Mennyibe kerül valójában egy olasz nyaralás?

Mennyibe kerül valójában egy olasz nyaralás? – A rejtett költségek

Képzeld el: megvan a repjegy, a szállás, még az új szalmakalapod is készen áll. Már látod magad, ahogy boldogan caplatod végig a római macskaköveket, gelatóval a kezedben, miközben a háttérben halk mandolin szól. De aztán megérkezel, és valami furcsa történik: a pénztárcád napról napra karcsúbb lesz, pedig még csak kétszer ettél tésztát, egyszer kávéztál, és…

Tovább
Karácsonyi körút Pugliában

Karácsonyi körút Pugliában

Pár hete hirtelen felindulásból vettünk magunknak repjegyet Pugliába, Bariba és nem bántuk meg! A karácsonyi körút sokkal érdekesebb volt, mint gondoltuk és tele volt meglepetésekkel. Mindig előre le szoktam mindent szervezni, foglalok szállást, kitalálom az útvonalat, de most nem így volt. Amikor reggel elindultunk, még egész pontosan azt sem tudtuk, merre fogunk járni. Csak az…

Tovább

Cassata siciliana – cukorimádóknak

Na, ha Catania, akkor Cannolo, gondolná az átlagturista… de te nem vagy átlagos! Ha már itt jársz, vétek kihagyni a Cassata sicilianát, az egyik legédesebb, legszicíliaibb és legkalóriadúsabb desszertet, amit valaha kitaláltak. Ez nem egy egyszerű süti – ez egy cukorbomba, egy mestermű, egy történelmi jelentőségű édesség! (Lesznek képek is hamarosan csak még le kell mennem…

Tovább
Szicíliai étkezési szokások

Szicíliai étkezési szokások – miért ne kérj vacsorát este hatkor

A szicíliai étkezési szokások egy kicsit eltérnek a magyartól. Erről szól ez a poszt. Elkövettem egy hibát. Egyszer. Este 6-kor leültem egy szicíliai étterem elé, mosolyogtam, és udvariasan megkérdeztem:– Kinyitottak már?A pincér rám nézett, mintha azt kérdeztem volna, hogy lehet-e náluk zokniban fürdeni.– Signora… torni più tardi. (Jöjjön vissza később.) És itt tanultam meg a…

Tovább
Panificio Fiore

Panificio Fiore – A focaccia, amit nem hagyhatsz ki Bariban

Ha már Bariban jársz, van egy hely, amit vétek lenne kihagyni: a Panificio Fiore. Itt készítik az egyik legjobb focacciát (ejtsd: fokáccsá), amit valaha kóstoltam. A helyiek imádják, a turisták pedig, ha szerencsések, épp akkor érkeznek, amikor nincs hosszú sor. Mert sor az szokott lenni. A Panificio Fiore Bari óvárosának (Bari Vecchia) szívében található, alig pár lépésre a Szent Miklós-bazilikától….

Tovább

Az első királyné, Margherita di Savoia

Az olasz történelem egyik legnépszerűbb figurája, az első királyné, akiről a Margherita pizzát nevezték el. De nem ennyi az összes jó cselekedete. Azért kerül itt szóba, mert van Pugliában egy róla elnevezett település (Margherita di Savoia) ami mellett pedig Európa legnagyobb sólepárló telepe van, ahol évente 5.5 millió tonna sót állítanak elő. Nem történészként a…

Tovább
Éttermi kifejezések olaszul

Éttermi kifejezések olaszul

Ha jártál már Olaszországban, tudod, hogy egy vacsora ott nem csak az evésről szól. Az étterem színpad, a pincér félállású színész, és a vendég – nos, az vagy boldogan rendel, vagy izzadva próbálja elmutogatni, hogy nem kér parmezánt a halra. Szóval itt vannak a legfontosabb Éttermi kifejezések olaszul, lent le is töltheted pdf-ben. De ne aggódj, segítek! Összegyűjtöttem…

Tovább
pasta alla Norma

Pasta alla Norma

Ha Szicíliában jársz, egy ételt nem hagyhatsz ki: a Pasta alla Normát. Ez a finomság Catania büszkesége, és mondhatom, nem véletlenül vált híressé az egész szigeten. Na de miért pont Norma? Állítólag egy helyi drámaíró, Nino Martoglio kiáltott fel először elégedetten, amikor megkóstolta: „Ez a Norma!”, utalva Bellini híres operájára, a „Norma”-ra. És hát valljuk…

Tovább
Szuper étterem Altamurában

Étterem Altamurában – Tre Archi

Tegnap Altamurában jártunk és annak rendje és módja szerint éhesek voltunk, és naná, hogy épp az az időszak volt, amikor általában zárva vannak az éttermek. Ez az étterem Altamurában a neten fellelhető képen alapján szimpatikusnak tűnt, azonban nem vártuk azt, hogy ilyen finom ételeket és roppant igényes környezetet kapunk. Mesélem: Még mielőtt: ez nem egy…

Tovább