Strandetikett Olaszországban

Strandetikett Olaszországban

Ha az ember Olaszországba készül nyaralni, a tengerparti ejtőzés szinte kötelező program. Előre elképzeli magát, amint egy homokos parton fekszik, kezében egy jeges limonádéval, és semmi más dolga nincs, csak nézni a hullámokat… A valóság azonban sokszor máshogy alakul – különösen, ha nem vagyunk tisztában az olasz strandélet íratlan (és írott) szabályaival. És hidd el,…

Tovább
Mit (ne) rendelj turistaként egy olasz étteremben?

Mit (ne) rendelj turistaként egy olasz étteremben?

Ha valaha is szerettél volna egy olasz pincér szemében apró, reszelt parmezsánná zsugorodni, akkor kérj capuccino-t vacsora után vagy ananászos pizzát. De ha inkább olaszbarát akarsz maradni – vagy legalább nem akarsz automatikusan turista-zónába kerülni – akkor olvass tovább: mit (ne) rendelj turistaként egy olasz étteremben? A cappuccino-szabály (igen, ez létezik!) Tudtad, hogy Olaszországban a cappuccino reggeli ital? Nemcsak…

Tovább
Pasta & Pasti

Pasta & Pasti-t Cefalúban

Tészta, díjak és türelemjáték – avagy miért ne hagyd ki a Pasta & Pasti-t Cefalúban? Ha Olaszországban jártok, egy dolgot garantálhatok: tészta lesz. Minden formában, minden méretben, mindenhol. És ez így is van rendjén. Mert az olaszok tökéletesen készítik a tésztát, és nem, nem túlzok. Ők nem csak megfőzik – ők életérzést csinálnak belőle. Nem…

Tovább
Marsala sólepárlói

Marsala sólepárlói között hajóztunk

Aki azt gondolja, hogy Marsala csak a városközpontból és a borból áll, az bizony még nem járt a sómezőkön! Pedig egy teljes napot is simán el lehet itt tölteni – mi legalábbis így jártunk. És milyen jól tettük! Marsala sólepárlói gyönyörűek és érdekesek! Két sótelepen is jártunk, de a legemlékezetesebb élmény kétségkívül a Genna sólepárló telepen ért…

Tovább
Mastro Ciccio

Mastro Ciccio – Street food étterem Bariban

Gyorsan elmesélem, mert még mindig a hatása alatt vagyok: tegnap beugrottam a Mastro Ciccio nevű street food helyre Bariban, és elképesztően jót ettem. Fogalmam sem volt róla, hogy létezik ez a hely, csak ajánlották, hogy „ez jó, próbáld ki”, én meg nem sokat gondolkodtam, mentem, és tényleg jó volt! Miért jó a Mastro Ciccio? Az egyik nagy előnye,…

Tovább
Matera, Világöröükségek Bari környékén

Világörökségi helyszínek Bari környékén

Tudatd, hogy Olaszországban 59 világörökség van? Jó, könnyű nekik mert nem tegnap költöztek a félszigetre. Bari környékén is több UNESCO világörökségi helyszín van, amelyek mind történelmi, építészeti vagy kulturális szempontból kiemelkedő jelentőséggel bírnak. Világörökségi helyszínek Bari környékén: Castel del Monte  A Castel del Monte egy nyolcszögletű vár, amelyet II. Frigyes császár építtetett a 13. sz…

Tovább
Frutta di Martorana

Frutta Martorana – Kóstold meg ha Szicíliában jársz

A frutta Martorana egy olyan marcipángyümölcs Szicíliában, ami megszólalásig hasonlít egy igazi gyümölcsre mert még az idő múlásának pöttyeit és foltjait is ráfestik. Honnan jön ez a dili? Emlékszem, amikor először láttam ilyen, az eredetihez megszólalásig hasonló gyümölcsöt, nagyon csodálkoztam. Ott álltam egy szicíliai cukrászda kirakata előtt, egész konkrétan Letojanniban és azon tűnődtem, vajon miért…

Tovább
A Comói-tó látnivalói

A Comói-tó látnivalói

Az észak-olaszországi Lombardia szívében, az Alpok ölelésében fekszik a kedvenc tavam, a Comói-tó, amely jellegzetes ipszilon alakjával és különleges hangulatával rabul ejti az ide látogatókat. Ide minden évszakban érdemes visszajönni mert mindig más arcát mutatja és mindig gyönyörű. Sokan Olaszország legszebb tavaként emlegetik, hiszen a történelem, a művészet és a lélegzetelállító táj tökéletes harmóniában él…

Tovább
Arancino

Az arancino – a szicíliai töltött rizsgolyó

Az arancino (vagy arancina) egy szicíliai étel, amely kívül ropogós, belül lágy, töltött rizsgolyó. Az aranybarnára sült finomságot leggyakrabban ragúval (darálthúsos paradicsomszósz), mozzarellával és zöldborsóval töltik, de számos változata létezik, például sonkával és sajttal vagy pisztáciával töltött verziók. Hogyan készül? Az arancino elkészítéséhez először egy sűrű, tapadós rizottó-szerű alapot kell főzni, gyakran sáfránnyal ízesítve, hogy…

Tovább