Hogy működik a borravaló Olaszországban?

Borravaló Olaszországban – kell, nem kell, vagy mennyit illik adni?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan működik a borravaló Olaszországban, és ha van, mekkora összeget illik hagyni?Ráadásul sokan összekeverik a borravalót a copertóval, ami a legtöbb olasz étteremben a számlán szerepel.A helyzet az, hogy Olaszországban nem kötelező borravalót adni, mert a kiszolgálás ára sokszor már eleve be van építve az árakba – viszont vannak helyzetek, amikor egy apró köszönöm-gesztus jól esik.Ebben…

Tovább
Savona árkád 4

Savona, a szerelem első látásra

Savona, az egyik legkellemesebb meglepetésünk volt Olaszországban. 🙂 mert pár hete Savonában volt dolgunk. Egyáltalán nem készültem fel a városból, nem néztem utána a látnivalóknak, érdekességeknek így aztán nagy meglepetés volt, mennyire hangulatos, és szép ez a város. Mivel hajózni indultunk, Milánóból érkeztünk vonattal, de nem kellett átszállni Genovában (Oh, Genova is megér egy misét!)…

Tovább
Scilla szállás

Scilla szállás – erre figyelj nagyon oda!

Scilla – szerelem első látásra, de a szállásválasztást nagyon gondold meg. Scilla szállás szempontból nem egyszerű. Scilla egy gyönyörű kisváros Calabriában, ahol az ember első pillantásra beleszeret a színes házakba, a kristálytiszta vízbe meg a halászhálós tengerparti éttermekbe. Tényleg megéri eljönni ide – de van egy fontos dolog, amire nagyon figyelj oda: a szállás elhelyezkedése. És ezt most ne…

Tovább
Minni di Sant’Agata

Minni di Sant’Agata – Cici süti

Ha Szicíliára gondolunk, az első dolog, ami eszünkbe juthat, a gazdag gasztronómia. Legalábbis a szerzőt a szicíliai gasztronómia nyűgözte le először. Tengerpartok bárhol vannak, de ilyen isteni konyha, kevés helyen. Az arancini, a cannoli és a pasta alla Norma mellett van egy kevésbé ismert, de annál különlegesebb édesség: a Minni di Sant’Agata, vagyis Szent Ágota…

Tovább
Puglia gasztronómiája

Puglia gasztronómiája

Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy imádom az olasz konyhát. 🙂 Olaszországban midnenhol jól főznek, teljesen mindegy merre megy az ember. Jó a konyha északon, délen, a szicíliai fogásokról nem is beszélve, és a szárd konyhát meg már ne is említsük. Az olasz konyhára általánosan jellemző a sok tésztaétel népszerűsége, ráadásul mindenhol imádják az édességeket…

Tovább
Tengeri sün

A tengeri sün – tényleg megeszik az olaszok?

Körülbelül 20 éve ültem Bariban egy étteremben, a kikötő bejáratánál, amikor a szomszéd asztalhoz kihoztak egy hatalmas tál tengeri sünt. Figyeltem, ahogy ügyesen feltörik a tüskés lények páncélját, és megeszik a narancssárga állatokat, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Akkor még nem voltam biztos benne, hogy én is belevágnék-e egy ilyen kalandba. Ugyanezen az…

Tovább
Giovinazzo

Giovinazzo óvárosa

Giovinazzo, az Adriai-tenger partján fekvő cuki tengerparti városka, ahol a kék ég találkozik az Adriával. Ha Bari repteréről indulsz akár bérelt autóval, akár tömegközlekedve, Giovinazzo a legközelebbi szép látnivaló, amit kár kihagyni. A Traianus római császár által épített falak még mindig büszkén állnak, és az óváros keskeny, kövezett utcái elvarázsolják az ide látogatókat. A főtéren…

Tovább
Polignano a Mare látnivalók

Polignano a Mare látnivalók – a város, ahol újra szerelmes leszel az életbe

Évtizedek óta járok Polignano a Mare-ba, és ahogy az lenni szokott Dél-Olaszországban: minden visszatérésnél egy kicsit más arcát mutatja. Régen ez egy álmos kis halászváros volt, ma már inkább a pugliai Instagram-kedvenc – tele turistával, éttermekkel, szuvenírboltokkal, és persze azokkal a tenger fölé épült erkélyekkel, amikről mindenki posztol. De tudod mit? Még mindig imádom. És ha most jársz…

Tovább