fügekaktusz vagy kaktuszfüge

Fügekaktusz és fogyasztása

Múltkor írtam a gyönyörűséges Matera városáról egy posztot, amibe tettem egy érdekes növényről készült képet és akkor rájöttem, hogy magyar fejjel eszünkbe nem jut, hogy ezt a növényt, a KAKTUSZT bizony meg is lehet enni. A fügekaktusz vagy kaktuszfüge ráadásul még finom is és növényként igénytelen is, szóval összeszedem nektek most a tudásomat róla: Hol…

Tovább
Chiesa di San Carlo al Corso, Noto – Szicília barokk ékszerdoboza

San Carlo al Corso templom Notóban

Ha már elcsodálkoztál a dóm monumentalitásán és lenyűgöztek a barokk paloták kőből faragott szirénjei, akkor itt az ideje, hogy felmenj egy kicsit magasabb szintre – szó szerint. A Chiesa di San Carlo al Corso nemcsak egy szép templom Notóban, hanem egy kilátópont is, ahonnan az egész barokk Noto a lábaid előtt hever. És ezt nem képletesen mondom. Hol találod? Szinte…

Tovább
Észak-olasz tóvidék kincsei körút útiterv

Észak-olasz tóvidék kincsei körút útiterve 2. rész

Az észak-olasz tóvidék kincsei körút útiterv 2. részében a Lago Maggiore-n lévő szigeteket nézzük meg Stresa-ból indulva hajóval. A körút előző részének útitervét itt olvashatod. A hajóval a menetidő az első szigetig körülbelül 20 perc, és elvileg 30 percenként járnak a motorcsónakok. Bővebb infó itt és itt. Az Borromee szigetcsoport 4 nagyobb tagból áll. Összesen…

Tovább
Matera

Matera a csodálatos – ne hagyd ki!

Fontos! Tanulj a hibánkból! Csak második próbálkozásra sikerült bejutnunk Matera barlangházaihoz, mert első alkalommal annyira sok látogató volt, hogy egyszerűen lehetetlen volt parkolót találni elérhető közelségben, pedig akkor tél közepén (!) jártunk ott. Hogy be is jussatok, fizessetek be egy városnézésre! Egy kényelmes busszal suhantunk Materáig, közben az idegenvezető mindenféle érdekeseket mesélt Puglia, majd Basilicata…

Tovább
stracciatella

A „sztracsatella” vagy stracciatella fagyi titkai – Bergamo

Akkor jött szóba a téma, amikor arról meséltem nektek, hogy ha Bergamóban jártok, akkor feltétlen menjetek el abba a cukiba, ahol a stracciatellát kitalálták, merthogy még működik a hely és nyilván készítik is ezt a fagyifélét. Szerintem senkinek nem kell bemutatni a sztacsatella vagy olaszul stracciatella fagyit, ugye? Tudjátok, hogy alapvetően egy tejből készült fagyi,…

Tovább
Bacciodisale

Baciodisale étterem Margherita di Savoia

Pár napja jártunk ebben az étteremben. Nehezítette a helyzetet, hogy szélvihar volt, az étterem meg közvetlenül a tengerparti sétányon van. Ha jól emlékszem, még neve is volt a viharnak, tényleg nagyon fújt. Azért ide mentünk, mert ez volt a legközelebbi étterem a szállásunkhoz, ezt mertük megkockáztatni. Jókat ettünk. Egyrészt a fenti képen szerintem látszik, hogy…

Tovább
Panificio Fiore

Panificio Fiore – A focaccia, amit nem hagyhatsz ki Bariban

Ha már Bariban jársz, van egy hely, amit vétek lenne kihagyni: a Panificio Fiore. Itt készítik az egyik legjobb focacciát (ejtsd: fokáccsá), amit valaha kóstoltam. A helyiek imádják, a turisták pedig, ha szerencsések, épp akkor érkeznek, amikor nincs hosszú sor. Mert sor az szokott lenni. A Panificio Fiore Bari óvárosának (Bari Vecchia) szívében található, alig pár lépésre a Szent Miklós-bazilikától….

Tovább
Scilla látnivalói

Castello Ruffo – Scilla vára

Scilla nemcsak egy romantikus halászfalu, nemcsak a kardhalászat otthona, és nemcsak egy mitológiai szörny legendás partja – hanem egy olyan hely, ahol még a vár is a tengerre épült. A Castello Ruffo nem csipkés bástyáival vagy tornyaival fog lenyűgözni, hanem azzal, hogy hova épült, hogyan néz ki a víz onnan, és micsoda hangulat vár ott fenn, ahol a legenda…

Tovább
Római mosoda az alagsorban

Római mosoda az alagsorban – különleges vacsora Siracusában

Ha azt hitted, hogy egy római mosoda az alagsorban nem jó hely egy vacsorához, akkor még nem jártál Ortigia szigetén, a Spizzica al Vecchio Lavatoio nevű helyen. Az étterem neve szó szerint azt jelenti: „Harapj valamit az öreg mosodánál” – és ez nem költői túlzás, hanem történelmi tény. Ez az apró, hangulatos hely egy ősi mosoda romjai fölé…

Tovább