Panificio Fiore

Panificio Fiore – A focaccia, amit nem hagyhatsz ki Bariban

Ha már Bariban jársz, van egy hely, amit vétek lenne kihagyni: a Panificio Fiore. Itt készítik az egyik legjobb focacciát (ejtsd: fokáccsá), amit valaha kóstoltam. A helyiek imádják, a turisták pedig, ha szerencsések, épp akkor érkeznek, amikor nincs hosszú sor. Mert sor az szokott lenni. A Panificio Fiore Bari óvárosának (Bari Vecchia) szívében található, alig pár lépésre a Szent Miklós-bazilikától….

Tovább
A befejezetlen templom

A befejezetlen templom Cataniában

Catania tele van szép templomokkal, de kevés olyan van, amelynek már a homlokzata is felkiáltásra késztet: „Most akkor ez kész van, vagy csak épp szünetet tartott az építésze?” Nos, a Chiesa di San Nicolò l’Arena pont ilyen. Ez Catania legnagyobb temploma, amely monumentális méreteivel azonnal lenyűgözi az embert, és mégis valami hiányzik belőle. Ez a templom ugyanis soha…

Tovább
Érdekességek az Etna vulkánról

Érdekességek az Etna vulkánról

Amikor először jártam Szicíliában, az Etna „meghódítása” még egészen más élmény volt, mint ma. Akkoriban a turizmus nem volt ennyire elterjedt, és a vulkánt megközelíteni komoly vállalkozásnak számított. Nem lehetett befizetni mindenféle szervezett buszos túrákra, amelyek ma kényelmesen felvisznek a hegyoldalon, (kifejezetten ajánlom!) hanem gyalog kellett nekivágni, és addig menni, ameddig csak lehetett. Mára viszont…

Tovább

Mit vegyél Bariban?- Olaszország

Ha te is szereted a hasad és még az olasz tészták szerelmese is vagy, ha Bariban jársz érdemes friss tésztát venned. A friss tészta neve olaszul Pasta Fresca és úgynevezett Pastificio-ban árulják külön, friss tésztára specializálódott boltokban. Ha Bari óvárosában sétálsz, egész biztosan fogsz látni majd ilyen Pastificio feliratú boltokat, ahova érdemes lesz betérned. Az…

Tovább
Taormina látnivalók

Taormina látnivalók – Szicília koronája

Ha létezik olyan hely, ami egyesíti Szicília minden szépségét – a tengert, a történelmet, a jó ízeket és az Etnát –, akkor az Taormina. Egy városka, ami úgy lebeg a tenger és a vulkán között, mint egy mediterrán mesekönyv illusztrációja. Mi is itt kezdtük a szicíliai utazásunkat, és bevallom: utána nehéz volt máshol nem összehasonlítani mindent…

Tovább
Puglia gasztronómiája

Puglia gasztronómiája

Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy imádom az olasz konyhát. 🙂 Olaszországban midnenhol jól főznek, teljesen mindegy merre megy az ember. Jó a konyha északon, délen, a szicíliai fogásokról nem is beszélve, és a szárd konyhát meg már ne is említsük. Az olasz konyhára általánosan jellemző a sok tésztaétel népszerűsége, ráadásul mindenhol imádják az édességeket…

Tovább
Szicília a fóliasátrak királynője

Szicília a fóliasátrak királynője – avagy hova tűnt a kilátás?

Amikor az ember először utazik Szicíliába, főleg ha repülő ablakából pillant le a szigetre, könnyen megfordul a fejében: „Vajon hó esett a földre? Ez meg mi?” A válasz: nem hó, hanem fólia. Rengeteg, több száz négyzetkilométernyi fényesen csillogó fóliasátor. Olyan, mintha a sziget egy része alufóliába burkolózott volna – de ez nem valami bizarr művészeti…

Tovább
A szicíliai vérnarancs

A szicíliai vérnarancs

A szicíliai vérnarancs – a napfény és a vulkán gyermeke. Ha valami igazán szicíliai dolgot szeretnél megkóstolni, ne a pizzát keresd, hanem a vérnarancsot. Komolyan. Olyan, mintha a naplemente, a láva és egy csepp mediterrán varázslat összefogott volna, és közösen megalkottak volna egy gyümölcsöt, ami nemcsak szép, hanem döbbenetesen finom is. Az első falatnál még…

Tovább
Avola

Avola – Egy szicíliai nyaralóhely, amit főleg az olaszok ismernek

Amikor azon gondolkodtunk, hol szálljunk meg a szicíliai barokk városokat (Noto, Scicli, Ragusa, stb.) bejáró utunk során, egy olyan helyet kerestünk, ami elég közel van ezekhez a gyöngyszemekhez, de mégsem az a hagyományos turistás. Így találtunk rá Avolára – egy helyre, amit talán a legtöbb külföldi térképen nehéz lenne megtalálni, az olaszok viszont már évtizedek…

Tovább