zuppa inglese fagyi

Zuppa inglese fagyi – Az mi a fene?

Ha azt mondom, hogy „zuppa inglese fagyi”, mire gondolsz? Valami furcsa angol leves-fagyira, ami esetleg halrudacskákkal van megszórva? Megnyugtatlak, nem erről van szó! Bár a neve szó szerint „angol levest” jelent, valójában az egyik legnépszerűbb olasz desszert, ráadásul fagyi formájában! A zuppa inglese története igazán kalandos: állítólag Emilia-Romagna régióban készítették először, és az angol „trifle”…

Tovább
Mennyibe kerül valójában egy olasz nyaralás?

Mennyibe kerül valójában egy olasz nyaralás? – A rejtett költségek

Képzeld el: megvan a repjegy, a szállás, még az új szalmakalapod is készen áll. Már látod magad, ahogy boldogan caplatod végig a római macskaköveket, gelatóval a kezedben, miközben a háttérben halk mandolin szól. De aztán megérkezel, és valami furcsa történik: a pénztárcád napról napra karcsúbb lesz, pedig még csak kétszer ettél tésztát, egyszer kávéztál, és…

Tovább
Szicíliai barokk

Szicíliai barokk – amikor a kő is táncolni kezdett

Aki járt már Szicíliában, az tudja: itt még az épületeknek is van drámai érzékük. Oszlopok, amik nemcsak tartanak, hanem pózolnak. Erkélyek, amikről angyalkák és szirének lesnek le, mintha épp szólni akarnának valamit. Ez nem véletlen – ez a szicíliai barokk, a sziget egyik legismertebb és legsajátosabb arcának megtestesítője. Egy kis stílustörténet, de lazán Mielőtt a barokk beköszöntött…

Tovább
Bari karácsonykor

Bari karácsonykor

Bari óvárosa mindig érdekes, de decemberben a sok fényfüzér még különlegesebbé teszi. Ha azon gondolkozol, épeszű ötlet-e decemberben Olaszországba utazni, akkor gyorsan elmondom, hogy igen, határozottan érdemes ilyenkor IS eljönni ide. Arról, hogy milyen előnyei vannak a téli utazásnak, itt írok sokkal bővebben. Bari karácsonykor is érdekes, a látnivalók nem mennek sehova, és az olasz…

Tovább
pasta alla Norma

Pasta alla Norma

Ha Szicíliában jársz, egy ételt nem hagyhatsz ki: a Pasta alla Normát. Ez a finomság Catania büszkesége, és mondhatom, nem véletlenül vált híressé az egész szigeten. Na de miért pont Norma? Állítólag egy helyi drámaíró, Nino Martoglio kiáltott fel először elégedetten, amikor megkóstolta: „Ez a Norma!”, utalva Bellini híres operájára, a „Norma”-ra. És hát valljuk…

Tovább
Hogy működik a borravaló Olaszországban?

Borravaló Olaszországban – kell, nem kell, vagy mennyit illik adni?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan működik a borravaló Olaszországban, és ha van, mekkora összeget illik hagyni?Ráadásul sokan összekeverik a borravalót a copertóval, ami a legtöbb olasz étteremben a számlán szerepel.A helyzet az, hogy Olaszországban nem kötelező borravalót adni, mert a kiszolgálás ára sokszor már eleve be van építve az árakba – viszont vannak helyzetek, amikor egy apró köszönöm-gesztus jól esik.Ebben…

Tovább
Cantuccini

Cantuccini – az első olasz keksz

Rendszeresen lehet ilyen kekszet kapni a magyar boltokban is. Ha még nem találkoztál vele, a Lidl időszakos kínálatában az olasz héten biztos lesz mert ez mindenki nagy kedvence. A cantuccini vagy cantucci egy olyan ősrégi olasz, eredetileg Genovából származó édesség, amit ma már az egész országban és külföldön is szívesen fogyasztanak. A Cantuccini receptje Eredetileg…

Tovább
Cataniai halpiac

Cataniai halpiac – ne hagyd ki!

Ha igazán autentikus élményt keresel Cataniában, a halpiacot, azaz a „La Pescheriát” semmiképp sem hagyhatod ki. Ez az a hely, ahol az élet és a halszag keveredik, ahol a helyiek mindennapjaiba pillanthatsz be, és ahol a friss tengeri herkentyűket árulják. A piactér zsibongása, a kereskedők kiáltásai garantáltan felejthetetlen élményt nyújt. Ilyen a cataniai halpiac. Hol…

Tovább

Cappuccino szigorúan csak délelőtt! De miért?

Teljesen őszintén elmondom, eleinte nem értettem, hogy ugyan miért ne lehetne cappuccinót inni amikor akarunk. Aztán kiderült, hogy az olaszok tényleg nem isznak 11 után ilyet. Miért nem isznak 11 után cappuccinót az olaszok? Mert 11 után nem isznak tejes italokat. Azért nem isznak semmilyen tejes italt, mert számukra a tej a reggeli része. Oda…

Tovább