Olasz szokások, amik elsőre furcsák, de imádni fogod

Olasz szokások, amik elsőre furcsák, de imádni fogod

(És amik miatt minden évben visszajársz. Még akkor is, ha a helyiek néha rád néznek úgy, mintha a pizzára kecsapot akarnál tenni.)

Valahogy mindig úgy tűnik, hogy Olaszországban minden kicsit kaotikus, kicsit furcsa, kicsit teljesen logikátlan.
Aztán eltöltesz ott pár napot, és hirtelen megérted: nem ők élnek furcsán. Mi élünk túl gyorsan.

A szokásaikból árad a mediterrán életfilozófia, amit már a Bari télenPuglia télen, és a Két nap Bariban posztokban is többször megénekeltünk: lassabban élni, többet enni, többet beszélgetni, és kevesebbet idegeskedni.
És igen: mindig, mindig rendelni még egy kávét.
Állva. 🙂

A 20 másodperces kávé — az olasz élet motorja

Aki először jár Olaszországban, azt hiszi, mindenki siet.
Aki másodjára, az már tudja: senki nem siet — csak a kávé gyors.

Az olasz kávézási rituálé:

  1. Bemész.
  2. „Un caffè.”
  3. 5 másodperc múlva leteszik eléd.
  4. Bedobod egy mozdulattal.
  5. Fizetsz.
  6. Kimész.

A kávé NEM egy program. NEM egy beszélgetős műfaj. NEM „ülök a laptopommal 3 órát” tevékenység.
Ez a napi üzemanyag. A benzin. A vérnyomás-szabályozó. A létezés alapja.

Erről a jelenségről már írtunk ebben posztban, ahol külön kitértünk arra, hogy mekkora áldás, hogy minden sarkon van egy bár, ahol 60 másodperc alatt újra emberré válsz.

Fun fact:

Ha délután cappuccinót kérsz, a barista egy fél pillanatra megáll, mint a Windows XP 2003-ban, aztán mosolyog. A mosoly jelentése:
„Ártani nem akar, csak turista.”

Itt írtam az olasz éttermi etikettről itt pedig arról, hogyan kérj kávét Olaszországban, hogy ne nézzenek hülyének.

Az olasz reggeli — ahol a cukor az új zöldség

Nem tudom, ki találta ki, hogy a reggeli sós legyen, de Olaszországban biztosan hiába keresném az illetőt.

Ami a magyar utazó fejét először kettéteszi: Olaszországban a reggeli: É-D-E-S.
Pont. Vége. Nincs vita.

Croissant (cornetto), brioche, bombolone, krém, nutella, lekvár, narancslé, kávé — és a helyiek úgy néznek a rántottára, mint mi a brokkolis fagyira.

Aki ezt elsőre furcsának találja, az lapozza fel az olasz reggeliről szóló cikkedet, mert ott is beszéltünk róla: a reggeliük olyan könnyű, hogy utána konkrétan repülni lehet.

És a poén?
3 nap múlva te is így fogod szeretni.

A pizza, amit NEM vágunk fel, és NEM kérünk rá ketchupot

Az olasz pizzázás saját törvénykönyvvel működik.
A következő bűnökért helyi törvényszék elé állítanak:

❌ 1. Pizzát szeleteltetni

Az olasz szakács ilyenkor belül meghal, majd újjászületik, de már soha nem lesz ugyanaz az ember.

❌ 2. Ketchup kérés

Erről nem beszélünk.
Ezt a szót sem ejtjük ki.
Tilos.

❌ 3. Sajtot kérni halas tésztára

Ez már gyilkossági kategória néhol. Jól szemlélteti a helyzetet, hogy a férjem olasz kollégája egyszer összeveszett az egyik plázában egy másik olasszal mert az megkérdezte tőle, hogy kér-e sajtot a halra.
Valami olyasmi lehet ez, mint nálunk a nutellás lángos. Gondolom te sem vetemednél rá 😀

A napi 25 000 lépés teljesen normális

Olaszországban mindenki sétál. Mindenhova. Mindig. Minden körülmények között.
A helyiek úgy gyalogolnak, mintha a lábuknak saját Google Maps lenne.

A gyaloglás az olaszoknál inkább életstílus.
Néha a közlekedés teljes értelmének hiánya miatt viszont szükségszerűség.

A boltok 13:00–17:00 közötti elhalálozása

A magyar turista sokkot kap:
„De miért zárva minden délután?! Hát mikor dolgoznak?!”

A válasz: nem dolgoznak. Élnek.

A délutáni szieszta:

  • régi hagyomány,
  • a déli meleg miatt alakult ki,
  • családi ebédet jelent,
  • vagy egy jó alvást,
  • vagy azt, hogy megint visszamegy a mamához enni, mert már egy órája nem evett.

Lido-mánia – az olasz strandolás szabályrendszere

Aki először megy Olaszországba strandra, az úgy érzi, mintha egy magánóvodába került volna, ahol a napernyők katonás rendben sorakoznak.

A tengerpartokon gyakran:

  • helyjegy van a napágyra
  • előre ki van jelölve minden
  • saját étterem, zuhany, wc jár
  • van életmentő
  • és néha még pizzát is házhoz hozzák az ernyődhöz

Ez a rendszer először fura, aztán… imádod. Ezért is csinálunk hozzá egy nagy Lidók Olaszországban posztot mert szerintem magyar fejjel nem olyan ésszerű ez az egész.

Coperto – a kenyér és szalvéta, amit biztosan kifizetsz

Na, ez az a pont, ahol 10-ből 9 turista azt hiszi, lehúzzák.
Pedig NEM.

A coperto egyszerűen:

  • a terítés díja,
  • a kenyéré,
  • a szalvétáé,
  • hogy ott ülhetsz az asztalnál,
  • és hogy nem kell külön kérned minden apróságot.

Általában 1–3 €/fő.
Ez így működik.
Észak–Dél, mindenhol.

A legjobb, hogy erről a témáról írtunk már a Copertóról szóló posztodban is — ott külön kiemeltük, hogy ez teljesen normális.

A hangerő Olaszországban nem vita

Az olaszok úgy beszélnek, mintha épp veszekednének — még akkor is, ha csak azt kérdezik:

„Hozol tejet?”

A turisták gyakran azt hiszik, veszekednek.
Valójában csak kommunikálnak.

A vacsora 21:00-kor kezdődik — és ez normális

A nagy olasz vacsoraidő: 20:30–21:30.
Ha 18:00-kor ülnél be, még a szakács sincs bent.

Az okok:

  • napközben meleg van
  • nagy ebédet esznek
  • a vacsora társasági esemény
  • este kellemes az idő

A napi bevásárlás művészete

Olaszországban nem létezik a „heti bevásárlás” mint fogalom. A napi kisbolt-turné a szokás:

  • zöldséges
  • pékség
  • hentes
  • kisbolt
  • piac
  • és nap végén egy bár

Ha még szoktad nézni Jessi és Alessio kalandjait, nézd meg az olasz szokásos epizódot!

A kutyák mindenhová jöhetnek

Miközben nálunk még mindig vannak helyek, ahova nem viheted be a kutyát, addig Olaszországban a kutya: az éttermekben ott ül az asztal alatt, a boltokban bejön veled, a vonaton utazik, vagy a kávézókban pihen. Szicília, Puglia és Róma különösen kutyabarát régiók.

A közlekedés, ami káosz… de működik

Nápolyban vagy Bariban néha olyan, mintha mindenki random irányokba haladna.
Aztán rájössz: ez a rendszer része. A sok dudálás, de kevés agresszió, a sok motor, de ritka baleset, a sok gesztus, de kevés veszekedés

A ruhaszárítás a ház dísze

Az olasz házak frontjához hozzátartozik a bugyi, a lepedő, a törölköző, a gyerek pizsamája — minden.
Ez náluk nem ciki. Ez egyfajta esztétika. 🙂 Az „olasz élet”.

Olasz országos apróságok, amik elsőre WTF, aztán imádod

  1. A telefonálás 40 perc, a kávé 40 másodperc. (Egyszer a vonaton egy nő Milánó és Genova között végig telefonált ugyanazzal az emberrel, hangosan.)
  2. Ha esik, pánik. Az a világ vége! Napernyők csukódnak, emberek rohangálnak.
  3. A nők 30 fokban is sálat hordanak mert fáznak.
  4. A férfiak parfümje kilométerekről érződik. 🙂
  5. A kenyér mindenhez kell. Mindenhez. Még a kenyérhez is. Mondjuk ha olyan lenne a kenyér nálunk is, akkor én is mindenhez kenyeret ennék.
  6. A hétvégék a családé. Punktum.
  7. A strand, a piazza és a bár = társadalmi élet alapjai. A strandon természetesen a nők a receptekről beszélnek, a férfiak az autókról, de végül ahogy egyre éhesebbek lesznek, előkerül a fejben főzés, majd némi kaja is. Szerintem más népek összesen nem beszélnek ennyit az ételekről. Írtam strandetikettes posztot is!

Gyakran keresett kérdések – Furcsa olasz szokások

Miért iszik mindenki állva kávét?
Mert gyors, olcsóbb, és így működik a kultúra.

Miért későn vacsoráznak?
Mert nyáron este van kellemes idő, és ebéd után nem is leszel éhes hamar.

Miért van délután minden zárva Pugliában?
Hagyomány + hőség + családi ebéd = szieszta.

Mi az a coperto?
Terítési díj (kenyér, szalvéta, asztal).

Miért vannak lidók mindenhol?
Mert Olaszországban a strand egy szervezett, kényelmes, szolgáltatásokkal teli hely.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük