Szicília legszebb városai Térképpel

Szicília legszebb városai térképpel – A 15 legjobb úti cél 2025-ben

Szicília nem egy sima „délolasz nyaralás”, hanem egy külön világ. Egy sziget, ahol a múlt nem poros, hanem illatos – fokhagymától, tengertől, bazsalikomtól –, és ahol minden város egy másik arcát mutatja a szigetnek. Vannak itt barokk csodák, görög templomok, halászkikötők, hegytetőre épült kisvárosok és tengerparti paradicsomok – és mind azt állítja magáról, hogy ő a…

Tovább
Giovinazzo

Giovinazzo óvárosa

Giovinazzo, az Adriai-tenger partján fekvő cuki tengerparti városka, ahol a kék ég találkozik az Adriával. Ha Bari repteréről indulsz akár bérelt autóval, akár tömegközlekedve, Giovinazzo a legközelebbi szép látnivaló, amit kár kihagyni. A Traianus római császár által épített falak még mindig büszkén állnak, és az óváros keskeny, kövezett utcái elvarázsolják az ide látogatókat. A főtéren…

Tovább
Matera Gasztronómiája

Matera gasztronómiája: Mit kóstolj meg?

Matera, Olaszország egyik legérdekesebb városa, nemcsak különleges barlanglakásairól (Sassi di Matera) híres, hanem egyedülálló gasztronómiájáról is. Az itteni emberek soha nem voltak gazdagok; mindig azt ették, ami éppen elérhető volt vagy megtermett, de éppen ebből az egyszerűségből fakad Matera gasztronómiájának ízletessége. Ha ellátogatsz Materába, van néhány étel, amit mindenképpen érdemes megkóstolnod. A helyi konyha jellegzetességei…

Tovább
Karácsonyi körút Pugliában

Karácsonyi körút Pugliában

Pár hete hirtelen felindulásból vettünk magunknak repjegyet Pugliába, Bariba és nem bántuk meg! A karácsonyi körút sokkal érdekesebb volt, mint gondoltuk és tele volt meglepetésekkel. Mindig előre le szoktam mindent szervezni, foglalok szállást, kitalálom az útvonalat, de most nem így volt. Amikor reggel elindultunk, még egész pontosan azt sem tudtuk, merre fogunk járni. Csak az…

Tovább
Mit esznek az olaszok reggelire?

Mit esznek az olaszok reggelire? – Egy falatnyi dolce vita

Ha azt hiszed, hogy az olasz reggeli egy kiadós, kontinentális lakoma, tele tojással, sonkával és zöldségekkel, akkor készülj fel egy kis meglepetésre! Az olaszok reggelije általában gyors, édes és természetesen kávéval kezdődik. De azért, mint mindenben, ebben is vannak régiós eltérések. Mit esznek az olaszok reggelire? A klasszikus olasz reggeli: kávé + cornetto Az olaszok…

Tovább

Cassata siciliana – cukorimádóknak

Na, ha Catania, akkor Cannolo, gondolná az átlagturista… de te nem vagy átlagos! Ha már itt jársz, vétek kihagyni a Cassata sicilianát, az egyik legédesebb, legszicíliaibb és legkalóriadúsabb desszertet, amit valaha kitaláltak. Ez nem egy egyszerű süti – ez egy cukorbomba, egy mestermű, egy történelmi jelentőségű édesség! (Lesznek képek is hamarosan csak még le kell mennem…

Tovább
Észak-olasz tóvidék

Észak-olasz tóvidék 3 nap alatt – útiterv

Az itt következő részletes útitervet a gyerek állította össze az iskolai olaszórára. Én nem csináltam volna ilyen részletesre, de ez volt az igény. Három részben fogom kitenni ide, az első rész az észak-olasz tóvidék Milánó Malpensa és Lago Maggiore közötti szakaszát mutatja be. Olaszország északi részén több nagy, festői szépségű tó található, melyeket könnyen meglátogathatunk…

Tovább
Séta Ortigia utcáin

Séta Ortigia utcáin

Siracusa az a város, ami úgy fogja meg az embert, hogy észre sem veszi. Nem kérdez, nem alkudozik, csak egyszerűen beléd mar, és mire észbe kapsz, már ott ülsz egy kis utcában, kezeden egy fagyival, és azon gondolkodsz, mikor tudsz legközelebb visszajönni. Nekem is így kezdődött – szerelem volt első látásra, de Ortigia volt az,…

Tovább

Mi a titka az olasz cappuccinónak?

Mi a titka az olasz cappuccinónak …és miért nem tudjuk otthon reprodukálni? Van néhány dolog Olaszországgal kapcsolatban, amit egyszerűen nem lehet vitatni. Az egyik ilyen: ők tudják, mi a cappuccino lényege, ami nem a divatról szól, és nem is egy 550 ml-es valami, hanem az igazi cappuccino, kőbe vésett szabályokkal, és olyan szigorúan őrzött hagyománnyal, hogy még…

Tovább
Minni di Sant’Agata

Minni di Sant’Agata – Cici süti

Ha Szicíliára gondolunk, az első dolog, ami eszünkbe juthat, a gazdag gasztronómia. Legalábbis a szerzőt a szicíliai gasztronómia nyűgözte le először. Tengerpartok bárhol vannak, de ilyen isteni konyha, kevés helyen. Az arancini, a cannoli és a pasta alla Norma mellett van egy kevésbé ismert, de annál különlegesebb édesség: a Minni di Sant’Agata, vagyis Szent Ágota…

Tovább