Matera Gasztronómiája

Matera gasztronómiája: Mit kóstolj meg?

Matera, Olaszország egyik legérdekesebb városa, nemcsak különleges barlanglakásairól (Sassi di Matera) híres, hanem egyedülálló gasztronómiájáról is. Az itteni emberek soha nem voltak gazdagok; mindig azt ették, ami éppen elérhető volt vagy megtermett, de éppen ebből az egyszerűségből fakad Matera gasztronómiájának ízletessége. Ha ellátogatsz Materába, van néhány étel, amit mindenképpen érdemes megkóstolnod. A helyi konyha jellegzetességei…

Tovább
Olasz éttermi etikett

Olasz éttermi etikett – mit érdemes tudni, mielőtt leülsz egy olasz étteremben?

Te tudod, hogyan működik az olasz éttermi etikett, és miért néznek furcsán, ha valaki vacsora után cappuccinót kér? Az olasz étkezés ugyanis nem kizárólag csak az evésről szól, hanem egy életérzésről. Egy ritmusról, amit ha az ember megért, akkor egyszerűen beleszeret – ahogy én is, az első olasz utam alkalmával, amikor Rómában egy kis trattoria teraszán…

Tovább
Ostuni és az olajfák

Ostuni és az olajfák – mit kell tudni a Puglia szívében élő fákról?

Az olajfa a mediterrán vidék egyik legősibb haszonnövénye. Története messze visszanyúlik, már az ókori görögök és rómaiak is tiszteletben tartották, mint a béke és a jólét szimbólumát. A Bibliában is említik, Noé történetében például a galamb hozott olajágat, a béke jeleként. Ha Ostuni környékén jártok, megszámlálhatatlanul sok olajfát fogtok látni. Bár pontos számok nincsenek, de…

Tovább
zuppa inglese fagyi

Zuppa inglese fagyi – Az mi a fene?

Ha azt mondom, hogy „zuppa inglese fagyi”, mire gondolsz? Valami furcsa angol leves-fagyira, ami esetleg halrudacskákkal van megszórva? Megnyugtatlak, nem erről van szó! Bár a neve szó szerint „angol levest” jelent, valójában az egyik legnépszerűbb olasz desszert, ráadásul fagyi formájában! A zuppa inglese története igazán kalandos: állítólag Emilia-Romagna régióban készítették először, és az angol „trifle”…

Tovább
Hop-on Hop-off busz Siracusában

Hop-on Hop-off busz Siracusában – Megéri?

Amikor először megláttam a piros buszt Siracusában, azt gondoltam: „Na ez biztos csak turistáknak való, túl drága, túl lassú, túl… giccses.” De aztán eljött az a bizonyos forró nyári nap, és a gondolattól is elfáradtam, hogy gyalog menjek el a görög színházig (régészeti parkig) Úgyhogy – egy spontán döntéssel – felszálltunk a buszra. És milyen jól…

Tovább
Mit csomagolj egy olasz nyaralásra?

Mit csomagolj egy olasz nyaralásra?

Avagy a 2025-ös túlélő checklist, hogy ne egy leégett, éhes és feltört lábú turista legyél, hanem egy stílusos és felkészült olasz utazó., mert arra a kérdésre, hogy „Mit csomagolj egy olasz nyaralásra” nem is olyan egyszerű válaszolni. Az alábbiakban kifejtem: Nyaralni indulni Olaszországba? Pazar ötlet.De nem mindegy, hogyan.Olaszország ugyanis egyszerre tud lenyűgözően gyönyörű és halálra idegesítő…

Tovább
Érdekességek az Etna vulkánról

Érdekességek az Etna vulkánról

Amikor először jártam Szicíliában, az Etna „meghódítása” még egészen más élmény volt, mint ma. Akkoriban a turizmus nem volt ennyire elterjedt, és a vulkánt megközelíteni komoly vállalkozásnak számított. Nem lehetett befizetni mindenféle szervezett buszos túrákra, amelyek ma kényelmesen felvisznek a hegyoldalon, (kifejezetten ajánlom!) hanem gyalog kellett nekivágni, és addig menni, ameddig csak lehetett. Mára viszont…

Tovább
Mola di Bari

Mola di Bari

Mola di Bari – az a hely, ahol az igazi pugliai életérzést megtapasztalhatod, távol a turistahadaktól, de mégis tele van felfedeznivalóval. Ez a tengerparti kisváros Bari és Polignano a Mare között fekszik, és ha szereted az autentikus olasz hangulatot, akkor érdemes legalább egy kis kitérőt tenni ide, vagy itt tölteni egy éjszakát mert hangulatos és…

Tovább
Arancino

Az arancino – a szicíliai töltött rizsgolyó

Az arancino (vagy arancina) egy szicíliai étel, amely kívül ropogós, belül lágy, töltött rizsgolyó. Az aranybarnára sült finomságot leggyakrabban ragúval (darálthúsos paradicsomszósz), mozzarellával és zöldborsóval töltik, de számos változata létezik, például sonkával és sajttal vagy pisztáciával töltött verziók. Hogyan készül? Az arancino elkészítéséhez először egy sűrű, tapadós rizottó-szerű alapot kell főzni, gyakran sáfránnyal ízesítve, hogy…

Tovább
Coperto Olaszországban

A coperto Olaszországban- mennyit szoktak kérni?

Ha jártál már Olaszországban étteremben, biztosan észrevetted a számlán a rejtélyes tételt: “coperto”.Nem, nem tévedés, és nem is „fizetős kenyér”. Ez egy ősi, de máig élő olasz hagyomány, amihez meglepően komoly történeti és jogi háttér is tartozik. 1. Mi az a coperto (terítékdíj)? A coperto szó szerint azt jelenti: fedél vagy fedett hely – innen ered a mai jelentése is: terítés.Ez az az összeg, amit…

Tovább