A bergamott az a furcsa citrusféle, amit az emberek fele biztosan nem tudna beazonosítani egy piacon, de közben mégis szinte mindenki ismeri az ízét vagy az illatát – csak nem tudja, hogy az az. Például, ha szereted az Earl Grey teát, akkor gratulálok: már régóta jóban vagytok.
De mi is az a bergamott?
A bergamott (Citrus × bergamia) egy zöldessárga citrusféle, valahol a citrom és a narancs közé lehetne belőni, ha muszáj lenne kategorizálni – de valójában egyikre sem hasonlít igazán. A héja simább, a formája kicsit laposabb, és az íze… nos, nem igazán ehetnéd csak úgy, mert elég kesernyés. De az illata! Az illata az, ami miatt már évszázadok óta körberajongják.
A legjobb minőségű bergamottot Calabriában, főleg Reggio Calabria tartományban termesztik – nem véletlenül hívják ezt a vidéket a bergamott hazájának.
Mire használják?
A bergamott olaja a fő értéke – ezt a gyümölcs héjából hidegen sajtolják. Ez az illóolaj parfümökbe, kozmetikumokba, teákba és likőrökbe is bekerül, és ha figyelsz, Calabriában egy csomó termék címkéjén ott virít a neve.
Felhasználása tényleg elképesztően változatos:
- Parfümipar: A világ legdrágább illatszereinek egyik titkos összetevője (pl. a klasszikus Eau de Cologne).
- Earl Grey tea: A fekete teát bergamottolajjal ízesítik – ettől olyan „virágosan citrusos”.
- Sütemények és bonbonok: Különösen Calabriában elterjedt a bergamottos csoki és keksz – kicsit kesernyés, mégis frissítő.
- Likőr és koktél: Kapható belőle bergamottlikőr, sőt, ginbe is keverik.
És persze mindenhol ott vannak a szappanok, kézkrémek, tusfürdők, légfrissítők, gyertyák… Egyszer csak azon kapod magad, hogy bergamottillatú az egész utazótáskád.
Egy kis történelem, mert megérdemli
A bergamott pontos eredete homályos, de a legtöbb forrás szerint a 17. században jelent meg Európában. A név valószínűleg Bergamo városáról származik (Észak-Olaszország), ahol először forgalmazták a gyümölcs olaját – de nem ott termesztették, hanem Calabriában, Szicíliában és talán még Észak-Afrikában is.
A legenda szerint egy kalábriai földesúr felfedezte, hogy ha egy vad citrust beoltanak édesnaranccsal, akkor valami teljesen új jön létre. Ez lett a bergamott. A 18–19. században már exportálták egész Európába, főleg illatszergyárakba. És igen, Napóleon is használta, úgyhogy ha valaha úgy érzed, hogy egy parfüm túlzóan királyi – lehet, hogy benne van egy kis calabriai gyümölcs is.
Ma már mindenhol ott van – csak nézni kell
Ha Calabriában jársz, főleg Scilla, Tropea vagy Reggio környékén, előbb-utóbb bele fogsz botlani egy bergamottos standba vagy boltba. Árulják dzsemként, csokiban, süteményekben, teában, italokban – de akár sajtok mellé készült zselé formájában is.
És hidd el, érdemes legalább egyszer megkóstolni. Nem lesz olyan, mint a narancs. Kicsit fanyarabb, karakteresebb, de ha szereted a különleges ízeket, akkor betalál. Ráadásul valamiért az ember utána mindig egy picit elegánsabbnak érzi magát, mintha hirtelen egy francia filmben lenne háttérszereplő.
Bergamott tippek Calabriában:
- Kóstolj meg egy bergamottos fagyit – Tropeában szinte minden második fagyizóban van!
- Vigyél haza egy üveg bergamottos likőrt – különleges ajándék is lehet belőle
- Nézz körül a piacokon – a helyiek szívesen adnak kóstolót is
- Parfüm vagy illóolaj? Ha ilyet veszel, figyelj, hogy valódi, calabriai eredetű legyen (IGP)
A bergamott egyike azoknak a dolgoknak, amiket vagy teljesen elkerülsz egész életedben, vagy egyszer csak beleszeretsz, és onnantól kezdve mindig kiszúrod az illatát, ízét, nevét bárhol is találkozol vele.
Ha legközelebb Calabriában jársz, ne csak nézd – kóstold is meg.