Igen, tényleg különleges élmény, érdemes megkóstolnod. Ha azt hitted, hogy ettél már mindenféle csokit, akkor hadd mutassam be a modicai csokit – azt a fura, ropogós, nyers kinézetű csodát, amit az első harapás után csak ennyivel tudsz jellemezni: miért nem kóstoltam ezt eddig?!
A modicai csoki nem olvad a szádban. Helyette ropog a cukor, mintha direkt nem akarták volna rendesen elkeverni. (Spoiler: tényleg nem akarták.) Ez ugyanis egy hideg eljárással készült csoki, amit az aztékok módszere alapján készítenek – évszázadokkal ezelőtti recept alapján, cukorral és fűszerekkel, mindenféle tej meg vaj nélkül. Igen, majdnem egészségesnek is nevezhetjük. Majdnem.

Mi köze az aztékoknak Modicához?
Modicában sétálva nemcsak a lépcsők, a barokk templomok és a kilátások döbbentenek meg, hanem az is, amikor belépsz egy kis csokiboltba, és kiderül, hogy az előttünk álló finomság nem más, mint az aztékok ajándéka – egy csipetnyi Mexikó Szicília szívében.
A modicai csokoládé története az 1500-as évekre nyúlik vissza, amikor a spanyolok meghódították Latin-Amerikát, és többek között a kakaót is hazahozták Európába. De míg máshol a csokoládét fokozatosan „civilizálták” (értsd: tejjel, vajjal, finomítással, csillámporral turbózták), Modicában valami egészen különleges történt: a helyiek megtartották az ősi azték recept alapjait.
A modicai csoki tehát nem olvadós, nem selymes, nem „snickerses”. Hanem olyan, mintha egy több évszázados receptet ma is ugyanazzal a tisztelettel, fa asztalon, rézmozsárral készítenének, mint régen. És ez nem csak marketing: valóban hideg eljárással készül, tehát az alapanyagokat nem hevítik fel, így a cukor nem olvad el, hanem apró, ropogós kristályok formájában megmarad a csokiban.
Az eredeti recept szerint csak kakaómassza, cukor és fűszerek kerülnek bele – fahéj, vanília, chili. Semmi tej, semmi vaj. Így az íz is nyersebb, őszintébb, karakteresebb – és sokak szerint épp ettől olyan zseniális.
A modicaiak büszkék is rá, hiszen ez nem csak édesség: kulturális örökség, ami egyedülálló egész Európában.
Hol kóstold a modicai csokit?
Modicában több helyen is lehet csokit kóstolni, enni és venni – nem csak a híres Bonajutónál (bár ott tényleg mesés minden). Fontos tudni, hogy ezek a helyek meglepően népszerűek: amikor mi áprilisban ott jártunk, több bolt is tele volt turistákkal. Ha az egyik helyen nem férsz be a tömeg miatt, érdemes átsétálni egy másik üzlethez – jó eséllyel ott nyugodtabban tudsz nézelődni, vásárolni. Meg fogod találni őket, mind büszkén hirdeti magát. A leghíresebb a Bonajuto, a Corso Umberto elején van. Simán megtalálod.
Tanuld meg a modicai csoki készítését
Ha workshopra vagy vezetett kóstolóra vágysz, akkor célszerű előre időpontot foglalni. Ezek gyorsan betelnek, mi is láttuk tavasszal, hogy néhány helyre csak napokkal későbbre volt szabad hely. Nyáron ez még fokozottabban igaz lehet, úgyhogy amint tudod, hogy mész Modicába, foglalj időpontot! Például ezen az oldalon is megteheted: Csoki workshop Modicában.

Tipp:
Mi végül egy kisebb, barátságos boltban vettünk csokit és édességeket, ahol nem volt akkora nyüzsgés. A neve és címe: – szívből ajánljuk!