Ostuni és az olajfák

Ostuni és az olajfák – mit kell tudni a Puglia szívében élő fákról?

Az olajfa a mediterrán vidék egyik legősibb haszonnövénye. Története messze visszanyúlik, már az ókori görögök és rómaiak is tiszteletben tartották, mint a béke és a jólét szimbólumát. A Bibliában is említik, Noé történetében például a galamb hozott olajágat, a béke jeleként. Ha Ostuni környékén jártok, megszámlálhatatlanul sok olajfát fogtok látni. Bár pontos számok nincsenek, de…

Tovább
Tengeri sün

A tengeri sün – tényleg megeszik az olaszok?

Körülbelül 20 éve ültem Bariban egy étteremben, a kikötő bejáratánál, amikor a szomszéd asztalhoz kihoztak egy hatalmas tál tengeri sünt. Figyeltem, ahogy ügyesen feltörik a tüskés lények páncélját, és megeszik a narancssárga állatokat, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Akkor még nem voltam biztos benne, hogy én is belevágnék-e egy ilyen kalandba. Ugyanezen az…

Tovább
Mastro Ciccio

Mastro Ciccio – Street food étterem Bariban

Gyorsan elmesélem, mert még mindig a hatása alatt vagyok: tegnap beugrottam a Mastro Ciccio nevű street food helyre Bariban, és elképesztően jót ettem. Fogalmam sem volt róla, hogy létezik ez a hely, csak ajánlották, hogy „ez jó, próbáld ki”, én meg nem sokat gondolkodtam, mentem, és tényleg jó volt! Miért jó a Mastro Ciccio? Az egyik nagy előnye,…

Tovább
Cantuccini

Cantuccini – az első olasz keksz

Rendszeresen lehet ilyen kekszet kapni a magyar boltokban is. Ha még nem találkoztál vele, a Lidl időszakos kínálatában az olasz héten biztos lesz mert ez mindenki nagy kedvence. A cantuccini vagy cantucci egy olyan ősrégi olasz, eredetileg Genovából származó édesség, amit ma már az egész országban és külföldön is szívesen fogyasztanak. A Cantuccini receptje Eredetileg…

Tovább
Hol együnk jót Monopoliban?

Hol együnk jót Monopoliban? Első rész :)

Egy elég különleges helyre szeretném felhívni az éhes olvasók figyelmét mert szerintem kezdenek kihalni a turizmus fejlődésével azok a helyek, ahol a régi, hagyományos, kicsit furcsa dolgokat lehet enni Olaszországban, de ha azon agyalsz, hol együnk jót Monopoliban, akkor olvass tovább. Kicsit jobban úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy amikor én gyerek voltam, akkor Budapesten minden…

Tovább
zuppa inglese fagyi

Zuppa inglese fagyi – Az mi a fene?

Ha azt mondom, hogy „zuppa inglese fagyi”, mire gondolsz? Valami furcsa angol leves-fagyira, ami esetleg halrudacskákkal van megszórva? Megnyugtatlak, nem erről van szó! Bár a neve szó szerint „angol levest” jelent, valójában az egyik legnépszerűbb olasz desszert, ráadásul fagyi formájában! A zuppa inglese története igazán kalandos: állítólag Emilia-Romagna régióban készítették először, és az angol „trifle”…

Tovább
Molfetta

Molfetta

Molfetta egy kedves kisváros az Adria partján, ahol szuper halpiacot, hangulatos óvárost és kedves embereket találsz. Ha a szomszédos Giovinazzóban jársz, és van még egy kis időd, akkor érdemes lehet erre a településre is szánni egy-két órát mert itt is van mit nézni. Molfetta kevésbé turistás hely, így ha a mai olasz élettel is szeretnél…

Tovább
Az altamurai kenyér

Az altamurai kenyér

Megvan az, amikor a híre megelőz valamit? Amikor azért kóstolsz meg valamit, mert hallottad, hogy az milyen finom, hogy mindenki erről beszél? Így volt ez velünk is altamurai látogatásunkkor. Az altamurai kenyér már vagy 15 éve ott díszelgett a képzeletbeli bakancslistámon, most pedig megkóstoltam. Az altamurai kenyér tényleg finom! … és akkor beléptünk egy ajtón,…

Tovább