön ez a dili? Emlékszem, amikor először láttam ilyen, az eredetihez megszólalásig hasonló gyümölcsöt, nagyon csodálkoztam. Ott álltam egy szicíliai cukrászda kirakata előtt, egész konkrétan Letojanniban és azon tűnődtem, vajon miért…

Tovább
Szicília különleges szálláshelyei – 5 elképesztő hely

Olaszország nyári leállása

Ha augusztus közepén érkezel Olaszországba, készülj fel: Olaszország nyári leállása nem vicc, tényleg létezik. Ilyenkor mintha valaki megnyomná a „stop” gombot, és az egész ország egyszerre menne szabadságra. Az utcák kiürülnek, a kisboltok ajtaján gondosan felragasztott kézzel írt cetli hirdeti, hogy „Chiuso per ferie” – zárva, nyaralunk. (Itt találsz rövid olasz nyelvleckét.) A tengerpartokon viszont egymást érik a napernyők,…

Tovább
Polignano a Mare

Polignano a Mare: az egyik legromantikusabb olasz kisváros

Polignano a Mare (ejtsd: polinyáno á máre) egy hangulatos kisváros 30 kilométerre Baritól, ami a sziklák közé ékelődött strandjáról, és hangulatos, keskeny utcás óvárosáról híres. Egy gyöngyszem, de mostanában nagyon népszerű lett, ezért érdemes korán kelni, vagy itt foglalni szállást. Én úgy szoktam megoldani, hogy 10-ig vagy 11-ig befejezzem a tekergést, az átzlag turista úgyis…

Tovább
Szicíliai barokk

Szicíliai barokk – amikor a kő is táncolni kezdett

Aki járt már Szicíliában, az tudja: itt még az épületeknek is van drámai érzékük. Oszlopok, amik nemcsak tartanak, hanem pózolnak. Erkélyek, amikről angyalkák és szirének lesnek le, mintha épp szólni akarnának valamit. Ez nem véletlen – ez a szicíliai barokk, a sziget egyik legismertebb és legsajátosabb arcának megtestesítője. Egy kis stílustörténet, de lazán Mielőtt a barokk beköszöntött…

Tovább
Érdekességek az Etna vulkánról

Érdekességek az Etna vulkánról

Amikor először jártam Szicíliában, az Etna „meghódítása” még egészen más élmény volt, mint ma. Akkoriban a turizmus nem volt ennyire elterjedt, és a vulkánt megközelíteni komoly vállalkozásnak számított. Nem lehetett befizetni mindenféle szervezett buszos túrákra, amelyek ma kényelmesen felvisznek a hegyoldalon, (kifejezetten ajánlom!) hanem gyalog kellett nekivágni, és addig menni, ameddig csak lehetett. Mára viszont…

Tovább

Cappuccino szigorúan csak délelőtt! De miért?

Teljesen őszintén elmondom, eleinte nem értettem, hogy ugyan miért ne lehetne cappuccinót inni amikor akarunk. Aztán kiderült, hogy az olaszok tényleg nem isznak 11 után ilyet. Miért nem isznak 11 után cappuccinót az olaszok? Mert 11 után nem isznak tejes italokat. Azért nem isznak semmilyen tejes italt, mert számukra a tej a reggeli része. Oda…

Tovább
Arancino

Az arancino – a szicíliai töltött rizsgolyó

Az arancino (vagy arancina) egy szicíliai étel, amely kívül ropogós, belül lágy, töltött rizsgolyó. Az aranybarnára sült finomságot leggyakrabban ragúval (darálthúsos paradicsomszósz), mozzarellával és zöldborsóval töltik, de számos változata létezik, például sonkával és sajttal vagy pisztáciával töltött verziók. Hogyan készül? Az arancino elkészítéséhez először egy sűrű, tapadós rizottó-szerű alapot kell főzni, gyakran sáfránnyal ízesítve, hogy…

Tovább