stracciatella

A „sztracsatella” vagy stracciatella fagyi titkai – Bergamo

Akkor jött szóba a téma, amikor arról meséltem nektek, hogy ha Bergamóban jártok, akkor feltétlen menjetek el abba a cukiba, ahol a stracciatellát kitalálták, merthogy még működik a hely és nyilván készítik is ezt a fagyifélét. Szerintem senkinek nem kell bemutatni a sztacsatella vagy olaszul stracciatella fagyit, ugye? Tudjátok, hogy alapvetően egy tejből készült fagyi,…

Tovább

Pizzéria Bariban

Általánosságban elmondható, hogy Olaszországban jókat lehet enni. Az egyetlen probléma az, hogy a magyar utazó nem pont akkor szokott enni, amikor az olaszok, így gyakran előfordul, hogy az az érzése az embernek, amikor az olasz csizma sarkában, Pugliában van, hogy direkt éhen akarják halasztani. És itt nem arról van szó, hogy a híres olasz gasztroblog,…

Tovább
fügekaktusz vagy kaktuszfüge

Fügekaktusz és fogyasztása

Múltkor írtam a gyönyörűséges Matera városáról egy posztot, amibe tettem egy érdekes növényről készült képet és akkor rájöttem, hogy magyar fejjel eszünkbe nem jut, hogy ezt a növényt, a KAKTUSZT bizony meg is lehet enni. A fügekaktusz vagy kaktuszfüge ráadásul még finom is és növényként igénytelen is, szóval összeszedem nektek most a tudásomat róla: Hol…

Tovább
Mit esznek az olaszok reggelire?

Mit esznek az olaszok reggelire? – Egy falatnyi dolce vita

Ha azt hiszed, hogy az olasz reggeli egy kiadós, kontinentális lakoma, tele tojással, sonkával és zöldségekkel, akkor készülj fel egy kis meglepetésre! Az olaszok reggelije általában gyors, édes és természetesen kávéval kezdődik. De azért, mint mindenben, ebben is vannak régiós eltérések. Mit esznek az olaszok reggelire? A klasszikus olasz reggeli: kávé + cornetto Az olaszok…

Tovább
Matera Gasztronómiája

Matera gasztronómiája: Mit kóstolj meg?

Matera, Olaszország egyik legérdekesebb városa, nemcsak különleges barlanglakásairól (Sassi di Matera) híres, hanem egyedülálló gasztronómiájáról is. Az itteni emberek soha nem voltak gazdagok; mindig azt ették, ami éppen elérhető volt vagy megtermett, de éppen ebből az egyszerűségből fakad Matera gasztronómiájának ízletessége. Ha ellátogatsz Materába, van néhány étel, amit mindenképpen érdemes megkóstolnod. A helyi konyha jellegzetességei…

Tovább
Tökéletes nap Cefalúban

Egy tökéletes nap Cefalúban

Egy tökéletes nap Cefalúban (avagy hogyan kezdjünk napot csőtöréssel és fejezzük be cassatával) Reggel arra ébredtünk, hogy nincs víz a szállásunkon. Se csobogás, se csöpögés – semmi. Mint kiderült, csőtörés van a házban, ami annyira nem is meglepő, tekintve, hogy az óváros szívében lakunk, karnyújtásnyira a mólótól, egy olyan házban, amit valószínűleg még az ókori…

Tovább
Polpetta

Polpetta – avagy mindenből golyó? (Vicenza)

2024 novemberében Vicenzába látogattunk. Nem szerettünk volna Velencében sokat bolyongani, inkább egy kevésbé ismert, új várost fedeztünk fel. Vicenza tökéletes választásnak bizonyult, ráadásul több érdekes éttermet is kipróbáltunk. Az egyik volt ez a polpetta étterem, a másik helyről már írtam korábban. (Ahol csak bruschetta van az étlapon.) A másik hely viszont egészen szokatlan volt. Képzeljetek…

Tovább
Dél-Olaszország híres görögjei

Dél-Olaszország híres görögjei

A görögök nemcsak városokat, amfiteátrumokat és olívafákat hoztak Dél-Olaszországba, hanem zseniális elméket is. Komolyan, ha ma egy osztályteremben vagy TEDx előadáson hallasz valamit a világ működéséről, jó eséllyel valamelyik dél-olasz görög gondolkodó dobta be először az ötletet – mégpedig itt, Dél-Itáliában. De kik voltak Dél-Olaszország híres görögjei? Itt olvashatsz arról, Mit kerestek a görögök Szicíliában?…

Tovább
lidók Olaszországban

Lidók Olaszországban: Mi az, mikor vannak nyitva, és hogyan működik a fizetős strandkultúra?

Ha jártál már Olaszországban nyáron, biztos feltűnt: nem minden strand olyan, mint a filmekben.A homok aranyló, a napernyők színkódosak, és minden centiméter tökéletesen rendben van — mintha valaki vonalzóval húzta volna meg a törölközők közti határokat. Nos, ez az olasz strandélet lényege: a lido, amit nem mindenki szeret, és kétségtelen előnyük, hogy a legjobb helyeken szoktak lenni…

Tovább
Római mosoda az alagsorban

Római mosoda az alagsorban – különleges vacsora Siracusában

Ha azt hitted, hogy egy római mosoda az alagsorban nem jó hely egy vacsorához, akkor még nem jártál Ortigia szigetén, a Spizzica al Vecchio Lavatoio nevű helyen. Az étterem neve szó szerint azt jelenti: „Harapj valamit az öreg mosodánál” – és ez nem költői túlzás, hanem történelmi tény. Ez az apró, hangulatos hely egy ősi mosoda romjai fölé…

Tovább