Last Updated on 2021-11-09 by Unikornis
Ha jól számolom a Ciotola lassan 20 éve törzshelyünk ha Bergamóba megyünk. 
De nem ilyen egyszerű ez mert a Ciotola állandóan változik. Mindig új ételek, új kínálat és új külső fogad minket. 
Legutóbbi látogatásunkkor azzal fogadott a pincér, hogy már nincs pizzájuk, hanem Bergamo és a környék ételeit kínálják. Remek, gondoltuk. 
2021 október végi képek, akkori tapasztalatok következnek, de gondolhatjátok, hogy ha már ennyi ideje ide járunk, akkor az nem lehet véletlen. 🙂
La Ciotola
Akkor még nem sejtettük, hogy a jelentősen lerövidített étlap olyan csodákat tartalmaz, amik napokkal, vagy már hetekkel később is az eszembe jutnak. 
Még a covid előtt lényegesen hosszabb volt az étlap, rengeteg tésztát és pizzát tartalmazott.
(Itt ne felejtsük el, hogy azok az olaszországi beszámolók, amiket a híradásokban láttunk, azok mind Bergamóból származnak, tehát a város jelentősen érintett volt ebben a pandémiában.) 
Aztán az újranyitáskor már jelentősen rövidebb étlap és más kínálattal nyitottak. 
Beteszek ide egy étlapot nektek: 

Mi most a saláták közül a Ghittona nevűt választottuk, a főételek közül pedig a tagliata di manzo con rucola e grana -t és egy la spalla di Schilario con la nostra giardiniera e salsa verde -t. 
Nem tudom melyik volt a jobb mert mindegyik tökéletes volt. 🙂 

Ami nem látszik a képen (vagy csak alig) hogy ez a tál saláta igen nagy volt és egy gyönyörű, ferde tányérban volt tálalva. Ahogy az már lenni szokott az olaszoknál, a hagyma nem az a fajta hagyma, amit mi ismerünk, hanem ez egy sokkal édesebb fajta, nem az, amitől egy hétig büdös az ember szája és csorog a könnye. Isteni volt!
A főételem ez a fenti tálalásban kihozott sertés volt. 
Ahhoz, hogy el tudjam mesélni milyen volt, el kell mondanom, hogy az étel nevében szereplő Schilpario egy település Bergamótól északkeletre, fent a hegyekben és ez a röfi onnan származott. Nem tudom, hogy a hegyi levegő, a tartásának körülményei vagy mi tette ilyen istenivé, de az egyik legjobb csülök, amit valaha ettem, ha nem a legjobb. 
A lé, amiben főtt enyhén fűszeres volt, de annyira finom, hogy én azt bizony megettem leves gyanánt. 
A savanyúságok mellette szintén nagyon finomak voltak, a képen látható zöld trutyi pedig spenót volt. Olyasmi volt tehát mint egy tafelspitz, de a húsa sokkal jobb volt. 

Italként a vízen kívül egy Donizetti Spriss-t kértem. Nem, nem írtam el a spritz szót, ez az ital neve. 
Donizetti itala egy adag szerelmi bájitalt tartalmaz, és ezt teljesen komolyan írom. Bővebben itt olvashatsz róla. 🙂 
A másik étel…
Nos, arról nem született fotó mert annyira elbűvölt a saját ételem, hogy elfelejtettem lefényképezni. De majd legközelebb. 
Egyébként a marhahús annyira tökéletesen volt médiumra sütve, hogy kezet csókolnék a szakácsnak, annyira jó volt! 
Hol van a Ciotola?
A főúton, mindenhez közel: VIA PAPA GIOVANNI XXIII 86, BERGAMO
Az állomástól azt hiszem a második sarkon van, mellette a sarkon találod a Mercure szállodát. 
Ha pizzát akartok enni, akkor pont mellette van egy Vox nevezetű, azt is ajánlom, lehet, hogy majd arról is írok egy rövidebbet, de a kettő közül ez a kiemelkedően jó és maradandó élmény. 
Ha érdekel, mik Bergamo látnivalói, katt ide!
                        
                        
                        
                        
                        
                        
				
			



				
			
				
			
				
			
				
			
2 gondolatokat “A Ciotola Bergamóban – A hely, ahol mindenképp egyél!”