Hogyan fogják a kardhalat?

Hogyan fogják a kardhalat a Messinai-szorosban?

Ha valaha jártál már Scillában, talán feltűnt, hogy az étlapok mintha titkos szövetséget kötöttek volna: minden második fogásban ott figyel a pesce spada, vagyis a kardhal. De hogyan fogják a kardhalat? Hogy kerül ez a meglepően finom, rózsaszínes húsú hal épp ide, és miért akkora szám, hogy szinte már vallási tisztelettel beszélnek róla? Nos, a válasz…

Tovább
Siracusai Dóm tér

Siracusai Dóm tér – Ahol a történelem szelfizik veled

Van az úgy, hogy belépsz egy térre, és egyszerűen csak megállsz. Nem a GPS-ed, nem a párod, nem is a macskakőben megbicsaklott bokád miatt – hanem mert a látvány szó szerint lelassítja az időt. Üdv a Piazza Duomo-n, vár a a Siracusai Dóm tér. Ókori oszlopok, barokk homlokzatok és a csillogó mészkőburkolat olyan fotótémát szolgáltatnak, hogy…

Tovább
Cannoli

Cannoli – a szicíliai édesség, amiért érdemes repülőre ülni

Ha egyszer egy igazi szicíliai cannolit kóstolsz, nincs visszaút – onnantól minden más édesség csak próbálkozhat, de nem fogja elérni azt a szintet. Ez a ropogós tésztahengerbe rejtett krémes csoda egyszerre nosztalgikus és brutálisan addiktív. Honnan jött a cannoli? Ahogy minden jó dolog Szicíliában, valószínűleg ez is az arab hódítók keze (vagy kanala) nyomán került a helyiekhez valamikor a…

Tovább
Hogy működik a borravaló Olaszországban?

Borravaló Olaszországban – kell, nem kell, vagy mennyit illik adni?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan működik a borravaló Olaszországban, és ha van, mekkora összeget illik hagyni?Ráadásul sokan összekeverik a borravalót a copertóval, ami a legtöbb olasz étteremben a számlán szerepel.A helyzet az, hogy Olaszországban nem kötelező borravalót adni, mert a kiszolgálás ára sokszor már eleve be van építve az árakba – viszont vannak helyzetek, amikor egy apró köszönöm-gesztus jól esik.Ebben…

Tovább
Savona árkád 4

Savona, a szerelem első látásra

Savona, az egyik legkellemesebb meglepetésünk volt Olaszországban. 🙂 mert pár hete Savonában volt dolgunk. Egyáltalán nem készültem fel a városból, nem néztem utána a látnivalóknak, érdekességeknek így aztán nagy meglepetés volt, mennyire hangulatos, és szép ez a város. Mivel hajózni indultunk, Milánóból érkeztünk vonattal, de nem kellett átszállni Genovában (Oh, Genova is megér egy misét!)…

Tovább
Barletta melletti partok

Tengerpart Barletta mellett

Barletta egy Barihoz közeli település, ahol egyrészt van mit nézni, másrészt pedig már homokos a part, nem úgy mint a közeli Bisceglie városban, ahol főleg sziklák vannak és egy rövid köves part. Ez a tengerpart Barlettától északra egyrészt hosszú, másrészt pedig homokos. Barletta északi részén van egy hosszabb rész, „hagyományos olasz” kiépített tengerpart, ahol mindent…

Tovább
Hol együnk jót Scillában?

Hol együnk jót Scillában?

Scilla nemcsak gyönyörű, tengerparti kilátásairól és a kardhalhalászat legendájáról híres, hanem arról is, hogy itt valahogy még a legegyszerűbb étel is jobban esik. Nem tudom, hogy a levegő, a kilátás vagy a sós tengeri szellő az oka, de nálunk ez a hely hozta azt a tipikus „itt maradnék egy hétig és csak ennék” érzést. Itt érdemes főzni tanulni!…

Tovább
Szuper étterem Altamurában

Étterem Altamurában – Tre Archi

Tegnap Altamurában jártunk és annak rendje és módja szerint éhesek voltunk, és naná, hogy épp az az időszak volt, amikor általában zárva vannak az éttermek. Ez az étterem Altamurában a neten fellelhető képen alapján szimpatikusnak tűnt, azonban nem vártuk azt, hogy ilyen finom ételeket és roppant igényes környezetet kapunk. Mesélem: Még mielőtt: ez nem egy…

Tovább
Hentesnél Bergamóban

Hentesnél Bergamóban

Nemrég megint Bergamóban jártunk, és ahogy az lenni szokott, a kedvenc éttermünk kitalált valami újat. Most épp azzal leptek meg, hogy ebédidőben nincsenek nyitva… mi meg pont ebédelni szerettünk volna. Este 7-ig nem akartunk várni, mert éhenhaltunk volna, úgyhogy kénytelenek voltunk hirtelenjében új hely után nézni. Így ettünk hentesnél Bergamóban. Tanácstalanok voltunk mert nagyon rá…

Tovább
A modicai csoki

A modicai csoki – tényleg finom?

Igen, tényleg különleges élmény, érdemes megkóstolnod. Ha azt hitted, hogy ettél már mindenféle csokit, akkor hadd mutassam be a modicai csokit – azt a fura, ropogós, nyers kinézetű csodát, amit az első harapás után csak ennyivel tudsz jellemezni: miért nem kóstoltam ezt eddig?! A modicai csoki nem olvad a szádban. Helyette ropog a cukor, mintha direkt nem akarták…

Tovább