Bacciodisale

Baciodisale étterem Margherita di Savoia

Pár napja jártunk ebben az étteremben. Nehezítette a helyzetet, hogy szélvihar volt, az étterem meg közvetlenül a tengerparti sétányon van. Ha jól emlékszem, még neve is volt a viharnak, tényleg nagyon fújt. Azért ide mentünk, mert ez volt a legközelebbi étterem a szállásunkhoz, ezt mertük megkockáztatni. Jókat ettünk. Egyrészt a fenti képen szerintem látszik, hogy…

Tovább
Panificio Fiore

Panificio Fiore – A focaccia, amit nem hagyhatsz ki Bariban

Ha már Bariban jársz, van egy hely, amit vétek lenne kihagyni: a Panificio Fiore. Itt készítik az egyik legjobb focacciát (ejtsd: fokáccsá), amit valaha kóstoltam. A helyiek imádják, a turisták pedig, ha szerencsések, épp akkor érkeznek, amikor nincs hosszú sor. Mert sor az szokott lenni. A Panificio Fiore Bari óvárosának (Bari Vecchia) szívében található, alig pár lépésre a Szent Miklós-bazilikától….

Tovább
Taormina látnivalók - Honnan ered Taormina Neve?

Honnan ered Taormina neve?

Taormina neve az ókori görög időkből ered, de a történet egy kicsit kacskaringós – pont mint a városba vezető hegyi utak. Taormináról itt olvashatsz bővebben: Taormina látnivalói. A név eredete – Tauromenion A várost Kr. e. 358-ban alapították a görögök, miután Naxos városát lerombolták a szürakuszaiak. A menekült naxosiak új várost építettek a hegytetőn, az akkori helyi szicíliai település (szikel eredetű központ)…

Tovább
Diana szökőkút

Diana szökőkút – egy mitológiai történet kőbe öntve Siracusa szívében

Ha Ortigia már a szívedhez nőtt, és azt hitted, ennél varázslatosabb nem is lehet a város, akkor sétálj egyet a Piazza Archimede-n, és pillantsd meg a Fontana di Diana (Diana szökőkút) monumentális alakját. Ez a 20. század eleji alkotás nemcsak látványos, de egy egész mitológiai történetet mesél el – méghozzá Siracusa legismertebb legendáját. A szökőkút különlegessége, hogy vasbetonból készült –…

Tovább
Scicli áprilisban

Scicli áprilisban – virágok és nyugalom

Ha valaha is azon töprengtél, mikor lenne a legjobb idő egy szicíliai kisváros felfedezésére, hadd súgjak valamit: tavasszal. Mi idén tavasszal jártunk ott, és egyetlen pillanatra sem bántuk meg. Sőt, visszavágyunk! Scicli áprilisban is gyönyörű és nincs tömeg és meleg se. Scicli látnivalókról itt olvashatsz. Pedig elvileg „már beindult a szezon”. Legalábbis papíron. Az utcákon azonban nyoma…

Tovább
Polpetta

Polpetta – avagy mindenből golyó? (Vicenza)

2024 novemberében Vicenzába látogattunk. Nem szerettünk volna Velencében sokat bolyongani, inkább egy kevésbé ismert, új várost fedeztünk fel. Vicenza tökéletes választásnak bizonyult, ráadásul több érdekes éttermet is kipróbáltunk. Az egyik volt ez a polpetta étterem, a másik helyről már írtam korábban. (Ahol csak bruschetta van az étlapon.) A másik hely viszont egészen szokatlan volt. Képzeljetek…

Tovább
Focaccia

Az olasz focaccia

A focaccia (ejtsd: fokáccsá) egy közkedvelt, pizza kinézetű, de csak kinézetű (!) étel. Ha valaki még nem találkozott vele, akkor ez a „feltét nélküli pizza”, de ez nagyon leegyszerűsített gondolat mert a focaccia sokkal több ennél. A focaccia olyan az olaszoknak mint nekünk a pörkölt: annyi elkészítési módja van, ahány ház vagy ahány régió. A…

Tovább
a-comoi-to és a lago Maggiore legszebb részei

Az észak-olasz tóvidék legszebb része: a Comói-tó és a Luganói-tó

Ez a poszt az észak-olasz tóvidék körút harmadik napját írja le. Az előző részeket itt találod: 1: Irány a Lago Maggiore!2: A Lago Maggiore partjától a Comói-tóig. Reggelizni egy közeli kávézóban fogunk: cappuccino, narancslé, cornetto con crema lesz a menü. Az autót a helyi parkolóban fogjuk hagyni, lehetőleg közel a funivia indulási állomásához. (Érdemes a…

Tovább
Az Etna 1669-es kitörése

Az Etna 1669-es kitörése és az 1693-as földrengés

Az Etna 1669-es kitörése és az 1693-as földrengés úgy formálta Cataniát, mint kevés más esemény a történelemben. Először a láva, majd a földmozgások rombolták le a várost, de mindkét katasztrófa után valami új és erősebb épült a helyére. 1669 tavaszán az Etna egyszer csak felmorajlott, majd hatalmas repedések nyíltak meg a hegy oldalában. A földből feltörő tűzfolyam lassan,…

Tovább
Bari télen: 5 ok, amiért ne hagyd ki Puglia fővárosát szezonon kívül

Bari télen: 5 ok, amiért ne hagyd ki Puglia fővárosát szezonon kívül

Ha te sem szereted a szürke, lehangoló napokat, amikor a napsütést vastag felhők takarják, jó helyen jársz! Valamiért az emberek többsége abban a hitben él, hogy Olaszország = nyár, strand, szelfi a tengerparton a pálmafák alatt, és ez kizárólag júliusban vagy augusztusban következhet be. Viszont közben a térképen ott virít egy olyan város, ami télen is…

Tovább