Focaccia

Az olasz focaccia

A focaccia (ejtsd: fokáccsá) egy közkedvelt, pizza kinézetű, de csak kinézetű (!) étel. Ha valaki még nem találkozott vele, akkor ez a „feltét nélküli pizza”, de ez nagyon leegyszerűsített gondolat mert a focaccia sokkal több ennél. A focaccia olyan az olaszoknak mint nekünk a pörkölt: annyi elkészítési módja van, ahány ház vagy ahány régió. A…

Tovább
Sestri Levante

Sestri Levante egy különleges gyöngyszem

Pár hete, áprilisban úgy esett, hogy Pisa és Genova között kerestünk egy kellemes helyet, ahol lehet a tengerparton henyélni és van is mit nézni. Nekünk bejött Sestri Levante, így mesélek nektek egy kicsit a városról. Bár a képek április végén készültek, a nyugalom megzavarására alkalmasak. Főleg a virágos és naplementés képek sikerültek igen giccsesre. 🙂…

Tovább

Mit vegyél Bariban?- Olaszország

Ha te is szereted a hasad és még az olasz tészták szerelmese is vagy, ha Bariban jársz érdemes friss tésztát venned. A friss tészta neve olaszul Pasta Fresca és úgynevezett Pastificio-ban árulják külön, friss tésztára specializálódott boltokban. Ha Bari óvárosában sétálsz, egész biztosan fogsz látni majd ilyen Pastificio feliratú boltokat, ahova érdemes lesz betérned. Az…

Tovább
Cataniai halpiac

Cataniai halpiac – ne hagyd ki!

Ha igazán autentikus élményt keresel Cataniában, a halpiacot, azaz a „La Pescheriát” semmiképp sem hagyhatod ki. Ez az a hely, ahol az élet és a halszag keveredik, ahol a helyiek mindennapjaiba pillanthatsz be, és ahol a friss tengeri herkentyűket árulják. A piactér zsibongása, a kereskedők kiáltásai garantáltan felejthetetlen élményt nyújt. Ilyen a cataniai halpiac. Hol…

Tovább
Az Etna 1669-es kitörése

Az Etna 1669-es kitörése és az 1693-as földrengés

Az Etna 1669-es kitörése és az 1693-as földrengés úgy formálta Cataniát, mint kevés más esemény a történelemben. Először a láva, majd a földmozgások rombolták le a várost, de mindkét katasztrófa után valami új és erősebb épült a helyére. 1669 tavaszán az Etna egyszer csak felmorajlott, majd hatalmas repedések nyíltak meg a hegy oldalában. A földből feltörő tűzfolyam lassan,…

Tovább
Szicília a fóliasátrak királynője

Szicília a fóliasátrak királynője – avagy hova tűnt a kilátás?

Amikor az ember először utazik Szicíliába, főleg ha repülő ablakából pillant le a szigetre, könnyen megfordul a fejében: „Vajon hó esett a földre? Ez meg mi?” A válasz: nem hó, hanem fólia. Rengeteg, több száz négyzetkilométernyi fényesen csillogó fóliasátor. Olyan, mintha a sziget egy része alufóliába burkolózott volna – de ez nem valami bizarr művészeti…

Tovább
Szicíliai élmények

Szicíliai kalandok bevezető poszt

Nemrégiben ismét Szicíliában jártunk. Bár eddig azt hiszem, még nem említettem ezt a blogon, Puglia mellett Szicília a legnagyobb kedvencem Olaszországban. Nem véletlenül, hiszen a sziget fantasztikus természeti szépségekkel és változatossággal büszkélkedhet. Itt minden megtalálható: fekete, szürke, fehér tengerpartok, valamint homokos, kavicsos, sziklás és meredek partszakaszok is. Szicília egyik legimpozánsabb jelensége pedig az Etna, Európa…

Tovább
Autóbérlés Szicíliában

Autóbérlés Szicíliában – Amit tudnod kell

Szicíliában autót bérelni egyszerre lehet a legjobb és a legrosszabb döntés is. Ha szeretnéd felfedezni a sziget eldugott falvait, akkor egy autó szinte elengedhetetlen. (Azért csak szinte, mert viszonylag normális áron vannak szervezett kirándulások, amelyekkel eljuthatsz akár A Keresztapa című film helyszíneire, vagy kisebb, kevésbé ismert, de érdekes és szép helyekre, valamint fel az Etnára…

Tovább
bergamói reptér közlekedés

A bergamói reptér – Orio al Serio

A bergamói repülőtér (Orio al Serio, BGY) Olaszország egyik legforgalmasabb reptere, amely főként fapados légitársaságoknak köszönhetően hatalmas utasforgalmat bonyolít. Bár Bergamóhoz tartozik, sokan Milánó egyik reptereként emlegetik, mivel mindössze kb. 50 km-re található Milánó belvárosától, és számos utas ezt a repteret választja, ha Milánóba utazik. Fontos tudni, hogy Milánónak több nemzetközi repülőtere is van: A bergamói reptér nagy és forgalmas (és állandóan…

Tovább