Tökéletes nap Cefalúban

Egy tökéletes nap Cefalúban

Egy tökéletes nap Cefalúban (avagy hogyan kezdjünk napot csőtöréssel és fejezzük be cassatával) Reggel arra ébredtünk, hogy nincs víz a szállásunkon. Se csobogás, se csöpögés – semmi. Mint kiderült, csőtörés van a házban, ami annyira nem is meglepő, tekintve, hogy az óváros szívében lakunk, karnyújtásnyira a mólótól, egy olyan házban, amit valószínűleg még az ókori…

Tovább

Az első királyné, Margherita di Savoia

Az olasz történelem egyik legnépszerűbb figurája, az első királyné, akiről a Margherita pizzát nevezték el. De nem ennyi az összes jó cselekedete. Azért kerül itt szóba, mert van Pugliában egy róla elnevezett település (Margherita di Savoia) ami mellett pedig Európa legnagyobb sólepárló telepe van, ahol évente 5.5 millió tonna sót állítanak elő. Nem történészként a…

Tovább
Etna Busszal

Etna – Érdemes felmenni busszal?

Az Etna Európa legmagasabb vulkánja. Amikor eljutsz Catániába, egész biztosan fel fog merülni benned a kérdés, hogy érdemes-e felmenni az Etnára busszal. Ha szerencsés vagy, akkor már a repülő ablakából is látni fogod a hatalmas vulkánt. (Hogy merről száll le a gép az az aktuális széliránytól függ). Az oldalon olyan képeket láthatsz, amelyeket én készítettem…

Tovább
Gyönyörű part Siracusa mellett

Gyönyörű tengerpart Siracusa mellett

Ha Catania repülőtértől délre indultok el, találtok egy gyönyörű várost, amelynek neve Siracusa. Ez a város bővelkedik látnivalókban, legyen szó művészeti, történelmi vagy természeti kincsekről. Érdemes legalább egy-két napot rászánni, hogy mindezt felfedezzétek. Fogok többet is írni a városról mert van mit, arról nem is beszélve, hogy itt remek dolgokat lehet enni és a tengerpart…

Tovább
Európa legnagyobb sólepárló telepe

Európa legnagyobb sólepárló telepe

Teljesen véletlenül keveredtünk ide, de nem bántuk meg. Nem is sejtettük, de Európa legnagyobb sótelepe vagy sólepárló telepe mellett laktunk (és a róla szóló impozáns múzeum mellett) és ha már ott jártunk, jól meg is néztük magunknak. Mert a mennyiség az lenyűgöző! Évente 5,5 MILLIÓ tonna sót készítenek itt. Jól olvastad. Térképről figyelve az látszott,…

Tovább
Miért pont Scicli?

Miért pont Scicli? – 10 ok, amiért ez Szicília egyik legnagyobb titka

Amikor először hallottam Scicliről, bevallom, egy pillanatra azt hittem, félreolvastam. „Scilla? Sicilia?” – kérdeztem vissza értetlenül. Aztán kiderült, hogy ez Scicli (ejtsd: „Síkli”), és azóta teljesen beleszerettem. Hogy miért? Most elmondom – és figyelj, mert könnyen lehet, hogy mire a végére érsz, már te is foglalsz egy repjegyet Catania felé. Miért pont Scicli? Itt még nem sodor…

Tovább
pasta alla Norma

Pasta alla Norma

Ha Szicíliában jársz, egy ételt nem hagyhatsz ki: a Pasta alla Normát. Ez a finomság Catania büszkesége, és mondhatom, nem véletlenül vált híressé az egész szigeten. Na de miért pont Norma? Állítólag egy helyi drámaíró, Nino Martoglio kiáltott fel először elégedetten, amikor megkóstolta: „Ez a Norma!”, utalva Bellini híres operájára, a „Norma”-ra. És hát valljuk…

Tovább
Scilla, Olaszország augusztusban - Hová utazz, ha elkerülnéd a tömeget, de nyaralni akarsz?

Scilla – a tökéletes nyaralóhely Calabriában

Miután áprilisban egy kellemes napot töltöttünk Calabria régióban, Reggio di Calabria városában, átugrottunk az onnan vonattal is csak pár percre található Scilla nevű, valóban gyönyörű kis településre. Ez nem akármilyen hely – és most nemcsak a mitológiai tengeri szörnyre gondolok, hanem arra is, hogy viszonylag turistamentes, tengerpartos, domboldalas, halas tésztás. Mi kell még? A tengerpartja sajnos nem homokos, hanem inkább…

Tovább
Altamura

Altamura – a kenyér városa

Ha Pugliába érkezel, valószínűleg Bari repülőtérén fogsz leszállni. Ha így van, mindenképp érdemes lehet egy rövid kitérőt tenned Altamura felé mert nemcsak gasztronómiailag, hanem hangulatban is megéri a látogatást. Altamura mindössze fél órányi autóútra található a repülőtértől, vagy ha úgy döntesz, hogy Bari belvárosából vonattal utazol, akkor körülbelül 75 percet vesz igénybe az utazás. Elég…

Tovább
fügekaktusz vagy kaktuszfüge

Fügekaktusz és fogyasztása

Múltkor írtam a gyönyörűséges Matera városáról egy posztot, amibe tettem egy érdekes növényről készült képet és akkor rájöttem, hogy magyar fejjel eszünkbe nem jut, hogy ezt a növényt, a KAKTUSZT bizony meg is lehet enni. A fügekaktusz vagy kaktuszfüge ráadásul még finom is és növényként igénytelen is, szóval összeszedem nektek most a tudásomat róla: Hol…

Tovább