Hogyan jutnak át a vonatok Szicíliából az olasz szárazföldre?

Hogyan jutnak át a vonatok Szicíliából az olasz szárazföldre?

Ha van valami, ami minden vasútrajongót lenyűgöz, az a Messinai-szoroson való vonatszállítás. Képzeld el: Szicíliában felszállsz egy vonatra, amely gördülékenyen halad az állomások között, majd egyszer csak megáll, és a szerelvény nem az alagutakba vagy hidakon halad tovább – hanem egy hajóra gördül! Igen, a vonatok szó szerint hajóra szállnak, hogy átkeljenek a szoroson, majd…

Tovább
Szicíliai barokk

Szicíliai barokk – amikor a kő is táncolni kezdett

Aki járt már Szicíliában, az tudja: itt még az épületeknek is van drámai érzékük. Oszlopok, amik nemcsak tartanak, hanem pózolnak. Erkélyek, amikről angyalkák és szirének lesnek le, mintha épp szólni akarnának valamit. Ez nem véletlen – ez a szicíliai barokk, a sziget egyik legismertebb és legsajátosabb arcának megtestesítője. Egy kis stílustörténet, de lazán Mielőtt a barokk beköszöntött…

Tovább
Granita

Granita – a szicíliai fagyi, amit érdemes megkóstolni

Valószínűleg még ezerszer fogom leírni, hogy Szicília finom. Végigkóstoltam már teljes Olaszországot, északtól délig, keletről nyugatra, mindent, amit csak lehetett. Még a firenzei lampredottót is megkóstoltam, ami egyébként egy pacalos szendvics, és nem haltam bele, pedig utálom a pacalt. De itt, Szicíliában van egy olyan édesség, vagy fagyi, amit nem szabad kihagyni: a neve granita….

Tovább
Milano Malpensa vagy Bergamo repülőtér?

Milano Malpensa vagy Bergamo repülőtér – melyiket válaszd?

Egy kedves ismerősöm a napokban keresett meg azzal, hogy életében először utazik Milánóba, és ezer kérdést tett fel a bejutással kapcsolatban. A fő célja: megnézni a Milánói dómot (igen, azt a híres fehér márványcsodát, ami a város szíve). Szóval olyan kiindulási pontot keresett, ahonnan gyorsabban, egyszerűbben és lehetőleg olcsóbban juthat el a belvárosba. Innen jött a klasszikus kérdés: Milano Malpensa vagy…

Tovább
Scilla, Olaszország augusztusban - Hová utazz, ha elkerülnéd a tömeget, de nyaralni akarsz?

Scilla – a tökéletes nyaralóhely Calabriában

Miután áprilisban egy kellemes napot töltöttünk Calabria régióban, Reggio di Calabria városában, átugrottunk az onnan vonattal is csak pár percre található Scilla nevű, valóban gyönyörű kis településre. Ez nem akármilyen hely – és most nemcsak a mitológiai tengeri szörnyre gondolok, hanem arra is, hogy viszonylag turistamentes, tengerpartos, domboldalas, halas tésztás. Mi kell még? A tengerpartja sajnos nem homokos, hanem inkább…

Tovább
Szuper étterem Altamurában

Étterem Altamurában – Tre Archi

Tegnap Altamurában jártunk és annak rendje és módja szerint éhesek voltunk, és naná, hogy épp az az időszak volt, amikor általában zárva vannak az éttermek. Ez az étterem Altamurában a neten fellelhető képen alapján szimpatikusnak tűnt, azonban nem vártuk azt, hogy ilyen finom ételeket és roppant igényes környezetet kapunk. Mesélem: Még mielőtt: ez nem egy…

Tovább

Amaro Averna – Avagy a szicíliai Unicum

Az Averna Amaro egy híres olasz likőr, amely Szicíliából származik, és az „amaro” kategóriába tartozik. Az amaro olaszul „keserűt” jelent. Ezek a likőrök általában gyógynövényekből, fűszerekből, mindenféle gyökerekből és citrusfélékből készülnek, melyeket alkoholban áztatnak és errefelé alaposan édesítenek is. Az Averna Amaro különösen népszerű az egyensúlyos ízvilága miatt, amelyben a kesernyés és édes jegyek keverednek. Pont…

Tovább
Húsvét Scicliben

Húsvét Scicliben – Ágyúdörgés, pálmaágak és feltámadás

Szombat este érkeztünk Sciclibe. Tudod, az a tipikus „majd holnap szétnézünk a városban” típusú megérkezés, mikor már csak a vacsorára koncentrálsz… amikor egyszer csak este 8-kor dörren egy ágyú! Egy pillanatra azt hittem, valaki túl komolyan vette a pizzarendelést, de nem, ez itt a húsvét miatt van mert Scicli nem aprózza el a dolgot. Húsvét Scicliben egy örök…

Tovább
Európa legnagyobb sólepárló telepe

Európa legnagyobb sólepárló telepe

Teljesen véletlenül keveredtünk ide, de nem bántuk meg. Nem is sejtettük, de Európa legnagyobb sótelepe vagy sólepárló telepe mellett laktunk (és a róla szóló impozáns múzeum mellett) és ha már ott jártunk, jól meg is néztük magunknak. Mert a mennyiség az lenyűgöző! Évente 5,5 MILLIÓ tonna sót készítenek itt. Jól olvastad. Térképről figyelve az látszott,…

Tovább
Ünnepnapok Olaszországban

Ünnepnapok Olaszországban

Tudod, mi az egyetlen dolog, ami egy tökéletes olasz utazást tönkre tud tenni? Amikor megérkezel, tele tervekkel, és kiderül, hogy az egész város zárva van, mert épp egy szent nevében mindenki sütit eszik a nagymamánál. Éppen ezért készült ez a kis ünnepnaptár – hogy tudd, mikor vár rád nyüzsgés, mikor csend, és mikor egy óriás…

Tovább